Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia unui proces cu o miză de 30 de milioane de euro Medic constănțean, acuzat de moartea unei paciente. Ce decizii au luat judecătorii

ro

17 Mar, 2020 00:00 5731 Marime text

Familia unei femei din Constanța care a decedat în urma unei intervenții chirurgicale solicită 30 de milioane de euro atât medicului anestezist, cât și clinicii private unde a avut loc operația.
 
Pe scurt, este vorba despre un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cauză penală în care familia unei femei din Constanța care a decedat în urma unei intervenții chirurgicale solicită 30 de milioane de euro atât medicului anestezist, cât și clinicii private unde a avut loc operația. În prezenta cauză, medicul anestezist este acuzat de ucidere din culpă.
 
Dosarul a ajuns la Judecătoria Constanța în luna iunie 2018. Cinci luni mai târziu, în cadrul unei ședințe secrete, conform procedurilor în vigoare, Judecătoria Constanța constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Pe cale de consecință, instanța a dispus începerea judecății cauzei. Decizia Judecătoriei Constanța a fost menținută și de Tribunalul Constanța (ianuarie 2019).
 
Primul termen a avut loc la jumătatea lunii aprilie 2019, când procesul a fost amânat pentru luna iunie, pentru introducerea în cauză a societății de asigurare.
 
Ajunși în luna iunie 2019, magistrații de la Judecătoria Constanța s-au văzut nevoiți să acorde un nou termen în dosar, ca urmare a desființării completului de judecată învestit inițial cu soluționarea cauzei.
 
Drept urmare, dosarul a fost amânat pentru jumătatea lunii iunie 2019, când noul complet de judecată a decis că trebuie stabilit cadrul procesual, procedură care nu poate fi realizată mai devreme de luna septembrie 2019, când a și fost stabilit noul termen de judecată.
 
Aproape de finele lunii septembrie 2019, Judecătoria Constanța a redeschis acest dosar, însă a acordat un nou termen, de această dată mai scurt, respectiv octombrie 2019, pentru ca apărătorii părților să studieze înscrisurile depuse de partea responsabilă civilmente.
 

Mai departe, următoarele două termene (octombrie și noiembrie 2019) au fost stabilite pentru ca medicul inculpat să își exprime poziția procesuală (de recunoaștere sau nu).
 
Termenele de judecată stabilite pentru lunile ianuarie, martie și aprilie 2020 sunt destinate continuării cercetării judecătorești și citării martorilor din lucrări.
 

Comă profundă

 
Revenind la datele oficiale, conform actului de sesizare a instanței, organele de poliție au fost sesizate de lucrătorii Serviciului de Anatomie Patologică - Morgă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, despre faptul că, la data de 12 februarie 2012, în Secția Chirurgie a decedat numita G.A., internată în data de 31 ianuarie 2012 la Unitatea de Primiri Urgențe, Camera de Resuscitare, cu diagnosticul „comă profundă (…)“, fiind adusă de la clinica (…), unde suferise o intervenție chirurgicală“.
 
Mai departe, în rechizitoriul întocmit, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța arată că în sarcina medicului anestezist s-a reținut că, la finele lunii ianuarie 2012, „în calitate de medic anestezist, a făcut parte din echipa de intervenție operatorie chirurgicală alături de medicul operator principal dr. (…) și de medicul operator secundar dr. (…) și medic ATI anestezist, fiind angajați în cadrul clinicii de chirurgie (privată) (…), cu sediul în Constanța“.
 
„Împreună au efectuat intervenția chirurgicală constând în histerectomie (…) asupra persoanei vătămate G.A., pe care în mod greșit au apreciat-o ca fiind urgență, în contextul în care pacienta nu fusese echilibrată preoperator, din punct de vedere tensional și glicemic, situație peste care s-a suprapus procedura neadecvată de anestezie peridurală cu substanță Ropivacaină, în ceea ce privește doza mare utilizată, cât și modalitatea de administrare (…), factori care au condus la o disfuncție majoră cardio-vasculară a pacientei, în timpul intervenției chirurgicale“, conform rechizitoriului.

 
„În continuare“, potrivit actului de sesizare a instanței, medicul anestezist este acuzat că „nu i-a acordat o resuscitare eficientă și promptă pacientei G.A., situație care a condus la instalarea encefalopatiei anoxice ireversibile, împrejurări în care victima a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde, aproape de jumătatea lunii aprilie 2012, aceasta a suferit un stop cardiac și a decedat, existând legătură directă de cauzalitate între conduita medicală a inculpatei și moartea violentă a victimei G.A“.
 
Față de ceilalți medici cercetați în dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au dispus clasarea cauzei pentru infracțiunea de ucidere din culpă, pentru că fapta nu a fost comisă cu vinovăția prevăzută de legea penală.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Rechizitoriul groazei! Judecătorii din Constanța încearcă să lămurească cine se face vinovat de moartea unui copil într-un parc de distracții (document)

Accident mortal pe drumul spre Cumpăna! Un copil și-a pierdut viața din cauza unui căruțaș

Verdict final în cazul dublei tragedii de la Medgidia. Un elev, condamnat definitiv (video)

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii