Sentință definitivă în cazul unei crime la Tulcea! I-a înfipt cumnatului un cuțit în zona inimii
Sentință definitivă în cazul unei crime la Tulcea! I-a înfipt cumnatului un cuțit în zona inimii
06 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2166
Marime text
- „Pericolul social al infracțiunii comisă de inculpați este de o gravitate foarte ridicată“.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis condamnarea a unui tânăr din Tulcea, în vârstă de 33 de ani, pentru omor, la nouă ani de închisoare. În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța arată, printre altele, că nu a identificat circumstanțe de natură a atenua pedeapsa aplicată, aspectele favorabile referitoare la persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale și atitudinea sinceră a acestuia fiind valorificate în mod corespunzător în pedeapsa aplicată.
Decizia magistraților este definitivă!
În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că, în aprilie 2020, inculpatul a a consumat alcool împreună cu cumnatul său, un bidon de 2 l cu bere alcoolizată.
În timp ce consumau alcool, cei doi au început să se contrazică în legătură cu plata facturii de energie electrică, reproșându-și reciproc faptul că fiecare dintre ei plătește o sumă mai mare comparativ cu ceea ce consumă.
De precizat că anterior evenimentului aceștia au convenit să împartă în mod egal cheltuielile cu energia electrică și să plătească fiecare jumătate din contravaloarea facturii. Totodată au stabilit ca părinții inculpatului, care foloseau partea centrală a casei, să nu achite nimic, întrucât aceștia ar fi folosit doar un bec.
Discuția contradictorie dintre inculpat și victimă a degenerat, la un moment dat, cei doi începând să se înjure, apoi să se îmbrâncească, fără a se brusca prea tare.
Pe acest fond, victima a mers în dormitorul în care se aflau concubina sa și copiii și i-a cerut să meargă la locuința lor.
Victima se afla deja sub influența băuturilor alcoolice. S-a ridicat de pe scaun și a luat pe fiica sa de mână cu intenția de a pleca. Era deja în pragul ușii dinspre prispă, moment în care a observat pe fratele său, inculpatul, venind din bucătărie pe o altă ușă de acces, cu intenția de a umbla la tabloul de siguranțe electrice și a întrerupe alimentarea casei cu energie.
Victima a încercat să-l oprească, punând mâna pe tocul ușii, însă a fost lovit de inculpat cu palma peste mână. Cei doi au continuat să se înjure, iar la scurt timp inculpatul a luat de pe o masă aflată în spatele său un cuțit confecționat în întregime din fier, având lama lungă de aproximativ 20 cm și lată de cca. 2 cm și a aplicat victimei o lovitură în partea stângă a pieptului, în zona inimii.
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Constanța menționeacă că „în evaluarea datelor concrete ce caracterizează fapta comisă de către inculpat, cu ridicat grad de pericol social, dar și ținând și cont de circumstanțele personale ale acestuia, judecătorul fondului a realizat o justă și echilibrată individualizare a pedepsei aplicate, atât sub aspectul cuantumului cât și al modalității de executare, aceasta fiind necesară și suficientă pentru realizarea scopului preventiv și educativ al sancțiunii penale, pentru îndreptarea conduitei inculpatului și prevenirea repetării comportamentului infracțional“.
„Prima instanță a dat curs tuturor exigențelor prevăzute de art.74 Cod penal, manifestând o atitudine moderată și echilibrată la stabilirea pedepsei, ținând seama de toate criteriile de natură a caracteriza, în concret acțiunile ilicite ale inculpatului - comise în cursul unui conflict spontan, generat de consumul de alcool, prin atacarea victimei cu un cuțit și lovirea acesteia în zona toracică cu acesta, cauzându-i leziuni ce au condus la decesul violent al victimei, prin secționarea plămânului stâng; de valorile sociale lezate și ocrotite de normele penale, respectiv relațiile sociale privind protecția vieții; urmările produse - decesul victimei, dar și destrămarea unei familii și lipsirea copiilor minori ai victimei de suportul tatălui; impactul social negativ la comiterea unor astfel de fapte, care atrag în mod necondiționat oprobriul public, și impun, corelativ, o reacție fermă, de reprimare și sancționare, din partea autorităților judiciare în cazul nerespectării acestor norme“, potrivit motivării.
Judecătorii Curții de Apel Constanța mai arată că „pericolul social al infracțiunii comisă de inculpați este de o gravitate foarte ridicată, astfel încât se constată că pedeapsa aplicată este corect individualizată atât în ceea ce privește cuantumul, cât și modalitatea de executare“.
În final, Curtea de Apel Constanța arată că nu a identificat circumstanțe de natură a atenua pedeapsa aplicată, aspectele favorabile referitoare la persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale și atitudinea sinceră a acestuia fiind valorificate în mod corespunzător în pedeapsa aplicată inculpatului.
Raportat la cele mai sus precizate, judecătorii au decis condamnarea definitivă a inculpatului la nouă ani de închisoare cu executare.
Citește și
Un angajat al Poliției Militare, din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri
Firma controlată de Cornel Georgescu, unul dintre cei mai bogați oameni din Tulcea, se va ocupa de dezvoltarea turistică a Brațului Borcea - Călărași
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii