Știri România Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Ştefan a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA
Știri România: Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Ştefan a încheiat un acord de recunoaştere
17 Oct, 2024 12:37
ZIUA de Constanta
480
Marime text
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 688/VIII/3 din 13 septembrie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului ȘTEFAN GHEORGHE, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în prezent director general al Direcției Generale de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2021 – august 2024, în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ulterior director general al Direcției Generale de Pescuit, din cadrul aceluiași minister, în scopul obținerii unor sume de bani, a desfășurat activități comerciale în numele unei societăți comerciale, constând în vânzarea de produse de pescuit, importate din Tailanda, către diverse persoane care dețin firme cu acest obiect de activitate, activități incompatibile cu funcțiile de secretar de stat și director general în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de cinci ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea actului de sesizare instanței competente, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Director în Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare de DNA! Ce acuzații i se aduc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii