Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:19 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu pentru ofițerul Moise, de la DNA. Caz asemănător cu un comisar-șef din IPJ Constanța (document)

ro

23 Sep, 2021 00:00 3172 Marime text
 
  • Dosarul ofițerului Moise nu este primul dosar de acest fel!
 
  • În mai 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Emil Manolachi (aflat în prezent în detenție), la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, fost ofiţer la I.P.J. Constanţa cu grad de comisar şef.
 
  • Tot în acest dosar au mai fost trimiși în judecată la vremea respectivă Sorin Florea, fostul comisar general al Gărzii Financiare, Ciprian Mihail Fronea, fostul şef al Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, dar și Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General.
 
Procurorii in cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Marius Eduard Moise, la data faptelor ofițer de poliție judiciară din cadrul D.N.A. (până în martie 2020), în prezent comisar șef în cadrul Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.). Moise este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dar și de favorizarea făptuitorului.
 
Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, inculpatul Moise Marius Eduard, în calitate de ofițer de poliție judiciară din cadrul D.N.A, i-ar fi pretins unui funcționar din administrația publică locală foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în obținerea, de către acesta din urmă, a două contracte pentru firma sa (din derularea cărora a fost obținută suma totală de 2.158.262 lei)“.
 
„În schimbul acestui «ajutor», ofițerul de poliție judiciară ar fi promis și ar fi asigurat funcționarului acces la informații nedestinate publicității, respectiv date cu privire la activitățile de urmărire penală derulate într-un dosar al D.N.A. (momentele în care se realizau audieri de persoane, ridicări de documente etc.)“, se mai arată în ancheta DNA.
 
De precizat că, tot potrivit anchetatorilor, în perioada 2018 – 2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux (Mercedes GLE 450/4MATIC AMG) înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acționat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Beneficiarul informațiilor ar fi fost Marian Goleac, fostul șef al ADP Sector 4 – București.
 
Rechizitorul complet poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 

Așa cum precizam și mai sus, cazul ofițerului Moise, de la DNA, nu este primul de acest fel.
 
În mai 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Emil Manolachi (aflat în prezent în detenție), la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, fost ofiţer la I.P.J. Constanţa cu grad de comisar şef. Manolachi a fost acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicității și de favorizarea făptuitorului.
 
Tot în acest dosar au mai fost trimiși în judecată Sorin Florea, fostul comisar general al Gărzii Financiare, Ciprian Mihail Fronea, fostul şef al Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, dar și Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General.
 
În acest dosar, Dan Emil Manolachi a luat cinci ani de detenţie. Asta în timp ce Sorin Florea a luat un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere. Mai departe, Ciprian Mihail Fronea a fost condamnat la un an de închisoare cu amânare pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere. Asta în timp ce Eduard Cristian Tomescu a luat un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o durată de doi ani ce reprezintă termen de supraveghere.
 
Alt dosar

 
Pe data de 6 iunie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se afla Dan Emil Manolachi, acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.
 
În acest dosar, printre inculpaţi s-a numărat şi Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului.
 
În prezenta cauză, Valentin Răducu Preda a fost condamnat definitiv la patru ani cu executare, prin contopirea a două pedepse de doi ani şi opt luni pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi de trei ani şi şase luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 
În prezent, fostul ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află în prezent în stare de detenție pentru executarea unei pedepse de aproximativ nouă ani (contopire).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Un fost ofițer DNA, întors de pe drumul libertății de Tribunalul Constanța. Cererea de eliberare condiționată, respinsă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii