Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJDP Constanța pierde definitiv unul dintre procesele intentate fostului director, Adrian Gâmbuțeanu. Regia cerea peste 5,34 milioane de euro! (MINUTA)

ro

15 Feb, 2024 14:33 888 Marime text



Curtea de Apel Constanța a închis definitiv unul dintre procesele deschise de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța fostului director Adrian George Gâmbuțeanu pentru recuperarea unor sume de bani.
 
Judecătorii Secției a II-a Civile a Curții au respins ca nefondat apelul declarat de RAJDP împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Constanța, care respinsese acțiunea pentru recuperarea banilor ca prescrisă.
 
Decizia Curții de Apel a fost pronunțată în dosarul 8390/118/2021*, în care suma cerută de RAJDP de la fostul director se ridica la 26.588.256 de lei, echivalând cu peste 5,34 de milioane de euro, la cursul actual.
 
Banii reprezentau „prejudiciu cauzat reclamantei (RADJP Constanța) prin plata nelegală pentru servicii neprestate reprezentând montare solarii“.
 
Iată minuta Hotărârii 40/2024 a Curții de Apel:
 
„Respinge apelul ca nefondat. Definitivă“
 

La Curtea de Apel, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Cristina Belecciu și Iuliana Tudoran.
 
Curtea a menținut astfel prima decizie a Tribunalului, care a admis excepția prescripției dreptului material la acțiune, excepție ridicată în proces de Adrian Gâmbuțeanu, prin avocații săi.
 
Tribunalul a respins astfel acțiunea pentru recuperarea banilor ca fiind prescrisă, adică introdusă la instanță după depășirea termenului stabilit de lege pentru astfel de situații.
 
La Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Melentina Nicoleta Mirică.
 
Ce au stabilit judecătorii

 
În motivarea hotărârii Tribunalului, menținută acum de Curtea de Apel, judecătorii au arătat, printre altele, că „prescripţia dreptului la acţiune în recuperarea prejudiciului nu începe de la data când s-a produs paguba sau de la data stabilirii prejudiciului  în anul 2014 sau 31.05.2017 – data pronunţării Deciziei Curţii de Apel în dosarul civil nr. ###/118/2015 ce  avut ca obiect verificarea legalităţii Deciziei Curţii de Conturi nr. 71/12.08.2014, ci de la data la care cel păgubit a cunoscut sau trebuia să cunoască naşterea dreptului la acţiune. În doctrină s-a arătat că «stabilirea momentului obiectiv de la care începe să curgă prescripţia se întemeiază şi pe ideea culpei prezumate a victimei de a nu fi depus toate diligenţele necesare pentru descoperirea pagubei şi a celui chemat să răspundă de ea»“.
 
În continuare, „concluzionând asupra celor expuse anterior, instanţa apreciază că prescripţia începe să curgă în perioada #########, în condiţiile în care faptele imputate pârâtului, respectiv plăţile nelegale se situează înăuntrul acestei perioade, astfel că cererea de chemare în judecată a fost introdusă la 10.11.2021, după împlinirea termenului de prescripţie extinctivă de 3 ani“.
 
Totodată, „verificând şi incidenţa cauzei de suspendare a curgerii termenului prescripţiei reglementată de art. 14 alin. 1 din Decretul 167/1958, respectiv art.2534 alin.1 şi alin.2 Cod Civil, Tribunalul reţine că la data de 15.09.2015, pârâtul a fost revocat din funcţia de Director General, reclamanta având la dispoziţie încă şase luni, fără ca termenul de prescripție să se împlinească, astfel că termenul s-ar fi împlini cel mai târziu la 15.03.2016“.
 
„Cum cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Tribunalului la data de10.11.2021, instanța concluzionează că a fost formulată după împlinirea termenului de prescripție“, au conchis magistrații în acest dosar.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța, achitat!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii