Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!
Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!
22 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
7051
Marime text
- Obiectul dosarului 2049/279/2023 este reprezentat de o cerere de anulare a unui act, fiind vorba despre „anulare act HCL 123/2021“, acțiunea fiind promovată în contradictoriu cu intimatul Consiliul Local Constanța.
- De la adoptarea sa, regulamentul a fost atacat de mai multe ori în justiția din Constanța, dar de fiecare dată hotărârile pronunțate de judecători au fost favorabile regulamentului.
- În paralel cu cerere de anulare a regulamentului, reclamantul, adică șoferul sancționat în baza Regulamentului parcărilor, a primit câștig de cauză în instanță privind sancțiunea pe care o primise, iar procesul-verbal al Poliției Locale Constanța a fost anulat de judecători.
Aceștia au fost chemați să decidă anularea HCL 123/2021 a Consiliului Local Constanța, hotărâre prin care a fost adoptat Regulamentul parcărilor publice din municipiu.
Solicitarea a primit indicativul 2049/279/2023, fiind disjuns din dosarul în care, inițial, reclamantul a contestat procesul-verbal prin care fusese sancționat în baza HCL Constanța 123/2021.
Dosar disjuns
Obiectul dosarului 2049/279/2023 este reprezentat de o cerere de anulare a unui act, fiind vorba despre „anulare act HCL 123/2021“, acțiunea fiind promovată în contradictoriu cu intimatul Consiliul Local Constanța.
Amintim, HCL Constanța nr. 123/2021 a fost adoptată pe 23 aprilie 2021 și vizează aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța.
Practic, prin regulament a fost reintrodusă plata prin SMS a parcării, dar și multe alte reglementări.
De la adoptarea sa, regulamentul a fost atacat de mai multe ori în justiția din Constanța, dar de fiecare dată hotărârile pronunțate de judecători au fost favorabile regulamentului.
În procesul privind cererea de anulare a HCL 123/2021 de la Piatra Neamț, Judecătoria Piatra Neamț a admis, la finele lunii martie 2023, excepția necompetenței materiale a instanței, invocată din oficiu.
Judecătorii au declinat competența de soluționare a cazului în favoarea Tribunalului Constanța.
Așa se face că acum dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței constănțene, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări.
În paralel, și dosarul din care a fost disjunsă cererea de anulare a Regulamentului parcărilor a fost soluționat la Piatra Neamț.
Sancțiunea, anulată de instanța din Piatra Neamț
Reclamantul, adică șoferul sancționat în baza Regulamentului parcărilor, a primit câștig de cauză în instanță, iar procesul-verbal de sancționare a fost anulat de judecători.
Este vorba despre cazul cu indicativul 10224/279/2022, deschis în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanța, Primarul Municipiului Constanța, Consiliul Local Constanța, dar și cu Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Constanța.
Obiectul dosarului este reprezentat de „plângere contravențională (HCL 123/2021) DPLC 318432/26.09.2022“.
La finele lunii martie, judecătorii din Piatra Neamț au admis plângere contravențională.
Iată minuta Hotărârii 1041/2023:
[Insanța] Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, invocată prin întâmpinare.
Respinge plângerea contravenţională formulată în contradictoriu cu Primăria mun. Constanţa, ca fiind introdusă faţă de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosinţă.
Admite cererea principală având ca obiect „plângere contravenţională“ împotriva procesului-verbal seria DPLC nr. 3188432/26.09.2022, formulată de petentul (...) în contradictoriu cu intimatul Primarul mun. Constanţa – Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa.
Anulează procesul-verbal seria DPLC nr. 3188432/26.09.2022.
Obligă intimatul la plata către petent a sumei de 20 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Decizia Judecătoriei Piatra Neamț poate fi atacată astfel la instanța superioară, în maxim 30 de zile după ce părțile primesc comunicarea hotărârii motivate.
Între timp, rămâne de văzut ce vor avea de spus judecătorii Tribunalului Constanța cu privire la noua cerere de anulare a Regulamentului parcărilor publice din oraș.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cererea de anulare, respinsă
Regulamentul parcărilor adoptat de administrația Chițac, „normal şi rezonabil“! (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii