Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:37 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate al Asociației Magistraților din România „Sinucidere asistată“ a sistemului de justiţie. Semnal de alarmă privind situația posturilor de judecător neocupate

ro

09 Sep, 2024 16:27 526 Marime text
  • Iniţiativele, acţiunile, opiniile, luările de poziţie au vizat probleme importante pentru sistemul judiciar, statutul judecătorilor şi procurorilor, drepturile şi libertăţile fundamentate ale persoanei, volumul de activitate şi condiţiile de muncă.
  • Veniturile totale înregistrate sunt de 72.668 lei, cheltuielile totale de 49.339 lei, asociația înregistrând și un excedent de 23.329 lei.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, naţională şi profesională a judecătorilor şi procurorilor, înfiinţată în anul 1993. Aceasta are statut de asociaţie „de utilitate publică“. 

Potrivit raportului de activitate publicat în Monitorul Oficial,  Asociația a continuat și în anul 2023 acţiunile şi demersurile în realizarea scopului stabilit prin art. 5 din Statut, anume „reprezentarea intereselor magistraţilor în raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern şi internaţional“.

Demersurile AMR, desfăşurate prin utilizarea pârghiilor legale, au fost materializate în înscrisuri şi acţiuni în dialogul cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu puterea legislativă, cu puterea executivă, cu autorităţi publice şi cu organizaţii nonguvernamentale, cu mass-media, cu organele şi organismele europene etc.

Iniţiativele, acţiunile, opiniile, luările de poziţie au vizat probleme importante pentru sistemul judiciar, statutul judecătorilor şi procurorilor, drepturile şi libertăţile fundamentate ale persoanei, volumul de activitate şi condiţiile de muncă. 

Activitatea AMR pe anul 2023. Multiple semnale de alarmă cu privire la problemele din sistemul judiciar

Potrivit raportului de activitate, Asociația a transmis o serie de comunicate și scrisori deschise care au vizat amendamentele aduse proiectului legii de modificare a pensiilor de serviciu, arătându-se, în esenţă, că „aşa-numitele «reforme» agresive, cu consecinţe dramatice asupra sistemului judiciar, deja aflat la limita rezistenţei, în condiţiile deficitului acut de judecători şi procurori (instanţele sunt depopulate, existând 1.129 de posturi de judecători vacante, unele dintre instanţe desfăşurându-şi activitatea cu mai bine de jumătate din personal lipsă), coroborat cu o diminuare evidentă şi îngrijorătoare a interesului pentru această profesie, din partea absolvenţilor facultăţilor de drept cu rezultate profesionale foarte bune şi bune, echivalează cu o sinucidere asistată a sistemului de justiţie“.

AMR mai notează că în anul precedent au transmis numeroase puncte de vedere cereri, solicitări, răspunsuri către cele 3 puteri ale statului. Tot în anul 2023 a avut loc și Conferința Național AMR. Alături de demersurile naționale, Asociația Magistraților a luat inițiative și la nivel internațional, fiind membră a Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ) şi a Asociaţiei Internaţionale a Magistraţilor (IAJ). Nu în ultimul rând reprezentanții Asociației au luat parte la diferte de dezbateri, întâlniri și evenimente.


Situația financiară a Asociației

Potrivit raportului publicat, Asociția are sediul pe bulevardul Regina Elisabeta, nr. 53 din București. În anul 2023, a înregistrat active imobilizate în valoare de zero lei, dar active circulante de 172.596 lei. 

Veniturile totale înregistrate sunt de 72.668 lei, cheltuielile totale de 49.339 lei, asociația înregistrând și un excedent de 23.329 lei. Asociația a funcționat fără niciun angajat în anul 2023.
 
Citește și:

Un nou termen în dosarul dintre Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România și Preşedintele Consiliului Judeţean
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii