Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:49 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulamentul parcărilor publice din Constanța, adoptat în iulie 2020, anulat. Motivarea judecătorilor (document)

ro

30 Aug, 2021 00:00 23317 Marime text
 
  • Regulamentul anulat are la bază Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.  279 din 30 iulie 2020. Acesta a intrat în vigoare începând cu data de 11 august 2020.  La data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea definitivă acestui regulament.
  • Recent, Tribunalul Constanța a motivat decizia prin intermediul căreia regulamentul a fost anulat în primă instanță.
  • Consilierii locali din Constanța au adoptat vineri, 23 aprilie 2021, noul Proiect de hotărâre privind Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 
Magistrații de la Tribunalul Constanța au motivat decizia prin intermediul căreia au decis anularea în parte a Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanța. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Regulamentul anulat are la bază Hotărârea Consiliului Local Constanța nr.  279 din 30 iulie 2020. Acesta a intrat în vigoare începând cu data de 11 august 2020.  La data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea definitivă acestui regulament.
 
Prin adoptarea HCL nr. 279/2020, municipalitatea a urmărit crearea instrumentului legal pentru disciplinarea modului de utilizare temporară a locurilor de parcare în acord cu hotărârile autorității deliberative și conferirea posibilității Poliției locale de a interveni în mod judicios pentru restabilirea situației acolo unde normele sunt încalcate, concretizându-se. 
 
Revenind la decizia privind anularea Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanța, hotărârea a fost luată, potrivit datelor noastre, de Iulia Laura Opariuc Dan, președintele Secției de Contencios, administrativ fiscal din Tribunalul Constanța.
 
Dosarul în care s-a cerut anularea regulamentului are indicativul 5915/118/2020 și a fost înregistrat la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la finele lunii septembrie 2020.
 
Consiliul Local al Municipiului Constanța este pârâtul în cauză, în timp ce printre reclamanți se numără Asociația Liga pentru Drepturile Constănțenilor, Asociația Constanța Altfel, dar și Bogdan Chircorian.
 
În motivarea deciziei, magistratul investit cu soluționarea cauzei arată, printre altele, că în HCL nr. 279/2020 „nu se face nicio trimitere la HCL nr. 221/2017 modificată, contrar dispozițiilor art. 50 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 potrivit cu care ,«În cazul în care o normă este complementară altei norme, pentru evitarea repetării în text a acelei norme se va face trimitere la articolul, respectiv la actul normativ care o conține»“.
 

„Or, câtă vreme nu există o reglementare care să instituie obligația de a plăti taxa/tariful pentru utilizarea locurilor de parcare aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța, nu se poate vorbi de încălcarea unei obligații, context în care dispozitiile art. 1 alin. 1 lit. a) din HCL nr. 279/2020 apar ca nelegale“, conform motivării.
 
„Mai mult, prin HCL nr. 279/2020 se instituie implicit obligația de a plăti taxa/tariful de parcare pentru utilizarea locurilor de parcare de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța, fără a se reglementa aspectele în raport de care a fost anulat Regulamentul de parcari aprobat în anul 2018, aspect nelegal în aprecierea instanței. Or, ca efect al adoptării art. 1 alin. 1 lit. a) din HCL nr.279/2020, utilizarea și exploatarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanta se realizează în exact aceleași condiții prevăzute în Regulamentul de parcare anulat, aspect nelegal, de asemenea“, se mai arată în motivarea Tribunalului.
 
Un alt aspect care conturează în opinia instanței „nelegalitatea“ dispozițiilor contestate îl constituie obligația implicită de plată a taxei/tarifului de parcare care a fost instituită fără a se prevedea cuantumului acesteia, nefiind nici macar menționată hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat cuantumul taxei.
 
Or, așa cum au arătat și reclamanții, indicarea hotărârii de consiliu local prin care s-a aprobat taxa/tariful de parcare era absolut necesară, în conditiile în care hotărârile de consiliu local, deși sunt publicate pe pagina de internet a Primăriei Constanța, sunt greu de identificat dacă nu se cunoaște numărul sau denumirea exactă a hotărârii.
 
În continuare, Tribunalul Constanța arată că potrivit Cartei drepturilor fundamentale, cetățenii UE au dreptul de a beneficia de o bună administrare. În consecință, instituțiile trebuie să fie deschise la schimbări și provocări și să ia inițiativa de a îmbunătăți și de a crește calitatea și eficiența activității lor.

 
Or, analiza cauzei relevă faptul că, prin modalitatea prin care a fost reglementată sancționarea în art. 1 alin. 1 lit. a) din HCL nr.279/2020, utilizarea și exploatarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța se realizează în exact aceleași condiții prevăzute în Regulamentul de parcare anulat, nefăcându-se trimitere la actul normativ care reglementează obligația de plată a tarifului, nici în preambulul HCL nr. 279/2020, nici în motivare, aspect ce încalcă principiile unei bune administrații.
 
Avand în vedere aceste argumente și considerente, instanța a reținut că cererea formulată de către reclamanți este întemeiată, urmând a o admite și, pe cale de consecință, a anulat în parte Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța, în ceea ce privește art. 1 alin. 1 lit. a (din HCL Constanța nr. 279/30.07.2020).
 
Așa cum precizam și mai sus, decizia Tribunalului Constanța (ce poate fi citită integral accesând secțiunea Documente) nu este definitivă.
 
Foarte important de menționat, pe data de 23 aprilie 2021, consilierii locali din Constanța au adoptat noul Proiect de hotărâre privind Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Atenție, șoferi!
Se cere schimbarea regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța. Când va fi luată decizia

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Popescu 30 Aug, 2021 18:47 Va rog sa ne comunicati si noua fraierilor care au achitat taxa la Confort Urban pt parcare in zona 1, abonament fara rezervare(chiar pana la sfarsitul anului) de ce eu sa platesc si vecinii sa parcheze fara sa achite nimic si sa nu pateasca NIMIC! Vine Politia Locala si spune ca nu exista cadru legal...... Consider o mare bataie de joc si regulamentul si aplicarea lui