Societatea Rico a dat Fiscul în judecată. Cine a pierdut şi cât are de plătit
Societatea Rico a dat Fiscul în judecată. Cine a pierdut şi cât are de plătit
29 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2129
Marime text
Victorie importantă în instanţă pentru Rico SRL, firmă aflată în insolvenţă, asupra Fiscului constănţean. Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis iniţial să oblige AFJP Constanţa la plata către Rico a sumei de peste un milion de lei, cu titlul de daune materiale. Recent, însă, Curtea de Apel Constanţa a decis să admită recursurile declarate de reprezentanţii Fiscului şi au micşorat suma, însă, chiar şi aşa, Rico are de primit de la stat suma de 893.708,93 de lei, reprezentând daune materiale.
Potrivit informaţiilor oficiale, Rico SRL s-a adresat instanţei în iunie 2016, chemând în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, dar şi Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.
14.500 de euro, prejudiciu moral
În cererea de chemare în judecată se arată, potrivit Portalului jurisprudenţei www.rolii.ro, faptul că pretenţiile firmei de la Fisc constau în principal în circa 930.000 de lei, reprezentând prejudiciu material cauzat societăţii „ca urmare a emiterii în mod nelegal a actelor administrative“ reprezentate de o decizie de impunere, un raport de inspecţie fiscală, o decizie de soluţionare şi o altă decizie referitoare la obligaţiile de plată accesorii. Acestei sume i se mai adăuga şi „dobânda fiscală aferentă utilizării fără drept a celor două sume (1.033.048 lei + 115.035 lei) de la data 30.04.2016 şo până la data restituirii de către organul fiscal a acestora sau a compensării în mod legal cu obligațiile fiscale curente“. Nu în ultimul rând, reprezentanţii societăţii mai cereau şi plata sumei de 65.000 de lei, reprezentând prejudiciu moral.
Prejudiciul moral, reprezentând valoarea aproximativă a sumei de 14.500 de euro, a fost solicitat de reprezentanţii Rico SRL „în raport de afectarea imaginii societăţii, scăderea încrederii partenerilor comerciali în potenţialul reclamantei, afectarea credibilităţii societăţii – situaţii ce au culminat cu intrarea în insolvenţă a reclamantei“, potrivit sursei citate anterior.
În justificarea acţiunii formulate împotriva AJFP Constanţa şi a celorlalte organe fiscale, firma a argumentat faptul că, în urma inspecţiei fiscale din anul 2010, a fost emisă o decizie de impunere pentru un debit suplimentar de plată de 1.033.048 de lei, iar contestaţiile societăţii împotriva acestuia au fost respinse.
Între timp, litigiul dintre Rico SRL şi organele fiscale a ajuns inclusiv pe rolul Curţii de Apel Constanţa şi, ulterior, al Înaltei Curţi de Casaţie, instanţe ce au decis anularea deciziei de soluţionare şi a deciziei de impunere emise în situaţia această.
Ca urmare, reprezentanţii societăţii constănţene au argumentat în procesul de la Tribunal faptul că, în urma anulării respectivelor acte, „rezultă că organul fiscal a procedat în mod nelegal la executarea silită a reclamantei“.
În replică, reprezentanţii Fiscului au solicitat instanţei să respingă acţiunea înaintată de firmă, considerând-o nefondată.
Suma, micşorată la Curte
După analizarea tuturor actelor depuse la dosar, judecătorii le-au dat dreptate, în parte, afaceriştilor de la Rico şi au decis ca Fiscul să le plătească suma de 1.051.514,67 de lei, reprezentând daune materiale, dar au respins cererea privind daunele morale, ca nefondată.
Sentinţa a fost atacată în recurs de către AJFP Constanţa şi DGFP Galaţi, iar judecătorii Curţii de Apel Constanţa au admis recent recursurile astfel că, după rejudecarea cauzei, au hotărât să diminueze suma pe care Fiscul ar trebuie să o achite către Rico, stabilind-o la 893.708,93 de lei. Decizia Curţii este definitivă.
În ce priveşte firma Rico SRL, aceasta a fost înfiinţată în 1991 şi, potrivit Registrului Comerţului, acum se află în insolvenţă. Capitalul social subscris este de 10.085.800 de lei, iar unicul acţionar şi administrator, totodată, este Marcel Cornel Gheorghe. Administratorul judiciar este GD Reorganizare şi Lichidare IPURL. Activitatea principală era reprezentată de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. În 2018, profitul a fost de 681 de lei, numărul salariaţilor a fost 16, iar cifra de afaceri netă a fost 664.516 lei. În 2017, profitul brut a fost 281 de lei, numărul mediu de salariaţi a fost 22, iar cifra de afaceri a fost 1.097.438 de lei. În 2016, profitul brut a fost 4.789 de lei, numărul salariaţilor a fost 50, iar cifra de afceri netă a fost 5.916.103 de lei.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii