Știri România Au apărut primele sesizări în dosarul profesorului Afred Bulai, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1
Știri România: Au apărut primele sesizări în dosarul profesorului Afred Bulai, la Parchetul de pe lângă
31 Jul, 2024 15:09
ZIUA de Constanta
717
Marime text
Zece persoane, posibil martori sau victime ale sociologului Alfred Bulai, au trimis mailuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului să ia legătura cu anchetatorii, notează Agerpres.
Conform unor oficiali ai Parchetului, mailurile respective nu echivalează automat cu 10 plângeri, urmând a fi analizate de procurori.
De asemenea, Parchetul spune că nu a primit nicio referire la profesorul Marius Pieleanu.
Precizarea vine după ce, marţi, fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a anunţat că a fost "hărţuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu" în urmă cu 16 ani, dar că atunci nu a fost nicio investigaţie de presă.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la SNSPA care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.
"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA - Şcoala de Studii Politice şi Administrative -, Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro", anunţa Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.
Parchetul spune că le va asigura studentelor protecţia şi le va proteja datele de identitate şi viaţa privată.
Astfel, în cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecţia datelor de identitate.
De asemenea, pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audio-video de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, iar în cazul aplicării măsurilor de protecţie, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiţii de confidenţialitate.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.
Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Decizie a Senatului SNSPA Prof. univ. dr. Alfred Bulai suspendat de la activitățile didactice și din toate funcțiile pe care le ocupă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii