Reacția Consiliului Local Constanța după ce 500 mp de plajă au revenit în proprietatea statului
Reacția Consiliului Local Constanța după ce 500 mp de plajă au revenit în proprietatea statului
17 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1787
Marime text
- Judecătorii Tribunalului Constanța au decis că suprafața de 537 mp de plajă aparține Statului Român, nu municipalității.
- ANAR-ABADL contestase încă din 2017 hotărârile de consiliu prin care plaja fusese trecută în proprietatea municipalității.
- Avocații Consiliului Local Constanța au declarat apel împotriva deciziei Tribunalului, pe data de 15 iunie.
La începutul acestei săptămâni, avocații Consiliului au declarat apel împotriva hotărârii Tribunalului Constanța, prin care au pierdut procesul în care se judecau cu ANAR-ABADL pentru suprafața de plajă. În aceste condiții, procesul va merge mai departe, la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel Constanța.
Suprafața aparține Statului Român,a decis instanța
În luna aprilie, judecătorii Tribunalului au admis în parte acțiunea introdusă de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și au decis că suprafața de 537 mp de plajă revendicată în cauză aparține Statului Român, după cum arată și Constituția, și, astfel nu poate fi intabulat dreptul de proprietate în favoarea municipalității.Cazul are numărul 24802/212/2017 și se află pe rolul instanțelor constănțene de circa trei ani. Totodată, este de menționat că acesta nu este singurul litigiu în care Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a revendicat diferite suprafețe de plajă trecute în proprietatea Primăriei Constanța. Multe astfel de cazuri se află încă pe rolul instanțelor constănțene.
„Titlul prezentat nu este legal“
Pentru a reveni la cazul concret cuprins în dosarul cu numărul 24802/212/2017, suprafața de 537 mp de faleză revendicată de ANAR-ABADL a fost trecută în domeniul privat al Municipiului Constanța în baza hotărârilor de consiliu local nr. 109/28.02.2005 și 314/25.05.2005. ANAR-ABADL a cerut instanței constatarea nelegalității celor două hotărâri ale Consiliului Local Constanța.În Hotărârea nr. 734/2020, Tribunalul Constanța a arătat că „titlul prezentat de pârâtă (nr., cele două hotărâri de consiliu local) nu este legal, nefiind administrate dovezi din care să rezulte dobândirea terenului în condițiile legii, printr-un act de trecere din domeniul public al statului, în domeniul public sau privat al unității administrativ teritoriale“.
„Simpla inventariere a terenului în domeniul privat al unității administrativ teritoriale, realizată printr-o hotărâre de consiliu local care nu ține seama de dispozițiile constituționale și legale amintite în precedent, de afectațiunea de uz public, nu poate justifica apartenența acestuia la domeniul privat al mun. Constanța, acest bun fiind inalienabil ca urmare a utilității publice, aspect care a caracterizat permanent acest imobil și care lovește de nulitate absolută orice act care ar avea ca scop scoaterea sa din domeniul public, întocmit într-o altă procedură decât aceea prevăzută de lege, respectiv de art. 10 alin.2 din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre de guvern“, au arătat magistrații Secției civile.
Hotărârea a fost atacată de avocații Consiliului Local Constanța pe data de 15 iunie, astfel că dosarul va fi analizat de instanța de apel.
Citește și:
Tribunalul Constanța, explicație tranșantă Faleza și plaja din zona Cazino Sud Mamaia nu aparțin Primăriei Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii