Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:38 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a decis! Curtea Constituţională va fi sesizată în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

ro

22 Dec, 2017 00:00 3279 Marime text
Un nou termen în dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane.
 
Ieri, Marius Dan FoitoşAngela Dragne şi Dan Andrei Enescu, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, învestiţi cu soluţionarea cauzei, au stabilit ca dosarul să fie redeschis pe data de 26 ianuarie 2018. Totodată, magistraţii au admis cererea formulată de inculpaţii Andrei Ştefan Caunii şi Octavia-Mihaela Vasile şi au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29, alin.1 lit. b din Legea nr. 656/2002.
 
În continuare, instanţa a mai decis: „Încuviinţează cererea formulată de parchet de administrare a probei testimoniale constând în reaudierea martorilor Lemnaru Cristian, Guşe Lucia, Golumbeanu Cezar Florin, Henţa Florin Claudiu, Manu George şi Burcă Marius. Încuviinţează cererile inculpaţilor Cazan Geanina Lavinia, Radu Cătălin, Caunii Andrei Ştefan şi Vasile Octavia Mihaela de administrare a probei cu înscrisuri în circumstanţiere. Încuviinţează cererea inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel de emitere a unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a se comunica dacă există alte convorbiri telefonice sau comunicări, efectuate la datele de 27 şi 28 noiembrie 2012, de către inculpaţii Preda Răducu Valentin, Bohâlţeanu Tudor Gabriel şi Radu Cătălin, interceptate şi înregistrate în baza ordonanţei procurorului din data de 27 noiembrie 2012 emisă în dosarul nr. 435/P/2012, care nu au fost transmise la dosar, urmând ca, în caz afirmativ, să fie înaintate integral la dosarul cauzei. Încuviinţează cererea inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel de administrare a probei cu înscrisuri, constând în acte de tranzacţionare încheiate de acesta cu inculpatul Radu Cătălin, respectiv ante-contractul de vânzare-cumpărare din iulie 2012 şi documentul intitulat „ Furnizare informaţii extinse“, emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului Bucureşti.
 
Pune în vedere inculpatului Bohâlţeanu Tudor Gabriel să indice, explicit şi detaliat, suporţii optici a căror copiere o solicită. Încuviinţează cererea inculpatului Preda Răducu Valentin de efectuare a unei adrese către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a se comunica dacă există alte convorbiri telefonice sau comunicări, efectuate la data de 28 noiembrie 2012, de către inculpaţii Preda Răducu Valentin, Bohâlţeanu Tudor Gabriel şi Radu Cătălin, interceptate şi înregistrate în baza ordonanţei procurorului din data de 27 noiembrie 2012 emisă în dosarul nr. 435/P/2012, care nu au fost transmise la dosar, urmând ca, în caz afirmativ, să fie înaintate integral la dosarul cauzei“.
 
Amintim că, în primă instanţă, Valentin Răducu Preda a luat patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare.
 
Tot în prezenta cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la pedeapsa de patru ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, la şapte ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, la doi ani de închisoare pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Manolachi a fost achitat pentru luare de mită. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că Dan Emil Manolachi a fost condamnat, în final, la opt ani de închisoare.
 
În continuare, Elena-Simona Hulubariu a luat doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, Geanina-Lavinia Cazan - fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA - doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, Tudor-Gabriel Bohâlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, Cătălin Radu - doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. Acelaşi inculpat a fost pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare, pentru spălarea banilor. Pedepsele au fost contopite, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de doi ani de închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni de închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare.
 
Andrei-Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni - trei ani de închisoare, pentru cumpărare de influenţă. El a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru instigare la spălarea banilor şi achitat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Pedepsele au fost contopite, astfel că inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume patru ani de închisoare, la care se adaugă sporul de şase luni de închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de patru ani şi şase luni de închisoare.

 
Octavia-Mihaela Vasile a fost achitată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi condamnată la trei ani de închisoare, pentru spălarea banilor. S-a dispus suspendarea condiţionată, pe durata termenului de încercare de cinci ani.
 
Marius Irofte a fost achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii