Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:52 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă „stăpânii“ plajelor! Primăria Constanța a pierdut în instanță Plaja Trei Papuci. Decizia poate fi atacată

ro

03 Jun, 2021 00:00 7351 Marime text

Notă: Fotografie cu rol ilustrativ, bazată pe aproximări, din datele puse oficial la dispoziție prin Portalul Instanțelor de Judecată. Sursa foto: Google Maps
  • Decizia Tribunalului Constanța, luată în primă instanță, a fost pronunțată în dosarul civil 6105/118/2016*.
  • Primăria Constanța a pierdut astfel „terenul în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud“.
  • Zona este cunoscută drept Plaja Trei Papuci.
  • Aceasta nu este prima decizie pronunțată de Tribunalul Constanța prin care s-a decis revenirea unor bucăți de plajă în proprietatea statului și în administrarea ABADL, din proprietatea Municipiului Constanța.

Se schimbă „raportul de forțe“ în războiul pentru plaje, purtat în instanță de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral împotriva Primăriei Constanța!

Tribunalul Constanța a decis recent, în primă instanță, ca peste 30.500 de metri pătrați din Plaja Trei Papuci să fie lăsat în deplină proprietate Statului Român și în deplină administrare ABADL!

Totodată, instanța a hotărât rectificarea cărților funciare 17213, 17220, 17221, 238006, 230063 și 239029 ale Municipiului Constanța, „în sensul radierii mențiunilor de înscriere a dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Constanța asupra terenului în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str. Ion Rațiu la nord și strada Bucovinei la sud“.

Zona este cunoscută drept Plaja Trei Papuci.

Suprafața aproximativă menită să iasă din proprietatea Municipiului Constanța și să se întoarcă în cea a Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice și, respectiv, în administrarea ABADL poate fi observată în fotografia cu rol ilustrativ, realizată în baza datelor furnizate de Portalul Instanțelor de Judecată.


Acțiunea, respinsă inițial


Așa cum am precizat anterior, hotărârea Tribunalului Constanța a fost luată în primă instanță, împotriva acesteia putând fi declarat apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Decizia Tribunalului a fost pronunțată în dosarul civil cu indicativul 6105/118/2016*, cauză în care, inițial, aceeași instanță ajunsese la concluzia că, de fapt, reclamanta ANAR – ABADL nu ar fi avut calitate procesuală activă și a decis respingerea acțiunii.

Ulterior, în noiembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a admis apelul declarat de Apele Române și a trimis cauza înapoi la Tribunal, pentru rejudecarea pe fond.


Ce s-a decis după rejudecare


După rejudecare, la data de 28 mai 2021, Tribunalul Constanța, a decis să respingă excepția de nelegalitate a HCLM nr. 109/28.02.2005 a Consiliului Local Municipal Constanța, ca inadmisibilă.

În același timp, instanța a admis acțiunea formulată de reclamanții Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, reprezentat de DGRFP Galați, prin AJFP Constanța și Administrația Națională Apele Române prin ABADL, în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.

„Obligă pârâţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Constanţa să lase reclamantului Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în deplină proprietate reclamantei Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, în deplină administrare, terenul în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura“, se arată în minuta Hotărârii 2191/2021 a Tribunalului Constanța.

În continuare, instanța „dispune rectificarea cărților funciare 17213, 17220,17221, 238006, 230063, 236029 ale Municipiului Constanţa, în sensul radierii mențiunilor de înscriere a dreptului de proprietate în favoarea Municipiului Constanţa, asupra terenului în suprafață totală de 30.523 mp, reprezentând plajă, situat în zona dintre str.Ion Raţiu la nord şi str.Bucovinei la sud, identificat prin raportul de expertiză tehnică topografică întocmit de expert ing.Păun Gabriela Laura“.

Hotărârea Tribunalului Constanța este supusă apelului, iar calea de atac poate fi declarată în termen de 30 de zile de la comunicare.

În cazul în care Municipiul Constanța prin Primar ori Consiliul Local Constanța vor declara apel, cazul va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța.


Alți 537 de metri pătrați de plajă reveniți în proprietatea statului

Pentru a contextualiza, amintim că aceasta nu este prima decizie pronunțată de Tribunalul Constanța prin care s-a decis revenirea unor bucăți de plajă în proprietatea statului și în administrarea ABADL, din proprietatea Municipiului Constanța.

În acest sens, tot în primă instanță, Tribunalul a decis, în mai 2020, restituirea către Statul Român – ANAR-ABADL a suprafeței de 537 mp reprezentând plaja Mării Negre situată în stațiunea Mamaia, zona Cazino Sud, terenul fiind identificat cu numărul cadastral 242048 în cartea funciară cu același număr a Municipiului Constanța.

Această decizie a fost atacată în apel de Consiliul Local Constanța, așa încât cazul se află acum pe rolul Curții de Apel Constanța.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Intabulată ca poligoane:
ABADL a invocat Constituţia pentru a lua plaja înapoi de la Primăria Constanţa. Ce spune instanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii