„Recunosc și regret faptele săvârșite“ Acord de recunoaștere încheiat cu DNA Suceava, analizat de Tribunalul Constanța. Ce acuzații aduc procurorii (DOCUMENT)
„Recunosc și regret faptele săvârșite“: Acord de recunoaștere încheiat cu DNA Suceava, analizat de Tribunalul
18 May, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2311
Marime text
- Spus pe scurt, procurorii DNA au spus că suspecta, începând cu luna octombrie 2021, „a aderat la grupul infracțional organizat (...) specializat în obținerea de certificate și adeverințe falsificare de vaccinare anti-Covid pentru clienții interesați, în schimbul a diferite sume de bani, cuprinse între 500 de lei și 700 de lei“.
- În acordul de recunoaștere, procurorii au menționat faptul că, fiind audiată în prezența avocatului desemnat din oficiu, inculpata a declarat „recunosc și regret faptele săvârșite și sunt de acord cu încadrarea juridică dată acestora, respectiv constituirea unui grup infracțional, în modalitatea aderare (...), cumpărare de influență (...), complicitate la trafic de influență (...), instigare la fals informatic (...)“.
- În Secțiunea Document puteți consulta acordul de recunoaștere a vinovăției anonimizat, remis ZIUA de Constanța de către Direcția Națională Anticorupție.
Judecătorii Tribunalului Constanța au fost chemați să analizeze un acord de recunoaștere încheiat de procurorii anticorupție din Suceava cu M.S., o suspectă din Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
În acordul de recunoaștere, procurorii au menționat faptul că, fiind audiată în prezența avocatului desemnat din oficiu, inculpata a declarat „recunosc și regret faptele săvârșite și sunt de acord cu încadrarea juridică dată acestora, respectiv constituirea unui grup infracțional, în modalitatea aderare (...), cumpărare de influență (...), complicitate la trafic de influență (...), instigare la fals informatic (...)“.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai reținut în acord că „este de reținut atitudinea inculpatei (...) pe parcursul desfășurării urmăririi penale, faptul că a recunoscut și regretat faptele comise, dând detalii despre participarea celorlalți coninculpați în derularea activităților infracționale încă de la data primei declarații, a depuse eforturi pentru a se prezenta la toate chemările organelor judiciare“.
Spus pe scurt, procurorii DNA au spus că suspecta, începând cu luna octombrie 2021, „a aderat la grupul infracțional organizat (...) specializat în obținerea de certificate și adeverințe falsificare de vaccinare anti-Covid pentru clienții interesați, în schimbul a diferite sume de bani, cuprinse între 500 de lei și 700 de lei“.
Potrivit DNA, rolul acesteia a fost de a „racola clienți dornici să obțină, prin intermediul numite (...) certificate de vaccinare anti-Covid, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 500 și 700 de lei“.
De asemenea, aceasta mai este acuzată și de cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și instigare la fals informatic.
În cauză, procurorii au propus o pedeapsă de trei ani cu suspendarea sub supraveghere pe un teremen de încercare de trei ani.
Amintim, la finele lunii decembrie 2021, Direcția Națională Anticorupție anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea unor persoane într-un dosar ce viza infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.
Cazul este instrumentat de procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Anticorupție Suceava.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța cu privire la acest acord de recunoaștere a vinovăției, ea va putea fi atacată la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
În Secțiunea Document puteți consulta acordul de recunoaștere a vinovăției anonimizat, remis ZIUA de Constanța de către Direcția Națională Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Autodenunț!
DNA acuză - acte false pentru construirea Spitalului municipal policlinic din Constanța! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii