Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:11 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentința ce recreionează „harta“ Constanței Dezvoltator imobiliar cu proiectul blocat. De ce nu a fost eliberată autorizația de construire (document)

ro

25 Mar, 2020 00:00 4611 Marime text


Sentința prin care fostul primar a fost condamnat pentru modul în care a retrocedat Constanța este pe cale să redeseneze „harta“ orașului, în condițiile în care Curtea Supremă a decis ca terenurile retrocedate în urma săvârșirii unor ilegalități să se întoarcă în domeniul public ori privat al orașului. Un dezvoltator imobiliar a rămas cu proiectul blocat, în stațiunea Mamaia, ca urmare a faptului că terenul pe care începuse deja să construiască este vizat de sentința definitivă din Dosarul Retrocedărilor. După cum vom arăta pe parcurs, suprafața pe care se dorește ridicarea unui ansamblu turistic a fost retrocedată în baza Dispoziției nr. 1344/2004, desființată de instanța supremă. Dincolo de acest aspect, afaceriștii au dat în judecată municipalitatea și au încercat să deblocheze proiectul, prin obținerea autorizației de construire în instanță, dar judecătorii au respins acțiunea. Cazul se află acum la Curtea de Apel, unde se așteaptă fixarea primului termen în recurs.
Decizia nr. 32/07.02.2019, pronunțată de judecătorii Curții Supreme în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, începe să își arate, încet-încet, adevăratele efecte. Dincolo de condamnarea efectivă a fostului primar Radu Mazăre la nouă ani de închisoare, dincolo de pedepsele primite de celelalte persoane găsite vinovate în același proces, abia acum începe să devină clar că hotărârea judecătorească pronunțată la București va putea schimba „fața“ Constanței de până acum. Iar aceasta, în condițiile în care mii de metri pătrați, cei mai mulți situați în zone-cheie ale orașului, sunt meniți să se întoarcă în domeniul public ori privat al Constanței sau al statului, după caz.
Așa cum menționam anterior, un dezvoltator imobiliar a descoperit că, cel puțin momentan, nu își poate continua proiectul întrucât Primăria Constanța nu i-a eliberat autorizația de construire. Cazul a ajuns în instanță, la solicitarea afaceriștilor, iar municipalitatea a arătat, negru pe alb, că nu poate emite autorizația de construire solicitată atâta vreme cât terenul pe care se încearcă edificarea clădirilor este menit să revină în patrimoniul orașului, prin restabilirea situației anteiroare retrocedărilor desființate de instanța supremă.
 

Proiectul imobiliar – ridicarea unui ansamblu turistic


Dosarul despre care este vorba a fost deschis în anul 2019, când investitorul imobiliar a chemat în judecată Municipiul Constanța – prin Primar și pe Primarul Municipiului Constanța. Potrivit documentelor citate pe Portalul Jurisprudenței Naționale, www.rolii.ro, afaceriștii le-au cerut judecătorilor să oblige pârâții „la emiterea autorizației de construire pentru continuarea lucrărilor autorizate prin A.C. nr. 1365/15.09.2011, constatând că sunt îndeplinite condițiile legale în acest sens, în termen de maximum 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii“.
Dezvoltatorul imobiliar a argumentat în instanță că deține o cotă indiviză de ½ din teren și că, împreună cu SC Habitat și Ambient SA și familia Giurgiucanu este titulara autorizației de construire nr. 1365/15.09.2011. Autorizația privește edificarea unui ansamblu turistic format din trei corpuri de clădire de câte 8 etaje, al nouălea etaj fiind parțial.
Avocații afaceriștilor au mai spus legat de acea autorizație de construire din 2011 că a fost emisă numai după ce a fost inițiat un alt proces, ce s-a terminat printr-o hotărâre judecătorească ce îi este favorabilă dezvoltatorului imobiliar. În baza autorizației din 2011, de altfel, au și fost demarate o serie de lucrări la ansamblul turistic, însă acestea au fost temporar întrerupte, pe fondul litigiilor cu municipalitatea.  Dat fiind că litigiile respective erau aproape încheiate, la finele anului 2018, firma a început demersurile pentru a obține autorizația pentru continuarea lucrărilor întrerupte.
Demersurile sale nu au primit însă răspuns de la municipalitate. Astfel, solicitarea privind emiterea autorizației de construire, transmisă autorităților locale pe data de 14 februarie 2019, a rămas fără răspuns. În această situație, afaceriștii s-au adresat instanței, pentru a obliga astfel municipalitatea la a le emite actul necesar deblocării proiectului imobiliar.
 

Dispoziția nr. 1344/31.05.2004


De partea celalaltă, însă, avocații Primarului Municipiului Constanța și, respectiv, ai Municipiului Constanța prin Primar au argumentat prin întâmpinarea depusă la dosar faptul că actul solicitat nu poate fi emis întrucât terenul pe care se dorește continuarea construcției este vizat de Hotărârea nr. 32/07.02.2019. Concret, acesta a fost retrocedat în baza Dispoziției nr. 1344/31.05.2004, emisă de fostul primar Radu Mazăre. Prin acest act, ce poate fi consultat în secțiunea Documente, a fost soluționat dosarul privind retrocedarea a 98,66 de hectare situate în cartierul Anadalchioi ce aparținuse lui Jules Movilă. Prin Dispoziția nr. 1344/2004, s-au stabilit bunuri în compensare ca urmare a faptului că terenul solicitat nu putea fi restituit în natură. Beneficiarii terenurilor primite în compensare erau „persoanele îndreptățite Giurgiucanu Georgică (...), Măriuța Maria (...), Borcea Cristian (...), SC Habitat și Ambient SA (...) și Camboianu Mihai (...)“.
Terenul pe care dezvoltatorul imobiliar încearcă să construiască ansamblul turistic este situat la poziția nr. 27 din Dispoziția respectivă, fiind vorba despre teren liber zona Cazino parcare, în suprafață de 3.696,00 mp, din stațiunea Mamaia.
Pentru a reveni la proces, avocații municipalității au arătat în fața judecătorilor constănțeni că Dispoziția nr. 1344/31.05.2004 a fost anulată de Hotărârea nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, terenurile vizate de acest act urmând să revină în domeniul public al statului ori, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
„În condițiile în care municipiul Constanța urmează să întreprindă toate demersurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Deciziei nr. 32 pronunțată de ÎCCJ, pârâtul se află în imposibilitatea de a mai emite autorizații de construire pentru acest teren, care urmează a fi readus în patrimoniul unității administrativ teritoriale“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar și citată pe Jurindex.
 

Stare de incertitudine legată de dreptul de proprietate



În continuare, se mai argumentează că „față de împrejurarea că Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus prin Hotărârea nr. 32/2019 anularea Dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 1134/2004, care constituie titlul în baza căruia reclamanta a dobândit, la rândul său, dreptul de proprietate asupra terenului în cauză, asupra dreptului de proprietate al reclamantei asupra terenului în cauză și cu privire la situația juridică a acestuia planează o stare de incertitudine determinată chiar de Hotărârea nr. 32/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție“.
În aceste condiții, magistrații Tribunalului Constanța au respins cererea dezvoltatorului imobiliare de a obliga municipalitatea să emită autorizația de construire solicitată.

„Examinând dispozițiile legale invocate de pârâtă pentru exprimarea punctului de vedere cu privire la solicitarea reclamantei, tribunalul apreciază asupra caracterului întemeiat al refuzului. Împrejurarea că reclamanta este nemulțumită de răspunsul primit nu poate echivala cu un refuz nejustificat bazat pe exces de putere întrucât, din chiar dispozițiile legii rezultă imposibilitatea soluționării favorabile a cererii reclamantei“, au arătat judecătorii Tribunalului.
Așa cum am menționat anterior, cazul a ajuns acum în recurs, la Curtea de Apel Constanța, unde urmează să se fixeze prima înfățișare.

În secțiunea Documente puteți consulta textul integral al Dispoziției nr. 1344/31.05.2004 a Primarului Municipiului Constanța, desființată de instanța supremă
 
Citește și:


„Uraganul“ imobiliar al Retrocedărilor:
Primăria pregăteşte peste 200 de procese pentru preluarea terenurilor retrocedate nelegal în vremea lui Mazăre 

Lista completă a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni în posesia statului sau în domeniul public ori privat al UAT Constanţa

Negru pe alb:
Judecătorii Curţii Supreme au arătat clar ce terenuri se întorc la stat ori în domeniul UAT Constanţa 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii