Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:20 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședinţa Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa. Ce a hotărât Adunarea Generală a Judecătorilor

ro

18 Mar, 2020 16:19 1875 Marime text
Astăzi, 18 martie 2020, a avut loc şedinţa Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa. 

Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Constanţa este abilitat să aducă la cunoştinţa publică următoarele:

La data 18 martie 2020 ora 1200 a avut loc şedinţa Colegiului de conducere al Curţii de Apel Constanţa convocată în temeiul dispoziţiilor art. 7 pct. 1 lit. q) şi art. 23  pct. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
 
După dezbateri şi supunere la vot,  Adunarea Generală a Judecătorilor a hotărât:
 
Colegiul de conducere stabileşte lista cauzelor de urgenţă deosebită în materiile non-penale ce urmează a fi judecate pe durata stării de urgenţă la nivelul Curţii de Apel Constanţa şi instanţelor din circumscripţia teritorială a curţii de apel, potrivit dispoziţiilor prevăzute în 42 alin. 1 din Decretul nr. 195 din data de 16 martie 2020 emis de către Preşedintele României, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi a îndrumărilor Consiliului Superior al Magistraturii stabilite prin Hotărârea nr. 257 din 17 martie 2020 emisă de către Secţia pentru judecători, astfel:
 

Nr. crt. Obiectul
1 abţinere – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
2 abţinerea întregii instanţe – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
3 asigurare dovezi
4 cerere de ajutor public judiciar – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
5 cerere reexaminare ajutor public judiciar – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
6 completare/lămurire dispozitiv – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
7 curatelă
8 delegare autoritate părintească
9 internare medicală nevoluntară/confirmare internare nevoluntară
10 încuviinţare executare silită
11 încuviinţarea executării silite în zile nelucrătoare
12 îndreptare eroare materială – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
13 înapoiere minor
14 litigii privind regimul străinilor
15 litigii privind achiziţiile publice ce au legătură cu domenii ce intră în sfera stării de urgenţă (ex. domeniul sănătăţii)
16 măsuri asigurătorii
17 obligarea minorului la consiliere psihologică
18 ordin de protecţie/contestaţie împotriva ordinului de protecţie/revocarea ordinului de protecţie
19 ordonanţa preşedinţială
20 plasament
21 plasament în regim de urgenţă
22 poprire asiguratorie
23 recuzare – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
24 recuzare executor
25 recuzarea întregii instanţe – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
26 reexaminare anulare cerere – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
27 reexaminare amendă judiciară – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
28 reexaminare taxe de timbru – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
29 reţinere navă
30 sechestru asigurător
31 sechestru/ridicare sechestru navă
32 suspendare provizorie a executării
33 suspendare grevă
34 tutelă


Identificarea cauzelor suspendate de drept în procesele civile conform art. 42 alin. 6 din Decretul nr. 195/2020, se va realiza de către completul de judecată în baza unei rezoluţii (individuale sau comune), după care grefierul de şedinţă va completa soluţia de suspendare a judecăţii  în aplicaţia ECRIS, în vederea înscrierii în registrul de evidenţă a dosarelor suspendate şi pentru asigurarea publicităţii măsurii dispuse în respectivele dosare.
 
Art. 2 Potrivit art. 4 alin. 2 din Hotărârea nr. 257 din 17 martie 2020 emisă de către Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, Colegiul de conducere, după consultarea judecătorilor de supraveghere a privării de libertate din circumscripţia teritorială a curţii de apel, stabileşte că pe durata stării de urgenţă aceşti judecători vor soluţiona toate cauzele prevăzute de Legea nr. 254/2013, cu luarea măsurilor de bio-securitate necesare.
 
Art. 3  În temeiul dispoziţiilor art. 21 alin. 3 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin H.C.S.M. nr. 1375/2015, în referire la dispoziţiile din acelaşi Regulament privind înaintarea dosarelor instanţelor de control judiciar, Colegiul de conducere admite sesizarea din data de 18 martie 2020 formulată de către preşedintele Secţiei penale şi pentru cauze penale cu minori şi de familie din cadrul Curţii de Apel Constanţa în temeiul art. 19 alin. 1 lit. o din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin H.C.S.M. nr. 1375/2015, prin care solicită stabilirea unei metodologii de identificare a dosarelor penale pentru care a intervenit suspendarea de drept, conform art. 43 alin. 1 teza I din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi, în consecinţă, stabileşte următoarele:

- în materie penală, judecătorul/completul de judecată va constata suspendarea de drept a cauzelor penale care se încadrează în categoria prevăzută de art. 43 alin. 2 din Decretul nr. 195/2020 prin rezoluţie (individuală sau comună), după care grefierul de şedinţă va completa soluţia de suspendare în aplicaţia ECRIS, în vederea înscrierii în registrul de evidenţă a dosarelor suspendate şi pentru asigurarea publicităţii măsurii dispuse în respectivele dosare;



- în celelalte cauze penale în care nu se aplică măsura suspendării de drept, judecătorului/judecătorilor respectivelor cauze li se recomandă aplicarea hotărârilor nr. 191/2020 şi 192/2020 emise de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, coroborate cu dispoziţiile art. 353 alin. 10 Cod procedură penală;

- în situaţia cauzelor penale soluţionate de prima instanţă şi neînaintate în căile de atac până la momentul adoptării prezentei hotărâri, acestea vor fi verificate de către judecătorul cauzelor respective sub aspectul încadrării în categoria cauzelor considerate suspendate de drept potrivit art. 43 alin. 2 din Decretul nr. 195/2020, urmând a se constata încadrarea în această categorie prin rezoluţie de către judecătorul cauzei, cu efectul suspendării procedurii de înaintare în calea de atac.
                       
 Art. 4 – Prezenta Hotărâre se aplică la nivelul Curţii de Apel Constanţa şi al instanţelor din circumscripţia sa teritorială, se comunică Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorilor şi grefierilor Curţii de Apel Constanţa, instanţelor din circumscripţia teritorială a curţii de apel şi se va comunica public, prin intermediul Biroului de informare şi relaţii publice al curţii de apel şi prin publicarea pe portal instanţei, a transmis un comunicat de presă din partea Curții de Apel Constanța. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii