Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spor pentru condiții deosebit de periculoase Angajații de la Terapie Intensivă din Tulcea, demers important în instanță! Cazul a ajuns la Constanța

ro

20 May, 2023 16:22 2149 Marime text
  • Salariații de la ATI Tulcea sunt nemulțumiți de faptul că li s-a diminuat sporul pentru condiții deosebit de periculoase de la 85% la 65%, începând cu luna mai 2022.
  • „În esență, se susține că stabilirea pentru reclamanți a unui spor diferențiat față de medicii din aceeași secție este nelegală și discriminatorie“, se arată în decizia Tribunalului Tulcea.
  • Judecătorii au spus însă că „nu implicarea în actul medical este cea care determină evaluarea termenilor de comparație pentru a verifica discriminarea invocată, ci efectiv similaritatea muncii pentru a o pune în opoziție cu similaritatea remunerării. Și, din acest punct de vedere, reclamanții nu realizează aceeași activitate cu cea făcută de medicii din cadrul aceleiași secții“.
  • Pe 5 aprilie 2023, judecătorii tulceni au respins ca nefondată cererea de acordare a sporului de 85%.
  • Acum dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, materia Litigii de muncă, urmând să fie fixată data primei înfățișări în cauză.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au fost chemați să analizeze dosarul deschis de angajații secției Anestezie - Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, în contradictoriu cu unitatea spitalicească.

Spus pe scurt, salariații de la ATI Tulcea sunt nemulțumiți de faptul că li s-a diminuat sporul pentru condiții deosebit de periculoase de la 85% la 65%, începând cu luna mai 2022.

Inițial, aceștia s-au adresat în instanță Tribunalului Tulcea, dosarul având indicativul 1455/88/2022.

Pe 5 aprilie 2023 însă, judecătorii tulceni au respins ca nefondată cererea de acordare a sporului de 85%.

Așa se face că acum dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța, materia Litigii de muncă, urmând să fie fixată data primei înfățișări în cauză.

În Hotărârea 415/2023 a Tribunalului Tulcea se arată că reclamanții „au chemat în judecată pe pârâtul Spitalul Județean de Urgență Tulcea, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună acordarea diferențelor drepturilor salariale cu titlul de spor pentru condiții deosebit de periculoase, în procent de 85%, începând cu luna mai 2022, cât și pe viitor; cu cheltuieli de judecată“.

Conform documentului citat, „în motivarea cererii, reclamanții - salariați în Secția A.T.I. (anestezie- terapie intensivă) au arătat că începând din luna mai 2022, li s-a diminuat sporul pentru condiții deosebit de periculoase, de la 85% , la 65%“.


În replică, reprezentanții spitalului au solicitat respingerea acțiunii, apreciind că este nefondată.

După deliberări, judecătorii au ajuns la concluzia că nu se impune revenirea la sporul de 85%.

Judecătorii tulceni au arătat că „examinând actele şi lucrările dosarului, instanța constată că salariați din secția anestezie-terapie intensivă (asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, registratori, inginer, psiholog) solicită obligarea angajatorului acestora (Spitalul Județean de Urgență Tulcea, pârâta din cauză) la plata sporului de condiții deosebit de periculoase în procentul maxim de 85% începând cu luna mai 2022 și în continuare. În esență, se susține că stabilirea pentru reclamanți a unui spor diferențiat față de medicii din aceeași secție este nelegală și discriminatorie“.
 

„Reclamanții nu realizează aceeași activitate cu cea făcută de medici“

Potrivit hotărârii, „instanța observă că în cauză nu se pune problema acordării sporului, adică a verificării îndeplinirii, în privința salariaților reclamanți, a condițiilor deosebit de periculoase, deoarece sporul este recunoscut și acordat în limitele stabilite de lege. Ceea ce se dispută în cauză este cuantumul acestui spor în privința reclamanților, membri ai secției ATI din Spitalul Județean de Urgență Tulcea cărora, în cvasi-totalitate (toți angajații, mai puțin cei doi medici de terapie intensivă care au fixat sporul maxim de 85%), li s-a stabilit prin decizia ###/6.05.2022(filele 42-45) un cuantum al sporului de 65% începând cu 1.05.2022“.

De asemenea, se arată: „Cuantumul acestor sporuri a fost majorat pe perioada pandemiei la 85% pentru toți salariații din ATI pentru ca apoi, începând cu luna mai 2022, la două luni după încetarea stării de alertă, să se revină la cuantumurile anterioare ale sporurilor (cuantumuri stabilite la 1.03.2019 și 12.04.2019). Din examinarea procesului verbal din 1.03.2019, singurul care îi vizează pe reclamanți, se observă că toate sindicatele participante (din care trei sunt semnatare ale contractului colectiv de muncă) l-au semnat și asumat direct“.


„Cu alte cuvinte“, au spus judecătorii, „valoarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru secția ATI , mai puțin pentru cei doi medici, este de 65% asumată de comun acord între angajator și sindicatele reprezentative“.

Legat de aceste aspecte, judecătorii au spus că „nu implicarea în actul medical este cea care determină evaluarea termenilor de comparație pentru a verifica discriminarea invocată, ci efectiv similaritatea muncii pentru a o pune în opoziție cu similaritatea remunerării. Și, din acest punct de vedere, reclamanții nu realizează aceeași activitate cu cea făcută de medicii din cadrul aceleiași secții. Altfel ar fi stat lucrurile, din acest punct de vedere, dacă ar fi fost comparați doi sau mai mulți asistenți sau infirmieri (sau orice altă funcție, inclusiv medici) între ei, pentru că similaritatea ar fi fost deplină“.

„Nu în ultimul rând, pentru a evidenția suplimentar diferențele de activitate care justifică sporuri în alte cuantumuri, instanța observă că în cadrul departamentelor pârâtei există și situații în care cuantumul sporului este stabilit pentru medici, infirmieri, îngrijitori, registratori la 15%, iar pentru asistenți la sala de operații la 60% (secția de oftalmologie sau cea de ORL)“, se mai arată în hotărâre.

„Conchizând, instanța reține că revenirea la cuantumul sporului de 65% pentru reclamanți nu este nici nelegală și nici discriminatorie în raport cu termenii propuși, astfel încât cererea acestora urmează a fi respinsă ca fiind nefondată“, au mai spus judecătorii din Tulcea.

Reclamanții au declarat apel, așa că acum revine Curții de Apel Constanța sarcina de a stabili dacă se impune sau nu reacordarea sporului mărit pentru angajații de la ATI Tulcea.


Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Cadre medicale din Tulcea, în căutarea dreptății la Constanța. Revendicările din instanță

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii