Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răsturnare de situație! Definitiv! Suspecți din Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia, puși în libertate!

ro

18 Feb, 2022 10:50 2749 Marime text


Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

Răsturnare de situație în Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia!

După ce Tribunalul Suceava a prelungit măsurile preventive a arestului preventiv și, respectiv, a arestului la domiciliu pentru cei șase suspecți, Curtea de Apel Suceava a decis, definitiv, punerea în libertate a trei dintre suspecții din dosarul instrumentat de procurorii Anticorpuție din Suceava.

În urma deciziei Curții de Apel Suceava, au fost plasați sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, Andrei Cristian Vlădoi, Marian Ilișoi și Alina Lidia Ilișoi, decizia fiind definitivă.

La rândul lor, cele trei angajate ale Spitalului Municipal Mangalia, respectiv asistentele Henriette Raluca Berge și Pompilia Timofei, dar și Elena Daniela Vlădoi vor rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, Curtea de Apel Suceava hotărând să respingă contestațiile lor.

Redăm, în continuare, comunicatul remis de Direcția Națională Anticorupție cu privire la acest caz:

În completarea comunicatului nr. 1038/VIII/3 din 21 decembrie 2021, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul teritorial Suceavaau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21decembrie 2021, ainculpaților:

TIMOFEI POMPILIA, BERGE HENRIETTE – RALUCA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia,în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilorde:
    - constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire,
    - luare de mită, în formă continuată,
    - acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată,
    - fals informatic, în formă continuată,
    - fals intelectual, în formă continuată,


VLĂDOI ELENA DANIELA, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
    - constituirea unui grup infracțional organizat”,în modalitatea inițiere și constituire,
    - trafic de influență, în formă continuată,
    - dare de mită (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare  lafals intelectual (două fapte comise în formă continuată),

Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de:constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat.

Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covidfalsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni, etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Un aspect important la stabilirea “tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.

Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

    Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente.Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 22decembrie 2021, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii