Rechizitoriu pentru unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța! Cum a fost „pedepsit“ un polițist din Argeș, detașat pe litoral, la Poliția Eforie
Rechizitoriu pentru unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța!: Cum a fost „pedepsit“
06 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4440
Marime text
- În prezent, comisarul-șef Cornel Gabriel Coteanu se află sub control judiciar.
- Procurorii DNA au audiat un polițist din Argeș, care fiind detașat pe litoral, la Poliția stațiunii Eforie, a sancționat o femeie pentru activități neautorizate de comerț pe plaja Belona.
- Din ziua următoare polițistul a fost mutat, fără nici o discuție sau explicație prealabilă, într-o altă zonă de patrulare și i-a fost pusă la dispoziție o mașină cu mari defecțiuni de funcționare, potrivit DNA.
Cotidianul ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța în cazul comisarului-șef Cornel Gabriel Coteanu, fostul șeful Poliției Eforie, unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța. Mandatul său în fruntea Poliției Eforie a fost de aproximativ 15 ani, aspect consemnat de procurorii DNA în rechizitoriul cauzei încă de la început.
Pe scurt, comisarul-șef Coteanu este acuzat că, în calitate de comandant al Poliției Eforie, cu gradul de comisar șef, în perioada august 2019 şi iulie-august 2020, în 17 rânduri, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a primit sume de bani în cuantum de 600 lei/zi, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu ce decurg din această calitate şi, în special, constatarea şi sancţionarea faptelor contravenţionale în domeniul comerţului clandestin pe plajele staţiunii Eforie.
Suma totală primită de Coteanu Cornel Gabriel ar fi în cuantun de 10.200 lei, potrivit DNA.
Cum a început ancheta
La data de 14 martie 2019, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte penale săvârșite de comisarul șef Gabriel Coteanu Cornel, comandant al Poliției Eforie.În actul de sesizare a instanței, procurorii DNA arată că „inculpatul Coteanu Gabriel Cornel a fost comandantul Poliției Stațiunii Eforie timp de foarte mulți ani, fapt care i-a permis să dezvolte, în timp, diverse relații lipsite de etică profesională sau chiar infracționale cu diverse persoane din zona sa de competență“.
Activități comerciale cu iz ilegal
În schimb, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi permis și ar fi protejat, după se arată în ancheta DNA, „desfășurarea în condiții ilegale a unor activități comerciale în Stațiunea Eforie, zona Belona“.„În acest sens, susnumitul planifica activitățile instituției și instruia polițiștii din subordine să nu se preocupe de sancționarea acestor comercianți (persoane de etnie romă domiciliate în județul Olt). În schimbul acestei protecții inculpatul Coteanu Gabriel Cornel primea periodic, dar cu caracter de regularitate, foloase materiale (...). Concret, în zona plajei Belona din Eforie Nord au desfășurat activități de comerț ambulant (...), aceștia folosind în acest scop, mai multe persoane de etnie rromă, preponderent membri ai familiei. Activitatea de comerț ambulant a fost desfășurată fără a se respecta dispozițiile legale ale OG 19/2006 și Legii 12/1990, care reglementează desfășurarea unor astfel de activități economice“ se mai arată în actul de sesizare a instanței de judecată.
Procurorii DNA mai susțin că activitatea în sine nu era doar clandestină și totodată contrară legii, ci implica riscuri reale de îmbolnăvire a consumatorilor. Cu prilejul perchezițiilor domiciliare au fost fixate prin filmare și fotografiere condițiile de producere a produselor alimentare, acestea fiind mai mult decât precare.
Tot potrivit rechizitoriului „comercianții clandestini foloseau o singură zonă de plajă și, în funcție de informațiile primite, trebuiau să evite anumite zile și intervale de timp. Totodată, începerea activităților de comerț clandestin pe plaja Belona era precedată de obținerea acordului inculpatului Coteanu“.
Fostul șef al Poliției Eforie ar fi început activitatea de colectare a sumelor, atât în 2019 cât și 2020, chiar la începutul sezonului, pe fondul creșterii numărului de turiști pe plajă.
Potrivit anchetei, în anul 2020 au fost aplicate cca 25 sancțiuni contravenționale pentru activități de comerț clandestin pe plaja Belona. Acestea au fost aplicate de polițiști detașați pe litoral.
Unul dintre martori audiați - polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș - a fost detașat în 2020 să-și execute serviciul polițienesc pe litoral, la Poliția
Stațiunii Eforie.
Încă de la începutul activității martorul a sancționat o femeie pentru activități neautorizate de comerț pe plaja Belona. Aceasta i-ar fi explicat polițistului că „pentru a putea vinde pe plajă trebuie să plătească, o parte din bani ajungând la comandantul Coteanu“, conform DNA.
Polițistul din Argeș i-a aplicat femeii o amendă și i-a confiscat suma obținută din
vânzarea produselor, respectiv aproape 450 lei.
Cu acel prilej mai multe persoane de etnie rromă s-au deplasat la sediul Poliției Eforie și au încercat să blocheze luarea măsurilor legale.
Din ziua următoare polițistul a fost mutat, fără nici o discuție sau explicație
prealabilă, într-o altă zonă de patrulare și i-a fost pusă la dispoziție o mașină cu mari defecțiuni de funcționare.
„În zilele de 22 și 23 august 2020 martorul a aplicat sancțiuni contravenționale
și a confiscat sume de bani de la mai mulți comercianți ambulanți. În aceleași zile inculpatul Coteanu i-a întocmit martorului rapoarte de sancționare întrucât nu a respectat itinerariul de patrulare. Martorul i-a explicat inculpatului că a dispus sancțiunile în contextul în care, aflându-se în zona respectivă pentru a lua masa, mai mulți turiști i-au cerut expres să intervină întrucât comerciantul nu purta mască și mănuși, astfel că nu a putut rămâne în pasivitate. Inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-a cerut să întocmească un raport prin care să justifice de ce a aplicat sancțiuni în altă zonă decât cea în care era repartizat. Convingerea martorului este că măsurile dispuse față de el sunt consecința faptului că și-a îndeplinit în mod adecvat sarcinile de serviciu, sancționându-i pe comercianții clandestini“, potrivit DNA.
Rechizitoriul DNA poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
Citește și
Oficial de la Tribunal
Șase luni de închisoare cu amânare pentru Vasile Marcel Iftimie, fostul șef al Poliției Locale Eforie
Judecătorii i-au modificat controlul judiciar comisarului șef Coteanu, fostul comandant al Poliției Eforie
A treia condamnare în dosarul lui Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii