Retrospectiva perchezițiilor DNA la Primăria Constanța. Prima, în 2005. Ultima, zilele trecute (GALERIE FOTO)
Retrospectiva perchezițiilor DNA la Primăria Constanța. Prima, în 2005. Ultima, zilele trecute (GALERIE FOTO)
29 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2705
Marime text
Explicații foto: Foto din Arhiva ZIUA de Constanța, de la percheziții anterioare ale DNA la sediul Primăriei Constanța
- Procurorii DNA sunt „cunoscuți“ ai Primăriei Constanța încă din anul 2005, când a avut loc prima acțiune a anchetatorilor anticorupție în cadrul instituției de la malul mării.
- În 2005, procurorii DNA ar fi solicitat mai multe înscrisuri în legătură cu niște terenuri retrocedate.
- Acțiunea DNA din 2009 de la Primăria Constanța ar fi vizat contractele de publicitate încheiate cu Soti Cable Neptun.
- În 2010, se verificau anumite contracte de licitații și raportul ANRMAP.
- În 2014, au avut loc percheziții acasă la primarul Radu Mazăre, dar și la Primăria Constanța. Acțiunea ar fi durat nouă ore, sute de înscrisuri au fost ridicate.
- Cu ocazia acțiunii DNA din februarie 2015, primarul Radu Mazăre declara „dacă mă «umflă», bine, dacă nu mă «umflă», mă duc să mă dau cu caiacul“.
- Luni, 27 decembrie 2021, în a treia zi de Crăciun, procurorii DNA Constanța au efectuat percheziții la sediul Primăriei Constanța, într-un dosar început in rem.
Primăria Municipiului Constanța a primit zilele trecute „vizita“ procurorilor DNA Constanța, veniți în calitate oficială, în cadrul unei anchete penale ce vizează anumite concursuri de angajare organizate de instituție.
Mai precis, luni, 27 decembrie 2021, în a treia zi de Crăciun, procurorii DNA Constanța au efectuat percheziții la sediul Primăriei Constanța, într-un dosar început in rem – cu alte cuvinte, o cauză în care se investighează anumite fapte, cel puțin la acest moment, nu persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța că, până la data de ieri, 28 decembrie 2021, nu au fost persoane audiate în cauză, în nicio calitate.
Aceasta nu este pentru prima dată când Primăria Municipiului Constanța este călcată de procurorii anticorupție, fie ai structurii teritoriale, fie cei ai structurii centrale, magistrații aflându-se în căutarea unor documente sau a altor probe.
Așa se face că procurorii DNA sunt „cunoscuți“ ai Primăriei Constanța încă din anul 2005, când a avut loc prima acțiune a anchetatorilor anticorupție în cadrul instituției de la malul mării.
23 noiembrie 2005:
DNA din nou la primărie
La finele lunii noiembrie 2005, Gabriel Stan, viceprimarul de atunci al Constanței, explica pentru ZIUA de Constanța că reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție se prezentaseră la sediul Primăriei Constanța cu solicitarea de a ridica documente cu privire la retrocedarea unor terenuri.
Viceprimarul explica jurnaliștilor ZIUA de Constanța că documentele vor fi puse la dispoziția DNA după ce vor fi fotocopiate din arhiva instituției.
Ca o paranteză, arc peste timp, facem precizarea că, în anul 2008, Radu Mazăre, primarul Constanței începând cu anul 2001, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul 29/P/2005, pentru retrocedarea mai multor terenuri din Constanța și Mamaia.
Ancheta DNA a primit indicativul de instanță 6536/2/2008 – cunoscută fiind sub denumirea generică Dosarul Retrocedărilor, cauză în care Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare.
Pentru a reveni la acțiunea DNA de la Primăria Constanța din 2005, precizăm că în septembrie 2009 i-a urmat o nouă verificare, în urma căreia, de asemenea, s-au ridicat înscrisuri.
02 septembrie 2009:
DNA ridică acte de la Primăria Constanța
Acțiunea din 2009 ar fi vizat contractele de publicitate încheiate cu Soti Cable Neptun. Surse judiciare declarau atunci pentru ZIUA de Constanța că Direcţia Naţională Anticorupţie a dat o ordonanţă de ridicare silită a documentelor printr-o delegaţie formată din procurorii anticorupţie ai Serviciului Teritorial Constanţa.
Abia au trecut câteva luni de la această acțiune, că DNA și-a făcut din nou simțită prezența în Primăria Constanța.
07 ianuarie 2010:
DNA este în Primăria Constanța
Surse judiciare declarau cu această ocazie, pentru ZIUA de Constanța, că se are în vedere verificarea contractelor de licitaţie şi raportului întocmit de agenţii constatatori ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt de atunci al Primăriei Constanța, precizase că nu se afla în instituție la momentul respectiv și că nu văzuse niciun procuror la primărie.
Anii au trecut, dar descinderile DNA la Primăria Constanța au continuat să rămână o probabilitate.
În aprilie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat mai multe percheziții acasă la Radu Mazăre, dar și la Primăria Constanța.
08 aprilie 2014:
UPDATE
Percheziţii la Radu Mazăre acasă şi la Primăria Constanţa
Radu Mazăre, primar al Constanței până în 2015, declara la un post tv legat de acțiunea DNA că era la București, la premiile pentru turism și că nu se afla la domiciliu când au început perchezițiile.
Procurorii DNA anunțaseră atunci că sunt în desfășurare percheziții în 12 locuri din municipiul Constanța, București și județul Dâmbovița, „din care o locație este sediul unei instituții publice“.
08 aprilie 2014:
Ce spune Primăria Constanţa despre percheziţii
„Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“
Acțiunea din aprilie 2014 a DNA la Primăria Constanța ar fi durat nouă ore, fiind ridicate sute de înscrisuri.
08 aprilie 2014:
Percheziția DNA la Primăria Constanța a durat nouă ore. Procurorii ar fi ridicat circa 300 de documente
La mai puțin de un an de la această acțiune, noi descinderi DNA au avut loc la Primăria Constanța. În februarie 2015, Direcția Națională Anticorupție anunța că sunt în desfășurare percheziții în 13 locuri din București, Constanța și Cluj, unul dintre ele fiind sediul unei instituții publice.
Cu aceeași ocazie, primarul Radu Mazăre declara „dacă mă «umflă», bine, dacă nu mă «umflă», mă duc să mă dau cu caiacul“. La finalul acțiunii de la Primăria Constanța, primarul a plecat să se dea cu caiacul.
05 februarie 2015:
UPDATE 10. Radu Mazăre - „Poate nu mă întorc acasă“
Percheziţii DNA la Primăria Constanţa (video)
Radu Mazăre a fost primar al Constanței până în data de 22 mai 2015, când a demisionat din funcție.
Timpul a mers mai departe pentru Primăria Constanța și, astfel, la data de 27 decembrie 2021, în timpul mandatului primarului Vergil Chițac, DNA a efectuat noi percheziții la Primăria Constanța.
27 decembrie 2021:
UPDATE
Procurorii DNA, verificări la Primăria Constanța!
Surse judiciare au precizat în legătură cu acest caz, pentru ZIUA de Constanța, că, până la data de 28 decembrie 2021 nu au fost persoane audiate în cauză, ancheta desfășurându-se in rem adică față de anumite fapte, nu față de anumite persoane, la acest stadiu.
Cazul este instrumentat de DNA Constanța, procurorii ridicând mai multe înscrisuri în urma perchezițiilor. Ancheta vizează, spun surse judiciare, anumite concursuri de angajare organizate de Primăria Constanța.
Reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au confirmat acțiunea și au precizat „respectăm și nu comentăm acțiunile instituțiilor statului“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Continuă ancheta la Primăria Constanța! Cazul, instrumentat de DNA Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii