Soluţie finală în cazul procurorului constănţean Vasile Balaican. Iată ce au decis magistraţii!
Soluţie finală în cazul procurorului constănţean Vasile Balaican. Iată ce au decis magistraţii!
22 Jun, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4530
Marime text
Dosarul în care Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru trafic de influenţă, a primit soluţia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Tot în prezenta cauză, Răzvan Dimoftache a fost condamnat, tot în primă instanţă, la trei ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă.
Iată că Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 44/P din data de 23 februarie 2018 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie.
„Desfiinţează în parte sentinţa atacată, în latură penală şi rejudecând: înlătură pedeapsa nelegală de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Balaican Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi pedeapsa accesorie aplicată prin sentinţa apelată. (..) Condamnă inculpatul Balaican Vasile la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Menţine pedeapsa complementară aplicată prin sentinţa atacată aceluiaşi inculpat. În baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Desemnează organ de supraveghere a condamnatului Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Constanţa.
În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, dispune ca, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 Cod penal, impune condamnatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare în cadrul Primăriei Comunei Lumina, Judeţul Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Pe durata termenului de supraveghere, datele se vor comunica de către condamnat Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Constanţa.
(…). Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii - intimaţi inculpaţi Balaican Vasile şi Dimoftache Răzvan împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă apelanţii - intimaţi inculpaţi la plata sumei de câte 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Dimoftache Răzvan, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 220 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Balaican Vasile, în sumă de 868 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă“.
Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatului Balaican Vasile, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă, și în stare de libertate, a inculpatului Dimoftache Răzvan, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: La datele de 10 februarie 2012 și 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranșe, de 200 euro și respectiv 300 de euro, pentru a-și trafica influenţa pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, promiţându-i că îl va influenţa pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună faţă de Dimoftache Răzvan o soluţie favorabilă. Dosarul fusese trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii