Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rivalitate între doi proprietari de terenuri din Constanţa, din cauza unor salcâmi. Cazul a ajuns în instanţă

ro

17 May, 2019 00:00 2139 Marime text
Pe 9 mai 2019, pe rolul Judecătoriei Constanţa s-a aflat dosarul în care un bărbat este acuzat de distrugere. Mărul discordiei: nişte salcâmi care deranjau un proprietar de teren. Problema este că acei copaci se aflau în curtea vecinului. Faptul că mizeria de la salcâmi ajungea pe terenul lui l-a determinat să ia situaţia în propriile mâini şi, înarmat cu o drujbă, s-a apucat să taie din copaci. De altfel, el a săpat un şanţ şi a deversat produse petroliere după ce a găurit salcâmii cu o bormaşină, pentru a se usca mai repede.
 
Prin rechizitoriul nr. 916/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului O. M., cercetat în stare de libertate pentru infracţiunea de distrugere în formă continuată, faptă prev. de art. 253 alin. (1) C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen. În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în cursul lunii iunie 2014 şi ulterior, la data de 11.12.2014, prin acte materiale repetate, comise în mod deliberat în vederea realizării aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a procedat la distrugerea completă a 17 arbori din specia salcâm aparţinând persoanei juridice vătămate S. S., acţiunile sale ilicite constând în deversarea de produse petroliere la rădăcina unora dintre copaci, prin intermediul unor ţevi metalice introduse în interiorul unor şanţuri special săpate în acest scop pe terenul învecinat, aparţinând S. S., în practicarea de găuri cu o bormaşină electrică în trunchiul respectivilor arbori şi în turnarea de combustibil în aceste orificii, în scopul de a determina uscarea salcâmilor, iar în final, în tăierea completă sau în secţionarea circulară, urmată de uscare şi prăbuşire la sol a aceloraşi arbori, fapte ce a determinat producerea unui prejudiciu estimat la suma de 50.000 de lei.
 
Imobilul cumpărat de S. S. se învecinează în partea de sud cu terenul aparţinând unei societăţi care are obiectul de activitate transporturi rutiere de mărfuri şi în cadrul căreia inculpatul O. M. deţine calitatea de asociat, funcţia de administrator fiind exercitată de către fratele acestuia, respectiv numitul O. I. Aşa cum rezultă din declaraţia reprezentantului persoanei vătămate, coroborată cu declaraţia inculpatului din cursul urmăririi penale, încă din anul 2000, terenurile celor două societăţi erau delimitate de un hotar despărţitor din plasă de sârmă, în apropierea căruia, pe o distanţă de aprox. 20 de metri, erau plantaţi salcâmi. Deranjat de mizeria produsă de salcâmii aflaţi pe terenul societăţii învecinate în curtea imobilului său, în cursul anului 2013, inculpatul O. M. a discutat cu reprezentantul societăţii, S. S. şi i-a solicitat toaletarea acestora, discuţie care este confirmată de cei doi.
 
Deşi reprezentantul părţii civile a fost de acord că este necesară toaletarea salcâmilor, nu a reuşit să realizeze acest lucru, astfel încât inculpatul a luat hotărârea de a rezolva singur şi într-o manieră proprie problema. În acest sens, a întreprins mai multe activităţi care au avut ca scop uscarea arborilor, respectiv a săpat un şanţ de-a lungul gardului despărţitor, unde turna combustibil şi efectua găuri cu bormaşina în arbori, după care tuna combustibil, aspecte ce rezultă din declaraţia martorului C. M. (care a declarat că l-a văzut pe inculpat cum a pus nişte ţevi prin care turna combustibil salcâmilor, coroborată cu declaraţia martorilor  I. F. şi V. V.).
 
În continuare, în cursul lunii iunie 2014, utilizând o scară şi o drujbă electrică, a procedat la distrugerea prin tăiere a 15 copaci. La data de 07.07.2014, fiind sesizaţi de partea civilă, martorii J. A. şi P. S., angajaţi în funcţia de comisari în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, s-au deplasat la faţa locului. Aceştia au precizat, atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul judecăţii, că au văzut că 15 salcâmi din incinta firmei care fuseseră tăiaţi de către inculpatul O. M., dar nu au procedat la aplicarea de sancţiuni în acest sens, întrucât, potrivit dispoziţiilor legale, Garda Naţională de Mediu are competenţa de a interveni exclusiv în situaţiile în care tăierile nelegale vizează arbori aparţinând domeniului public.
 
În continuare, la data de 11.12.2014 , inculpatul şi-a continuat activitatea infracţională şi, în aceeaşi manieră, a tăiat un alt salcâm de pe terenul părţii civile, fapt perceput în mod direct de către martorul C. M. şi reprezentantul părţii civile S. S.
 
Fiind audiat în cursul urmăririi penale şi în faţa instanţei de judecată, O. M. a recunoscut parţial comiterea infracţiunii de distrugere reţinute în sarcina sa, sens în care a arătat faptul că, în cursul lunii iunie 2014, a procedat la toaletarea salcâmilor aparţinând vecinului. Conform celor relatate de inculpat, activitatea de toaletare a salcâmilor aparţinând persoanei juridice vătămate a constat exclusiv în tăierea crengilor a 3 sau 4 dintre aceştia, negând faptul că ar fi deversat produse petroliere la rădăcina respectivilor copaci sau că ar fi găurit trunchiul acestora, în scopul de a produce uscarea lor, precum şi faptul că ar fi desfăşurat activităţi de toaletare a unui altui salcâm în cursul lunii decembrie 2014.
 
În final, instanţa a decis condamnarea lui O.M la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de distrugere, în formă continuată. Obligă inculpatul la plata către partea civilă a sumei 1.000 de lei, cu titlu de daune morale.

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii