Radu Mazăre, condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani de închisoare. Apelul dosarului, amânat din cauza coronavirusului
Radu Mazăre, condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani de închisoare. Apelul dosarului, amânat din cauza
24 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4371
Marime text
Curtea de Apel Constanța a stabilit un nou termen în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat în primă instanţă la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. Procesul a fost amânat pentru data de 7 mai. Tot în prezenta cauză, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.
Decizia de amânare a fost luată, după ce arată și pe portalul instanțelor de judecată, având în vedere Hotărârea nr.191 din data de 10 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în referire la Hotărârea nr.6 din 9 martie 2020 a Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, constituit la nivelul Guvernului României şi Hotărârea nr.192 din data de 12 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători. În continuare, judecătorii Curții de Apel au mai motivat amânat procesului „pentru evitarea aglomerărilor de persoane, conform art.353 alin. ultim Cod procedură penală“.
Reamintim că la unul dintre termenele trecute judecătorii constănţeni au decis emiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a comunica dacă este necesar avizul autorităţilor judiciare din Madagascar pentru ca Radu Mazăre să fie judecat în prezenta cauză. În concret, este vorba despre formularea unei cereri speciale în acord cu Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
Aşa cum se ştie, Radu Mazăre a fost extrădat din Magadascar, aproape de jumătatea lunii mai 2019, pentru executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare primite în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În acest context (al extrădării pentru executarea celor nouă ani de închisoare), fostul primar al municipiului Constanţa - în acord cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală - nu poate fi urmărit, judecat ori deţinut în vederea executării unei pedepse, nici supus oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădare.
Prezentul dosar a fost soluţionat în primă instanţă de Mihaela Vlăşceanu, judecător al Tribunalului Constanţa. În prezent, cauza se află pe masa completului de judecată C3 Apel alcătuit din Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas (vicepreședintele Curții de Apel Constanța).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/mp, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 mp, situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ-teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 de euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 mp teren, situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina.
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei-Moscu Sorina-Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 mp, cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.
Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi inculpată.
Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri.
După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008 (comunicat 271/VIII/3 şi 28 octombrie 2008), împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art. 86, alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. 20821/20.11.2008) şi până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ştiinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept cele două imobile“.
Instanţa a dispus achitarea lui Mazăre pentru „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297 alin.1 C.p. (fapta privind predarea a două terenuri situate pe strada I.L. Caragiale, zona bl. L53A - L94 către proprietarul lor Greavu Sorin Constantin)“, în baza art. 396 alin. 5 în ref. la art. 16 alin. 1 lit. b teza întâi C.p.p. şi la Decizia nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale.
În prezent, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
Citeşte şi
Se cere rejudecarea Dosarului Retrocedărilor din Constanța. Decizia ar putea fi luată azi, la Înalta Curte
Teren din Dosarul Retrocedărilor, scos de sub sechestrul instanței ce l-a condamnat pe Mazăre. Cui aparține și de ce s-a luat această decizie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii