Retrocedări Constanța Tribunalul dictează despăgubiri de zece ori mai mari pentru un imobil lângă Plaja Modern, cu 11 camere, confiscat de comuniști și demolat
Retrocedări Constanța: Tribunalul dictează despăgubiri de zece ori mai mari pentru un imobil lângă Plaja
07 Aug, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
2925
Marime text
- Moștenitoarea unui imobil situat lângă Plaja Modern, în Constanța, ce avea 11 camere și care a fost confiscat de comuniști iar apoi demolat, va primi despăgubiri de circa zece ori mai mari decât cele stabilite de Comisia Națională de Compensare a Imobilelor.
- Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată la Curtea de Apel de către reprezentanții Comisiei Naționale de Compensare a Imobilelor.
Decizia majorării despăgubirilor a fost luată de către judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, după ce CNCI stabilise că moștenitoarei i se cuvin pentru imobilul confiscat 55.980 de lei, echivalentul sumei de aproximativ 11.600 de euro.
Hotărârea 1271/2023 a Tribunalului a stabilit însă că femeii i se cuvin 550.231 de puncte, adică 550.231 de lei, circa peste 111.000 de euro, la cursul actual.
Potrivit instanței, imobilul pentru care s-a solicitat aplicarea măsurii restituirii prin echivalent a fost reprezentat de o construcţie cu 11 camere, parter şi etaj, cu instalaţii electrice şi apă, situat în centrul municipiului Constanţa.
Domiciliu obligatoriu pentru 14 ani și bunuri confiscate
Imobilul era situat pe strada Vasile Alecsandri, aproape de Muzeul de Artă Populară Constanța, aproape de Plaja Modern, în prezent fiind demolat.
În cererea adresată instanței, reclamanta a explicat că în anul 1949 părinții săi au fost ridicați de la domiciliul lor, din imobilul vizat de proces, stabilindu-se domiciliu obligatoriu timp de 14 ani, cinci luni și cinci zile într-un cu totul alt loc.
De asemenea, li s-a adus la cunoștință faptul că le-a fost confiscat și domciliul pe care îl aveau, alături de toate bunurile, în baza Decretului 83/1949.
Imobilul fusese cumpărat în 1945 de către tatăl său.
După confiscarea de către regimul comunist, în imobilul respectiv au funcționat diverse instituții ale statului, dar, în cele din urmă, clădirea a fost demolată, iar un alt imobil s-a ridicat pe locul fostei clădiri.
Prin dispoziția Primarului Municipiului Constanța din anul 2016, moștenitoarea a fost îndreptățită la plata unor despăgubiri pentru bunul confiscat de comuniști, iar dosarul a fost trimis către CNCI.
Totuși, CNCI a stabilit o despăgubire de 55.980 de punct, decizia fiind atacată în instanță, la Tribunalul Constanța, care a hotărât majorarea despăgubirilor.
Ce a zis Tribunalul Constanța
În motivarea deciziei de majorare, Tribunalul a arătat, printre altele, că „în acord cu o jurisprudență constantă, numai prin aplicarea grilei notariale în considerarea parametrilor structurali ai imobilului de la momentul ieșirii acestuia din patrimoniul fostului proprietar, ca urmare a preluării abuzive a bunului de către stat, evaluarea imobilului poate să reflecte o despăgubire echitabilă și, în mod rezonabil, proporțională pentru privarea de proprietate operată de statul comunist, evaluare la baza căreia s-ar regăsi două componente interdependente care transpar din legislația cu caracter reparator, respectiv componenta reparatorie/morală și cea patrimonială în ce privește dreptul de proprietate“.
Judecătorii au mai spus că „a adopta un raționament contrar ar echivala cu prejudicierea reclamantei, întrucât aceasta ar fi ținută să suporte nu numai privarea injustă de proprietate, dar și degradarea bunului ulterioară acestui moment, aceasta fiind lipsită atât de folosința bunului, cât şi de o justă reparaţie“.
„De altfel, reclamanta a învederat, iar pârâta nu a contestat că imobilul a fost folosit de autoritățile comuniste până la demolare, situație în care aplicarea corecției pentru imobile aflate la stadiul de fundație nu are fundament tehnico-juridic“, potrivit Tribunalului Constanța.
„Pentru toate aceste considerente, valorificând jurisprudenţa cu caracter obligatoriu a instanţei supreme, instanţa anulează decizia de compensare nr. 33375/28.04.2020 şi obligă pârâta să emită o nouă decizie de compensare în favoarea reclamantei, pentru imobilul din Mun. Constanţa, în prezent demolat, prin 550.231 puncte“, se mai arată în hotărârea Tribunalului.
Decizia Tribunalului a fost însă atacată la Curtea de Apel Constanța de către reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor, iar dosarul a fost trimis pe rolul instanței de control judiciar.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Despăgubiri impresionante pentru un imobil din Centrul vechi al Constanței, preluat abuziv de comuniști!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii