Se cer daune impresionante! Un pacient a dat în judecată Spitalul Județean Constanța, pentru că a fost operat de un medic rezident
Se cer daune impresionante!: Un pacient a dat în judecată Spitalul Județean Constanța, pentru că a fost operat
11 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
12901
Marime text
- Inițial, cazul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța.
- Reclamanta s-a plâns de faptul că a fost operat de un medic rezident și a solicitat 300.000 de lei, „daune morale pentru prejudiciile ce i-au fost aduse prin procesul de intervenție chirurgicală greșit efectuat deoarece a permis ca doctorul rezident (...) să intervină chirurgical“.
- Completul C31 prezidat de magistratul George Crăciun a decis să decline competența de soluționare a cazului în favoarea Tribunalului Constanța.
- Judecătorii Secției I Civile, în completul Fond civil 15 al secției, prezidat de magistratul Vlad Andrei Ardeleanu, au hotărât să amâne pronunțarea unei soluții în legătură cu excepțiile ridicate în proces la data de 18 ianuarie 2022.
Magistrații din Constanța au fost chemați să împartă dreptatea într-un dosar în care un pacient a dat în judecată Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și a solicitat daune de 300.000 de lei!
Inițial, cazul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța, unde reclamanta s-a plâns de faptul că a fost operat de un medic rezident, banii solicitați reprezentând „daune morale pentru prejudiciile ce i-au fost aduse prin procesul de intervenție chirurgicală greșit efectuat deoarece a permis ca doctorul rezident (...) să intervină chirurgical“.
La data de 5 august 2021, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde a primit indicativul 20910/212/2021, obiectul fiind reprezentat de „acțiune în răspundere delictuală pretenții“, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța având calitatea de pârât.
Judecătoria Constanța, necompetentă material
La finele anului trecut, judecătorii Secției Civile a Judecătoriei Constanța, în completul C31 prezidat de magistratul George Crăciun, au decis să decline competența de soluționare a cazului în favoarea Tribunalului Constanța.
Hotărârea de declinare a fost luată după ce s-a admis excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, dat fiind faptul că valoarea daunelor solicitate depășește 200.000 de lei, pragul până la care cazul ar fi fost de competența Judecătoriei.
În acest context, dosarul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
Ieri, 10 ianuarie 2022, judecătorii Secției I Civile, în completul Fond civil 15 al secției, prezidat de magistratul Vlad Andrei Ardeleanu, au hotărât să amâne pronunțarea unei soluții în legătură cu excepțiile ridicate în proces la data de 18 ianuarie 2022.
În Hotărârea nr.12919/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, prin care s-a decis declinarea dosarului, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, reclamanta (...) a solicitat obligarea pârâtului Spitalul Clinic Județean Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța la plata sumei de 300.000 lei“.
„Starea de sănătate s-a agravat progresiv“
Suma reprezenta, potrivit sursei citate, „daune morale pentru prejudiciile ce i-au fost aduse prin procesul de intervenție chirurgicală greșit efectuat deoarece a permis ca doctorul rezident (...) să intervină chirurgical practicând laparoscopic colecistoctomie retrogadă în calitate de operator I și tratament aplicate reclamantei în perioada (...), în urma internării în Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța – Secția Chirurgie generală 1“.
În motivarea acestei solicitări, reclamanta a argumentat că, în urma operației, „starea sa de sănătate s-a agravat progresiv și doar în urma insistențelor sale, i s-a spus că există un obstacol care nu lasă bila să treacă și trebuie intervenit din nou chirurgical clasic și că nu este vorba de piatră“.
„Având în vedere situația sa disperată a apelat la un alt medic chirurg care în data de (...), la 10 zile de la prima intervenție, a intervenit chirurgical clasic, cu diagnosticul icter mecanic și s-a practicat extragerea clipului de la prima operație cu drenaj Keho al căii biliare principale“.
„A arătat că pe fondul unor neglijențe grave și al unui dezinteres generalizat, a suferit 10 zile, timp în care starea sa de sănătate s-a deteriorat, agravat și s-a impus reintervenția chirurgicală care a avut consecințe grave asupra stării sale de psihice și fizice“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, citată pe www.rolii.ro.
Astfel, reclamanta „a solicitat să se constate vinovăția pârâtului (nr., a spitalului) care a permis ca doctorul rezident să intervină chirurgical, în condițiile în care doctorul nu îndeplinise până la momentul intervenției toate obligațiile referitoare la practicarea specialității de chirurgie generală, neobținând înscrierea cu grad de medic specialist în specialitatea chirurgie generală“.
În replică, reprezentanții Spitalului Clinic Județean Constanța au invocat prin întâmpinare lipsa calității procesuale pasive a unității medicale și au solicitat, pe fondul cauzei, respingerea acțiunii ca nefondată.
Totodată, spitalul a chemat în garanție și societatea de asigurare care a solicitat, la rândul său, respingerea acțiunii.
Așa cum am precizat anterior, dosarul a fost declinat de către Judecătoria Constanța în favoarea Tribunalului Constanța, dată fiind valoarea daunelor morale solicitate.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța în acest caz, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Un spital privat din București, dat în judecată la Constanța de un fost pacient care a decedat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii