Sentință definitivă în cazul constănțenilor trimiși în judecată după referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, din 2012
Sentință definitivă în cazul constănțenilor trimiși în judecată după referendumul pentru demiterea fostului
18 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2431
Marime text
- Curtea de Apel Constanța a desființat procesul verbal de privind rezultatele referendumului național din data de 29.07.2012 pentru demiterea Președintelui României, încheiat la Secția de votare nr. 488, comuna Lumina, județul Constanța.
Hotărâre finală în cazul celor trei constănțeni (Andronic Georgiana, Covaliuc Razvan Alexandru și Puscasu Mariana) trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul vizează referendumul naţional organizat în iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au menținut în parte decizia primei instanțe, respectiv Judecătoria Constanța, care a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de Covaliuc, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (...) și a aplicat inculpatului un avertisment ce urmează a-i fi comunicat la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În continuare, judecătorii au renunţat la aplicarea pedepsei faţă de Puscasu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale și a aplicat inculpatei un avertisment ce urmează a-i fi comunicat la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
În sarcina Georgianei Andronic, Judecătoria Constanța a stabilit pedeapsa de un an închisoare, pentru comiterea infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. Instanța a amânat aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Vineri, Curtea de Apel Constanţa ce a stabilit „inculpatei Andronic Georgiana pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, după executarea pedepsei principale.
„În baza art. 65 Cod penal stabilește inculpatei Andronic Georgiana pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 25 alin. 3 Cod penal desființează „procesul verbal de privind rezultatele referendumului național din data de 29.07.2012 pentru demiterea Președintelui României” încheiat la Secția de votare nr. 488, comuna Lumina, județul Constanța“, potrivit minutei judecătorești.
În continuare, instanța de apel a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii.
Conform actului de sesizare a instanței, doi dintre inculpaţi au fost membri ai unei secţii de votare din localitatea Lumina, iar al treilea a fost membru al unui birou electoral din Ovidiu.
„Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: cu ocazia desfăşurării referendumului naţional din data de 29.07.2012, învinuiţii au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral“, arăta Parchetul General al României în 2012.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Inculpați după referendum! Judecătoria Constanța redeschide azi dosarul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii