Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:51 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răsturnare de situație în cazul Chera - Lungu! Cei doi au fost achitați de magistrații Curții de Apel Constanța

ro

28 Dec, 2017 00:00 4244 Marime text
Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), și Virgil Lungu, fost director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, au fost achitați de magistrații Curții de Apel Constanța. Sentința definitivă a fost dată pe 7 decembrie.
 
Cei doi fuseseră condamnați în primă instanță la închisoare cu suspendare. Chera a primit 2,8 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Virgil Lungu s-a ales cu 1,6 ani de închisoare, cu suspendare condiționată.

Iată minuta Curții de Apel Constanța din 7 decembrie 2017: „În baza art. 421, alin. 1, pct. 1, lit. b - Cod Procedură Penală, respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța împotriva sentinței penale nr. 167/21.04.2016, pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 988/36/2013. În baza art. 275, alin. 3 - Cod Procedură Penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. În baza art. 421, alin. 1, pct. 2, lit. a - Cod Procedură Penală, admite apelurile formulate de apelanții inculpați Lungu Virgil și Chera Constantin împotriva sentinței penale nr. 167/21.04.2016, pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr.988/36/2013.
 
În baza art. 423, alin. 2 - Cod Procedura Penală, desființează în parte sentința penală nr. 167/21.04.2016, pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 988/36/2013, și, rejudecând dispune: în baza art. 396, alin. 5 - Cod Procedură Penală, în ref. la art. 17 alin. 2 - Cod Procedură Penală și art. 16, lit. B, teza I - Cod Procedură Penală, dispune achitarea inculpatului Chera Constantin pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297, alin. 1 - Cod Penal, cu aplicarea art. 5 - Cod Penal.
 
În baza art. 396, alin. 5 - Cod Procedură Penală, în ref. la art. 17, alin. 2 - Cod Procedură Penală și art. 16, lit. A - Cod Procedura Penală, achită pe inculpatul Lungu Virgil pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 2531, alin. 1 - Cod Penal anterior, cu aplic. art. 41, alin. 2 - Cod Penal anterior și a art. 5 Cod Penal. În baza art. 25, alin. 5 - Cod Procedura Penală, lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța împotriva inculpatului Chera Constantin și înlătură obligarea inculpaților Lungu Virgil și Chera Constantin de la plata a câte 3.000 de lei, fiecare reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanța de fond.
 
În baza art. 275, alin. 1, pct. 1, lit. a - Cod Procedură Penală, obligă partea civilă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, la plata sumei de 6.000 de lei - reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanța de fond. Menține celelalte dispoziții ale sentinței primei instanțe care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 272, alin. 1 - Cod Procedura Penală, onorariile parțiale avocați oficiu, în sumă de câte 180 de lei, se vor avansa din fondul MJ în favoarea avocaților Baba Eugenia și Mantu Tana. În baza art. 275, alin. 3 - Cod Procedură Penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apelurile inculpaților rămân în sarcina statului. Definitivă, pronunțată în ședință publică, azi 7.12.2017“.
 
Vă reamintim că Lungu și Chera au fost trimiși în judecată în noiembrie 2013 de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, „în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, inculpatul Chera Constantin a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea și cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 și la centura ocolitoare a municipiului Constanța direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care a produs un prejudiciu patrimoniului Muzeului de 4.406.056,11 lei“.

„Inculpatul Chera Constantin a permis însă ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună și să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a devenit prestator de servicii în beneficiul societății comerciale menționate, primind, în cadrul acestor relații contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate.

 
Inculpatul Virgil Lungu, șef al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN) Constanța, a înlesnit efectuarea unor activități comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuții de control, atât sub aspectul activității prestate în domeniul arheologiei, cât și sub aspectul încasării și virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie“, se mai arată în rechizitoriu.

Mai mult decât atât, procurorii DNA susțin că Lungu ar fi făcut recomandări scrise și verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică și conservare primară cu SC Deprom SRL, ar fi întocmit, ar fi semnat și ar fi afișat o lungă perioadă, în interiorul sediului DJCCPCN Constanța, pe ușa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica terților împrejurarea că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare și supraveghere arheologică.
 
Tot potrivit rechizitoriului, „în perioada 8.06.2010 - 9.12.2011, inculpatul Lungu Virgil, în calitate de director executiv al DJCCPCN Constanța, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică (14 acte materiale), în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unitate la care era angajat în același timp. În temeiul acestor acte, s-a realizat un folos material în favoarea muzeului, care presta activitățile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii