Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită! Un an de la suspendarea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța
Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită! Un an de la suspendarea dosarului campusului social Henri Coandă,
14 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3255
Marime text
- Fostul edil al municipiului Constanța se află în prezent în stare de detenție într-un penitenciar din țară, fiind în executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare aplicată în Dosarul Retrocedărilor.
- Într-un alt dosar, Radu Mazăre solicită repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare.
Zilele trecute s-a împlinit un an de când judecătorii de la Înalta Curte de Justiție și Casație a României au decis suspendarea procedurilor specifice în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Prezenta cauză a fost denumită generic Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța și a fost instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.
Procurorul care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și pe Nicușor Constantinescu, în atenția CSM
Amintim că în decembrie 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Justiție și Casație a României au decis suspendarea dosarului până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Hotărârea ÎCCJ
„Suspendă judecarea prezentei cauze până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul CJUE sub nr. C-811/19. Cu opinie separată, în sensul continuării judecăţii cauzei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 decembrie 2019“, se arată în decizia judecătorilor.
Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei
De precizat că, în prezenta cauză, la data de 24 iunie, Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea „formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea persoanei extrădate Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal, cu aplicarea dispoziţiilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 Cod penal, şi a trei infracţiuni de fals în declaraţii, prevăzute de art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 326 Cod penal, toate în concurs real prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal“.
Schimbarea încadrării juridice
Pe data de 28 iunie 2018, un complet de trei judecători format din Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii.
Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
Amendă penală pentru Radu Mazăre
În cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Ridicarea sechestrului
În continuare, instanţa a decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre.
„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti.
În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu a fost definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât si de către fraţii Mazăre.
Citește și:
Licitația Primăriei Constanța pentru consultanță juridică privind retrocedările, atacată în instanță de o firmă de avocatură din București
Un polițist din IPJ Constanța, condamnat și obligat să muncească în folosul comunității
„Lucrări realizate fără autorizație de construire“
Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii