Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sechestru ridicat în parte într-un dosar al DNA Constanța! Presupus prejudiciu- 22 milioane de euro

ro

24 Sep, 2022 16:34 1985 Marime text

 
  • Potrivit DNA, „pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța“.
  • „În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“, se mai arată în ancheta procurorilor.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au modificat în parte măsura asiguratorie dispusă de procurorii DNA Constanța într-un dosar penal în care a fost calculate un presupus prejudiciu de 22 de milioane de euro.
 
Decizia Curții de Apel este definitivă și îl vizează pe Pompiliu Ristin.
 
Oficial!
 
În temeiul art. 4251 pct. 2 lit. a cod procedură penală și art. 2502 cod procedură penală, art. 5 alin. 1 teza finală, art.20 alin. 2, art. 21 alin. 2, art. 53 alin. 2 din Constitu?ia României, art. 52-54 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 13, art. 17-18 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale: Admite contestația formulată de inculpatul Ristin Pompiliu, prin apărătorul ales, împotriva încheierii din 30 mai 2022 pronunțată în dosarul penal nr. 957/118/2019/a2 al Tribunalului Constanța. Desființează în parte încheierea contestată și, soluționând în fond: Ridică măsura asiguratorie dispusă prin ordonanța nr. 38/P/2014 din 07.07.2013 a PÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Constanța asupra bunurilor aparținând inculpatului RISTIN POMPILIU . Se comunică potrivit dispozițiilor legale. Definitivă.
 
În cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticoripţie - Serviciul teritorial Costanţa i-au deferiți justiției: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu pentru  evaziune fiscală în formă continuată, Nemeș Radu, Capră Răzvan – Florin, Neacșu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus și Olteanu Răzvan Mihai pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 

În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Surse
DNA Constanța a retras dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre, în dosarul terenurilor vândute „la prețuri diminuate“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii