Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:05 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Războiul“ pentru Faleză Nord Dezvoltator italian, dat în judecată de Apele Române pentru terenul deținut pe o faleză din Constanța

ro

02 Nov, 2020 00:00 4194 Marime text
  • Cazul privește societatea Total Financial Consulting, deținută de italienii Andrea Piccin și Maurizio Piccin, doasrul fiind înregistrat inițial la instanțele din București, sub indicativul 4192/303/2020.
  • Despre terenul în cauză, reprezentanții Apelor Române spun că reprezintă „faleza toralului românesc“, așa încât, potrivit Constituției și legislației în vigoare, nu poate avea alt proprietar decât Statul Român.
  • Bogdan Bola, directorul ABADL, explica într-o postare pe Facebook, pe data de 25 iunie 2020, că „terenul face parte din celebrul dosar al retrocedărilor, însă până acum nimeni nu încercase revendicarea acestuia“.
  • Reprezentanții Total Financial Consulting au solicitat „respingerea cererii reclamantului ca netemeinică și nefondată“.
 
Un dosar de zile mari a fost trimis recent pe rolul instanțelor constănțene. Administrația Națională Apele Române a dat în judecată un dezvoltator italian pentru un teren de peste 2.500 mp, din zona Faleză Nord.
 
Despre acest teren, reprezentanții Apelor Române spun că reprezintă „faleza toralului românesc“, așa încât, potrivit Constituției și legislației în vigoare, nu poate avea alt proprietar decât Statul Român.
 
Cazul privește societatea Total Financial Consulting, deținută de italienii Andrea Piccin și Maurizio Piccin, doasrul fiind înregistrat inițial la instanțele din București, sub indicativul 4192/303/2020.
 
Recent, cazul a fost trimis însă la Constanța, stabilindu-se că Tribunalul Constanța este instanța competentă să soluționeze acest dosar.
 

Ce spune ANAR

 
Pe scurt, reprezentanții ANAR prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, au solicitat instanței de judecată, potrivit www.rolii.ro, „restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc, în suprafață de 2.645 mp liber de construcții situat în localitatea Constanța, (...), județul  Constanța, lot 1/1 și lot 2/1 în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR – ABADL“.
 
Mai departe, se cerea rectificarea cărții funciare nr. (...) aferentă localității Constanța, în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea lui Total Financial Consulting SRL asupra terenului în suprafață de 2.645 mp“.
 
Totodată, s-a solicitat și „anularea actelor notariale nr. 3848/22.11.2018 nr. 1052/13.04.2018, nr. 552/23.02.2018 și nr. 1051/13.04.2018 emise de (...), precum și obligarea pârâtei la plata  cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea prezentei cauze“.
 

„Terenul face parte din celebrul dosar al retrocedărilor“

 

Legat de acest litigiu, Bogdan Bola, directorul ABADL, explica într-o postare pe Facebook, pe data de 25 iunie 2020, că „terenul face parte din celebrul dosar al retrocedărilor, însă până acum nimeni nu încercase revendicarea acestuia“.
 
„Venind la conducerea ABADL în plin scandal pe această speță, cu cetățeni revoltați de decizia antreprenorului de a își închide terenul și temându-se că vor fi lipsiți de lumină naturală, am dispus în prima mea săptămână de activitate să se facă verificări în acest sens“, a mai scris directorul ABADL la momentul respectiv.
 
Astfel, conform sursei citate, „din acestea a rezultat că imobilul identificat cu nr. cadastral 249702, în suprafață de 2645 mp, situat în loc. Constanța, str. Unirii nr. 10, Jud. Constanța, reprezintă faleza litoralului românesc, bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Administrația Națională Apele Române prin ABADL. Sau mă rog, ar fi trebuit să fie în proprietatea statului.....“
 

Teren de 2.645 de metri pătrați

 
Pentru a reveni la procesul deschis inițial la București, ABADL a arătat, printre altele, în cererea de judecată că „faleza litoralului românesc este nominalizată în mod expres în HG nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului bunurilor care fac parte din domeniul public al statului (anexa 12 număr MF xxxxx), ca fiind imobil aflat în domeniul public al statului, dat în administrarea Administrației Naționale «Apele Romane» în conformitate cu Legea Apelor nr. 107/1996 și HG nr. 981/1998 (actualmente abrogate si înlocuite de OUG nr. 107/2002), cu o valoare de inventar de 138.921 lei“.
 
Totodată, ANAR a mai arătat că „din cunoștințele reclamantei, actualmente suprafață de 2.645 mp reprezentând faleza litoralului românesc aferenta loc. Constanța se afla în posesia lui Total Financial Consulting SRL, care a intabulat în favoarea sa dreptul de proprietate asupra suprafeței de teren de 2.645 mp, reprezentând faleza litoralului românesc“.

 
În aceste condiții, se cere restituirea în proprietatea Statului Român a suprafeței respective.
 

Ce spun avocații Total Financial Consulting

 
În replică, Total Financial Consulting, prin avocații săi, au cerut respingerea ca nefondată a acțiunii introduse de ANAR-ABADL.
 
Printre altele, avocații dezvoltatorilor italieni au argumentat că „valoarea falezei astfel cum a fost indicată de reclamant este doar pentru zona plajelor neamenajate și nu pentru zona turistică construibilă aferentă speței în cauza, situație care confirmă și valoarea terenului achiziționat de pârâtă în suma de 985.000 euro“.
 
De asemenea, aceștia au mai argumentat, invocând excepția lipsei calității procesual active a ANAR, că numai Statul Român ar fi putut promova o astfel de acțiune în instanță, potrivit legii, în calitate de proprietar, ANAR având doar un drept de administrare asupra falezei și a plajelor.
 
Au mai spus afaceriștii, prin avocații lor, că Apele Române ar fi formulat cererea de chemare în judecată „numai pe baza unor presupuneri, fără prezentarea unor hărți/planuri cadastrale din care să reiasă limitele de proprietate“.
 
În acest sens, reprezentanții Total Financial Consulting au solicitat „respingerea cererii reclamantului ca netemeinică și nefondată, precum și obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată“.
 

Municipiul Constanța, chemat în garanție

 
Foarte interesant, la momentul la care afaceriștii au depus întâmpinarea la dosarul cauzei, aceștia au depus și o cerere de chemare în garanție, „împotriva pârâților -Municipiul Constanța Prin Primar,  Consiliul Local al Municipiului Constanța, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța“.
 
Astfel, au cerut italienii cu privire la acest aspect „ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună obligarea chemaților în garanție la restituirea sumei de 203.015 lei, reprezentând valoarea estimativă a terenului pârâtei care ar fi situat în domeniul public - faleza, în suprafață estimată de 120 mp, conform acțiunii în revendicare a reclamantei, ce urmează a fi dovedită după efectuarea expertizei în specialitatea geomorfologia zonei costiere; valoarea obiectului cererii de chemare în garanție urmează să fie actualizată în funcție de rezultatul expertizelor dispuse la dosar“.
 
În proces, a făcut cerere de intervenție și Statul Român, care a susținut revendicărilor formulate de ANAR-ABADL.
 
În urma analizării actelor de la dosarul cauzei, judecătorii bucureșteni au decis să trimită dosarul la Tribunalul Constanța, Secția Civilă, unde cauza a fost înregistrată recent, urmând să se stabilească primul termen de judecată.
 

La judecată cu Giurgiucanu

 
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, Total Financial Consulting i-a acționat în instanță, în dosarul civil cu numărul 12232/212/2020, pe Georgică Giurgiucanu, firma Habitat și Ambient SA, Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local al Municipiului Constanța, Statul Român pin Ministerul Finanțelor Publice, dar și Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța.
 
Reprezentanții firmei au cerut în dosarul respectiv „obligarea pârâților să lase reclamantului  în deplină proprietate și posesie terenurile intravilane învecinate situate în municipiul Constanța“.
 

Cifre și date

 
Potrivit Registrului Comerțului, societatea Total Financial Consulting are un capital social subscris de 2.000 de lei, iar asociați sunt italienii Andrea Piccin, cu 20%, și Maurizio Piccin, ce deține 80%, acesta fiind și administratorul cu puteri depline.
 
Activitatea principală a Total Financial Consulting este reprezentată de „cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii“.
 
În anul 2017, societatea a avut o pierdere netă de 29.921 de lei, zero salariați și zero cifra de afaceri.
 
În 2018, firma a înregistrat un profit de 668.995 de lei, cu doi salariați și o cifră de afaceri netă de 12.861 de lei.
 
În 2019, pierderea netă a fost de 281.725 de lei, numărul salariaților a fost în continuare doi, iar cifra de afaceri a fost 0.
La rândul său, numele lui Maurizio Piccin se leagă și de societatea Alcor Merchant SRL, care face demersuri pentru supraetajarea unui bloc de locuințe colective, de la S+P+10E la S+P+13E, pe strada Unirii nr. 108A.
 
 
Citește și:

„Deplină proprietate și posesie“ asupra terenurilor:
Italienii de la Total Financial Consulting, firma ce a împrejmuit un teren în Faleză Nord, la proces cu municipalitatea. Tot ei, dați în judecată de Apele Române


 #ConstanțaAltfel:
PUD-ul prin care un investitor italian intenţionează să construiască un P+18 în Faleză Nord, atacat în instanță!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii