Scurt pe doi! Oficial! Cum s-a produs, de fapt, tragedia de la Eforie. Șase luni de la moartea scafandrilor Strungaru și Matei (document+video)
Scurt pe doi!: Oficial! Cum s-a produs, de fapt, tragedia de la Eforie. Șase luni de la moartea scafandrilor
12 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3834
Marime text
- Rechizitoriul dosarului poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
Procurorii din Constanța solicită, în continuare, luarea măsurii preventive a interzicerii desfăşurării activităţilor față de Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L, controlată de Traian Petrescu, director general și de Traian Răzvan Petrescu, administrator.
În concret, cererea procurorilor vizează luarea măsurii preventive a interzicerii desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora ar fi fost comisă infracţiunea reținută față de Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL în dosarul morții scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru, de 32 de ani, din Iași, biolog marin, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași România, și Matei Emil Marian, 54 de ani, din Mangalia.
Cei doi au decedat, la data de 09 aprilie 2021, în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
Solicitarea procurorilor va fi analizată de magistrații de la Tribunalul Constanța.
De precizat că cererea fost soluționată inițial de Judecătoria Constanța, instanță care prin decizia nr. 1245/2021, din 29.09.2021, a respins ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa formulată prin Rechizitoriul nr. 93/P/2021 din 05.09.2021, privind „luarea măsurii preventive a interzicerii desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora a fost comisă infracţiunea, prevăzută de art. 493 alin. 1 lit. e cod procedură penală, cu privire la inculpata Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL“.
Cotidianul ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriului acestui dosar, document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
Potrivit actului de sesizare a instanței, Traian Răzvan Petrescu, administrator al Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L., Traian Petrescu, director general al Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L și persoana juridică Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL sunt acuzați de ucidere din culpă și neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța.
Pe scurt, în actul de sesizare a instanței, procurorii arată că „în luna iulie 2020, au fost demarate efectiv lucrările de «monitorizare a biodiversității și calității apei»
de către SCB.I.M. A SRL (nr. Societatea de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON) atât cu personalul propriu cât și cu personalul terț care fusese
contractat, în acest context fiind desfășurate frecvent activități de scufundare științifică (toate acestea fiind deci făcute exclusiv cu personal necalificat, situație în care considerăm că apariția unor astfel de consecințe grave a devenit doar o problemă de timp).
Echipament incomplet?
Astfel, în data de 09.04.2021, în jurul orei 09.30, echipa de scufundare constituită din Emil Marian Matei, Ștefan-Adrian Strungaru (...) a plecat din portul turistic Belona cu ambarcațiunea tip Cirus Cabin Boat 22, către „zona Agigea”
Acolo, spun procurorii, Emil Marian Matei, Ștefan-Adrian Strungaru „s-au echipat (echipament el însuși incomplet prin lipsa unor elemente utile și folosite de profesioniști pentru siguranță și anume manometrul și «octopusul/detentorul de rezervă» – aparat care în fapt este legat cu un furtun de altă culoare de butelia de aer și care prin natura și funcția sa dublează detentorul de respirat”) - și au efectuat o scufundare inițială de aproximativ 55-60 de minute.
„Apoi, cei doi s-au deplasat în zona de sud a Stațiunii Eforie Nord, scafandrii menționati folosind în continuare tot același echipament, inclusiv buteliile cu aer, unde mai rămăsese aerul neconsumat în prima scufundare și apoi s-au scufundat din nou la o adâncime de maxim de 3,6 m. După aproximativ 15 minute de la acest moment, numitul S.S.A, pe fondul lipsei de aer din butelie, a ieșit panicat la suprafață, respirând greoi și zgomotos, respectivul fiind imediat urmat de M.M.E., care a încercat să-l liniștească și care l-a prins de costum încercând să-l aducă spre ambarcațiune“.
„La scurt timp, S.S.A s-a scufundat involuntar, cel mai probabil din cauza numeroaselor lesturi (greutăți utilizate pentru scufundare) care îi asigurau o flotabilitate negativă, scufundare care însa a fost cauzată în mod evident și suplimentar și pe fondul panicii, iar M.M.E. s-a scufundat după el“, se mai arată în actul de sesizare a instanței, document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
Risc foarte ridicat
În continuare, procurorii arată că „profesia în executarea căreia s-a produs accidentul presupune un risc foarte ridicat și impune respectarea strictă a procedurilor de lucru, ceea ce nu s-a întâmplat în speță, în condițiile în care suma de abateri de la lege au dus prin cumulul efectelor lor la acest rezultat tragic“.
Lipsa preocupării S.C.B.I.M. A S.R.L. (nr. Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON S.R.L) și în mod inerent, al responsabililor de această
activitate - respectiv inculpații persoana fizică - în activitatea de prevenire a accidentelor în domeniul sănătății și securității în muncă rezultă și din constatarea lipsei organizării activității de prevenire și protecție în muncă în conformitate cu prevederile legale în vigoare la nivelul societății, asa cum au fost faptele constatate de către inspectorii ITM“.
„Astfel, nici la nivel de proiect integral nu era organizată corespunzător activitatea de securitate, sănătate, prevenire și protecție în muncă, lipsind personalul specializat pentru evaluarea riscurilor și emiterea unor proceduri de lucru specifice, în special în domeniul activității de scufundări cu scafandri, deși în ansamblu executarea contractului presupunea activități de scufundare științifică frecvente“.
Procurorii mai arată că „în cadrul proiectului, a fost subcontractat un expert HSEQ - în persoana numitei Z.M. care, încă de la debutul proiectului, a notificat prin e-mail conducerea S.C.B.I.M. A S.R.L (asigurată de cei doi inculpați/persoane fizice, tată și fiu) - cu privire la necesitatea obținerii unor avizări și brevetări prealabile inițierii lucrărilor din partea C.S. - pentru personalul implicat în activitățile de scufundare“.
„Demersurile făcute de aceasta au fost ignorate, iar răspunsul evident al inculpaților a fost unul negativ – în fapt, în ceea ce privește inițierea unor asemenea demersuri. Specialiștii din cadrul ITM au stabilit cauza principală a producerii accidentului prin procesul-verbal nr. (...) din data de 25.06.2021 întocmit ca urmare a cercetării evenimentului – ca fiind culpa prin neadoptarea de către S.C.B.I.M. A S.R.L. a unor soluții conforme prevederilor legale la efectuarea lucrărilor de scufundare și/sau îmbolnăvire profesională“, potrivit rechizitoriului, ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
VIDEO
Scafandri, morți după ce au fost scoși inconștienți din mare! Supravegheau lucrările de nisipare a plajei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii