Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șefa Serviciului economic din ARSVOM, condamnată (DOCUMENT)

ro

30 Jan, 2023 13:04 3167 Marime text


Tribunalul Constanța a dispus azi, 30 ianuarie 2023, condamnarea în primă instanță a Ninei Carmen Anghel, șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM)!
 
Instanța a stabilit pedeapsa de 1 an şi 6 luni de închisoare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Instanța a amânat aplicarea pedepsei închisorii de 1 an şi 6 luni, pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 C. pen., de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 

„Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanța, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune Constanța. (...) atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere“, potrivit minutei judecătorești.

 
Nina Carmen Anghel este suspectată de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „la data de 02.12.2021, în cursul efectuării urmăririi penale în dosarul nr. (….)/2021, având ca obiect comiterea sau pregătirea comiterii, de către o grupare infracțională, a unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție, din care unele îndreptate împotriva integrității patrimoniului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și instituțiilor din subordine (Agenția Română pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare Constanța și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați), precum și evaziune fiscală și spălare a banilor, procurorul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prevăzută și pedepsită de art. 12 lit. b) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în cuprinsul actului de sesizare primară reținându-se că în cursul lunii ianuarie 2019 numita Anghel Carmen Nina, șef serviciu economic în cadrul ARSVOM, cu atribuții de control, a furnizat, fără drept, numitei (.....) informații și subiectele pentru examenul organizat în vederea ocupării unui post în cadrul serviciului de contabilitate în cadrul ARSVOM, informații care nu erau destinate publicității, în scopul obținerii de către cea din urmă a unor foloase necuvenite reprezentate de ocuparea respectivului post și remunerarea aferentă acestuia“.
 
În continuare, procurorii DNA arată că „ansamblul mijloacelor de probă administrate în cauză relevă că în cursul lunii ianuarie 2019, inculpata Anghel Carmen-Nina, șef serviciu economic în cadrul ARSVOM, cu atribuții de control, și președinte al comisiei de concurs organizat pentru ocuparea postului de contabil IA în cadrul serviciului economic al ARSVOM, a pus la dispoziție, fără drept, martorei (.....) subiectele și răspunsurile la acestea pentru concurs, informații care nu erau destinate publicității, în scopul obținerii de către cea din urmă a unor foloase necuvenite reprezentate de ocuparea respectivului post și remunerarea aferentă acestuia“.

 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii