Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:56 04 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simona Savencu dă în judecată ANAP! Dosarul, în recurs la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENTE)

ro

03 Apr, 2025 15:34 226 Marime text
foto: Pexels Simona Savencu, consilier în cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), își cere drepturile salariale în instanță

Dosarul, înregistrat sub numărul unic 780/88/2024, se află în prezent în stadiul de recurs la Curtea de Apel Constanța.



Inițial, în data de 14 ianuarie 2025, Tribunalul Tulcea a respins cererea Simonei Săvencu ca nefondată, însă aceasta a declarat recurs în termenul legal. Recursul a fost depus de două ori, pe 17 martie 2025 și pe 26 martie 2025. Deocamdată, nu sunt disponibile informații despre viitoarele ședințe ale instanței.

Dosarul este legat de o dispută între Săvencu și ANAP, în care aceasta solicită drepturi bănești, iar soluția finală va depinde de pronunțarea instanței.

Simona Săvencu a solicitat instanței, prin acțiunea sa, următoarele: emiterea unui ordin prin care să fie stabilit salariul de bază la nivelul maxim pentru funcții similare din familia ocupațională „Administrație”, conform Legii-cadru nr. 153/2017, având în vedere inclusiv majorările stabilite prin hotărâri judecătorești definitive (Decizia ICCJ nr. 80/2023) și repararea prejudiciului produs până la data încetării discriminării, prin plata diferenței salariale între salariul cuvenit și cel efectiv achitat, pentru ultimele trei luni de activitate, actualizată cu inflația și dobândă legală.

Dasemenea, a cerut și recalcularea salariului de bază și a celorlalte drepturi salariale aferente, inclusiv suplimentele postului și treptei de salarizare (25% fiecare), conform hotărârilor judecătorești pentru alți funcționari din aceeași familie ocupațională, și plata diferențelor salariale pentru ultimii trei ani dar și plata cheltuielilor de judecată legate de acest demers.

 

A solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să fie obligată pârâta:



 1. să emită ordin prin care, în aplicarea unitară a prevederilor art. 6 lit. b) și c) din Legea-cadru nr. 153/2017, să stabilească salariul de bază la nivelul maxim pentru funcții similare existente în plată în cadrul categoriilor profesionale din familia ocupațională de funcții bugetare "Administrație". (Anexă VIII, Capitolul I, lit A, pct I din Legea nr. 153/2017), pentru aceeași funcție/ grad/ gradație, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive, în acord cu prevederile Deciziei ICCJ nr. 80/2023, publicată în M. Of. Nr. 84 din data de 30.01.2024; 

2. la repararea prejudiciului produs până la data încetării stării de discriminare, prin plata drepturilor salariale reprezentând diferența dintre salariul cuvenit conform primului capăt de cerere și salariul efectiv achitat, în ultimii trei ani anteriori introducerii acțiunii, corespunzător perioadelor lucrate și funcțiilor exercitate, diferențe ce vor fi actualizate cu indicele de inflație și dobândă legală, de la data scadenței fiecărui venit lunar și până la data plății efective și în continuare;

3. la recalcularea salariului de baza brut lunar și a celorlalte drepturi aferente, cu luarea în considerare a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești altor funcționari publici din cadrul aceleiași familii ocupaționale, în sensul includerii și păstrării în salariul de bază brut, ca urmare a punerii în aplicare a legilor succesive de salarizare, a suplimentului postului și a suplimentului treptei de salarizare, respectiv suplimentul postului în procent de 25% din salariul de baza brut lunar și suplimentul treptei de salarizare în procent de 25% din salariul de bază brut lunar, prin raportare la nivelul maxim al salariului lunar brut (venit salarial lunar brut), cu luarea în considerare a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești altor funcționari publici din cadrul aceleiași familii ocupaționale și la obligarea pârâtei la plata sumelor constând în diferența dintre drepturile salariale stabilite cu luarea în considerare a suplimentului postului 25% și suplimentul treptei de salarizare 25% și salariul de încadrare brut lunar și drepturile salariale încasate efectiv, pentru ultimii trei ani anteriori introducerii acțiunii, raportat și la data începerii activității reclamanților în cadrul pârâtei, sume actualizate cu indicele de inflație și cu adăugarea dobânzii legale penalizatoare, de la data scadenței fiecărei sume și până la data plății_efective;

4. la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de prezentul demers.

 Sursa text: rejust.ro 
 

Simona Savencu, averea și interesele  

În cadrul declarației completată pe 29.05.2024, Savencu a menționat că deține un apartament de 57 mp în Tulcea, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare în 2019. De asemenea, aceasta a declarat un autoturism Opel Corsa, fabricat în 2011, pe care l-a achiziționat printr-un contract de vânzare-cumpărare.

Venitul anual al Simonei Savencu din funcția de consilier la ANAP a fost de 79.748 lei. De asemenea, sunt menționate venituri suplimentare din alocația și pensia alimentară ale fiului său, în valoare de 3.400 lei și respectiv 14.400 lei.

Simona Săvencu a menționat și faptul că are un credit de 170.000 lei, contractat în 2019 și scandent în 2039 la OTP Bank România.
 
În declarația de interese, nu a făcut precizări.



În secțiunea Document a materialului puteți consulta declarațiile în integralitate
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

De asemenea, pentru documentarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
 
 

 
 
Citește și:

Sistemul Electronic de Achiziții Publice cu alte baze de date naționale, integrat de Autoritatea pentru Digitalizarea României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii