Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia firmelor trimise în judecată de DNA în dosarul „Murfatlar“! Legături la Constanța și un presupus prejudiciu de 47 milioane de euro

ro

22 Dec, 2023 17:00 2878 Marime text
 
 
 
  • Conform portalului instanțelor de judecată, este vorba despre dosarul 2763/114/2023, în care inculpați sunt: Bucura Cătălin, Popescu Gheorghe Cosmin, Cîrciumaru Constantin, Săvoiu Sorin Vasile, Vasilescu Cătălin Florian, Zlotea Gheorghe, Adumitroaie Leonard, Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian, Murflatar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL și Oana Management SRL.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în instanță a dosarului denumit generic „Murfatlar“! Printre cei deferiți justiției se află Nicolae Cristian Stăniguț, fost director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, compania Murfatlar România SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, Euroavipo SA, pentru evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, dar și mai mulți oameni de afaceri, aceștia din urmă fiind acuzați de evaziune fiscală, în formă continuată, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, este vorba despre dosarul 2763/114/2023, în care inculpați sunt: Bucura Cătălin, Popescu Gheorghe Cosmin, Cîrciumaru Constantin, Săvoiu Sorin Vasile, Vasilescu Cătălin Florian, Zlotea Gheorghe, Adumitroaie Leonard, Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian, Murflatar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL și Oana Management SRL.
 
Ministerul Finanţelor are calitatea de parte civilă.
 
Oficial de la DNA
 

Printr-un comunicat oficial, postat pe site-ul instituției la data de 22 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat trimiterea în judecată a următorilor:
 
„Fulgeanu Marius, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Stăniguț Nicolae Cristian, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Adumitroaie Leonard, la data faptei inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, șase oameni de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea“.
 
SC Murfatlar România SA a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală, în formă continuată, SC Euroavipo SA pentru evaziune fiscală, în formă continuată și complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, SC Bartenders Distilleries SRL pentru evaziune fiscală, în formă continuată și SC Oana Management SRL pentru evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:  
 

„În perioada 2012-2015, societățile SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL și SC Oana Management SRL cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei șase oameni de afaceri, cercetați în prezenta cauză, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 


Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, ar fi fost: sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile; înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfășurării activității de producție a băuturilor alcoolice; “îngăduința” inculpaților Fulgeanu Marius, Stăniguț Nicolae Cristian și Adumitroaie Leonard care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligați și nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor S.C. Murfatlar România SA și S.C. Euroavipo S.A, deși societățile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant.
 
În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii contând în indisponibilizarea unor bunuri și sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei. Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit DNA.
 

Despre Murfatlar România SA
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 22 decembrie 2023, SC Murfatlar România SA - aflată în faliment – a fost fondată în octombrie 2002, se ocupă de comerțul cu ridicata al băuturilor și are sediul pe strada Murfatlar, din Murfatlar, județul Constanța.
 
Asociații sunt Euroavipo SA, cu 41.943 %, Euro Trade Invest SA, cu 39.013 %, dar și Vitivinicola Basarabi SA, cu 19.044 %.  Ispas Nicusor apare ca administrator special. Ispas Nicusor mai apare în Universal Consulting SRL și în LCI Parteneri Traditionali SRL.
 
Pentru anul 2022, cu 11 angajați, Murfatlar România SA a raportat o cifră de afaceri netă de 539.652 de lei și o pierdere netă de 38.098.570 de lei.
 
Despre Euroavipo SA
 
Potrivit Termene.ro, Euroavipo SA se află în dizolvare, se ocupă cu comerțul cu amănuntul al fructelor și legumelor proaspete, în magazine specializate, are sediul social în Poșta Câlnău, județul Buzău, și are următorii asociați: Garland Industries Limited, cu 72.266 %, din Insulele Virgine Britanice, Ivanescu Maria, cu 9.299 %, Dobronauteanu Emanuel Corneliu, cu 8.846 %, Dobronauteanu Ion Șerban, cu 4.077 %, Bucura Catalin, cu 3.622 %, Mermeze Nicolae Marcel, cu 0.945 % și Zlotea Gheorghe, cu 0.945 %.
 
Balescu & Asociatii SPRL apare ca lichidator judiciar
 
Pentru anul 2022, cu cinci angajați, Euroavipo SA a declarat o cifră de afaceri netă de 90.480 de lei și o pierdere netă de 2.398.109 de lei.
 
Despre Bartenders Distilleries SRL
 
SC Bartenders Distilleries SRL se află în faliment, se ocupă de distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice, are sediul pe strada Dr. Dimitrie Drăghiescu, din București, Sector 5, iar Cîrciumaru Constantin apare ca asociat unic.
 
Cristea Valentin figurează ca administrator special, iar Eva Cont SPRL este lichidator judiciar.
 
Pentru anul 2022, cu trei angajați, Bartenders Distilleries SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 35.905 de lei și o pierdere netă de 2.502.051 de lei.
 
Despre Oana Management SRL
 
SC Oana Management SRL se află în dizolvare, se ocupă de activități de consultanță pentru afaceri și management, are sediul pe strada Poșta Cîlnău, Poșta Câlnău, județ Buzău, și îi are ca asociați pe Vasilescu Cătălin Florian, cu 98.81 %, și pe Vrînceanu George, cu 1.19 %. Phoenix Omega IPURL este lichidator judiciar iar Vasilescu Cătălin Florian este administrator special.
 
Pentru anul 2017, Oana Management SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 3.188.639 de lei, iar pentru anul 2021 a raportat o pierdere netă de 216   lei.
 
Averea și interesele fostului director executiv al Biroului Vamal de Interior Constanța  
 
Așa cum arătam și mai sus, printre cei deferiți justiției se află și Nicolae Cristian Stăniguț, fost director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța.  
 
În declarația de avere completată la data de 11 iunie 2023, Nicolae Cristian Stăniguț, fost director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța, a consemnat că deține, din 1991, o parte (0,64%) dintr-un teren intravilan (în suprafață de 28 mp), bun dobândit prin contract de vânzare cumpărare, titular fiind Stăniguț Alina Mihaela (soție).
 
Tot în declarația de avere mai este consemnat un apartament în Constanța, dobândit în 1991, în suprafață de 87,20 mp, bun dobândit tot prin contract de vânzare cumpărare, titular figurând Stăniguț Alina Mihaela (soție).
 
În privința veniturilor salariale, Nicolae Cristian Stăniguț a consemnat suma de 18.366 de lei de la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati, dar și 58.092 de lei de la Autoritatea Vamala Română, ca inspector vamal.
 
Asta în timp ce soția sa a încasat 111.291 de lei ca medic primar în Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanță, 123.467 de lei de la Universitatea Ovidius din Constanța, ca șef de lucrari univ. dr., director de departament, dar și 27.958 de lei ca medic - prestări servicii medicale, venit net anual impozabil - Cabinet Medical Individual.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
DNA a încheiat al doilea acord de recunoaștere a vinovăției cu Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar din ISJ Constanța

 
IPS Teodosie despre dosarul de la DNA - "Nu este absolut nimic real! Avocații nu au găsit nimic în dosar" (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii