S-a cerut anularea Certificatului verde, la Constanța. Ce s-a întâmplat în proces
S-a cerut anularea Certificatului verde, la Constanța. Ce s-a întâmplat în proces
30 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3458
Marime text
- Primul termen pentru analizarea cererilor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022, de la ora 12.30.
- În proces, s-a solicitat preschimbarea termenului, dar această cerere a fost respinsă de instanța constănțeană.
Procesul în care s-a solicitat anularea Certificatului Verde, dar și a celorlalte restricții anti-Covid care le vizează, cu precădere, pe persoanele nevaccinate va fi judecat de Curtea de Apel Constanța la anul!
Este vorba despre dosarul cu indicativul 6973/2/2021, aflat inițial în atenția Curții de Apel București și declinat la Constanța.
Astfel, primul termen pentru analizarea cererilor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022, de la ora 12.30.
În proces, s-a solicitat preschimbarea termenului, dar această cerere a fost respinsă de instanța constănțeană.
Amintim, în proces reclamanți sunt avocații Gheorghe Gabriel Cacescu (Baroul Iași), Iulia Adalmina Medeleanu (Baroul Vaslui), Gabriela Ștefania Nuț, Gabriela Magdalena Sfichi (Baroul Iași), dar și Maria Nuț.
Ce s-a contestat în proces
Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București, însă luni, 8 noiembrie 2021, instanța din Capitală a admis excepția necompetenței teritoriale și materiale specializate a completului de judecată.
Se arată în minuta hotărârii CAB că instanța „declină competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Constanța – Secția de contencios administrativ și fiscal“.
În acest proces, avocații au chemat în judecată Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală Juridică, Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin reprezentant legal Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul M.A.I., dar și pe Raed Arafat – Secretar de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și Departamentul pentru Situații de Urgență.
Obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act Art. 15 din Legea 136/2020, HG 1130/2021“.
Articolul 15 din Legea 136/2020 prevede faptul că „Ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autoritățile competente și se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Autoritățile publice centrale și locale asigură informarea publică a cetățenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare“.
Totodată, prin HG 1130/2021 a fost prelungită starea de alertă în România și au fost introduse mai multe măsuri anti-Covid, restrictive mai ales pentru persoanele nevaccinate, printre care și Certificatul verde care atestă vaccinarea anti-Covid, certificat fără de care, în prezent, nu se permite accesul în magazinele nealimentare, dar și în anumite instituții ale statului.
Oricare va fi decizia pe care o va pronunța în cauză Curtea de Apel Constanța, aceasta va putea fi atacată în recurs, la Curtea Supremă.
Sursa foto: Facebook.com - Poliția Română
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Prelungirea stării de alertă, cu toate interdicțiile pentru persoanele nevaccinate, contestată masiv în instanță!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii