Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:57 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse Cine sunt persoanele reținute de DNA, în dosarul firmelor de ridesharing bănuite de evaziune fiscală. Legături cu Constanța

ro

04 Dec, 2024 16:29 2058 Marime text
Sediul DNA - Sursa foto: Facebook DNA

Trei persoane au fost reținute și propuse pentru arestare preventivă pentru 30 de zile, astăzi, 04.12.2024, după ce procurorii Direcției Națională Anticorupție (DNA) au efectuat ieri percheziții domiciliare în 8 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Teleorman, reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
 
Mai precis, potrivit DNA, este vorba despre trei coordonatori ai unor firme de ridesharing, suspectați de săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, în perioada februarie 2023-martie 2024, prejudiciind statul cu nu mai puțin de 49 de milioane de lei.
 
Concret, anchetatorii spun că prejudiciul ar fi fost produs prin omisiunea înregistrării în evidența contabilă a 10 (zece) societăți comerciale și prin nedeclararea veniturilor impozabile către organele fiscale, pe de o parte, iar de pe altă parte, prin ascunderea sursei impozabile ca efect al neîncheierii unor contracte individuale de muncă și astfel, al plății la negru a salariilor către proprii angajați.
 
Anchetatorii au dezvăluit că în perioada menționată au fost înființate mai multe societăți de transport alternativ de persoane care, sub controlul și coordonarea celor șase inculpați, ar fi ajuns să colaboreze cu peste 1000 de șoferi. După ce șoferii erau recrutați, acestora li se solicita încheierea cu societățile controlate de inculpați a unor contracte de comodat prin care transmiteau cu titlu gratuit autoturismul lor către societate - operator de transport; societatea obținea autorizația de la Autoritatea Rutieră Română (ARR), precum și înscrierea pe platformele de ride-sharing.
 
După începerea activității, din sumele pe care le încasau de la companiile deținătoare ale platformelor de ride-sharing, inculpații, care coordonau societățile de transport, opreau un comision între 8 și 12%, iar restul sumelor erau virate șoferilor. În acest fel, având în vedere că nu erau plătite contribuții salariale, șoferii primeau o indemnizație mai mare decât în mod legal. După ce erau plătite sumele cuvenite șoferilor, inculpații – coordonatori sau administratori de drept ai societăților comerciale, retrăgeau sumele rămase de la bancomat, însușindu-și aceste sume de bani.
 
Activitatea se desfășura în această modalitate până când societatea intra în atenția organelor fiscale, după care, activitatea era mutată pe altă societate.
 
Conform DNA, unul dintre inculpați, din banii obținuți în modul descris mai sus, ar fi cumpărat automobile de lux, imobile și ar fi creditat societăți comerciale în care are calitatea de acționar.

 
Cine ar fi cei trei suspecți
 
Potrivit surselor noastre, ar fi vorba despre Goagă Nicu-Mihai, Chiran Cristian Nicușor și Tănase Alin Claudiu, iar conform portalului instanțelor de judecată, cei trei așteaptă astăzi soluția Tribunalului București în dosarul 45685/3/2024, care are ca obiect luarea măsurii arestării preventive propusă de DNA/DIICOT (art.223 NCPP) DNA S.II.
 

 
Legături cu Constanța
 

Goagă Nicu-Mihai a fost partener de afaceri cu Luca Galavotti, cetăţean italian, domiciliat în Italia, San Martino, fost asociat al SC Hidroteam SRL, cu sediul în Constanţa.
 
Conform platformei termene.ro, SC Hidroteam SRL a fost radiată în pe data de 1 octombrie 2012.
 
În anul 2007, afaceristul italian și-a cesionat toate părţile sociale către Mihai Nicu Goagă. Ulterior, Goagă a devenit asociat unic al firmei, iar Galavotti a fost revocat din funcţia de administrator al unităţii. Cel din urmă a fost vizat și el de percheziții DIICOT, în anul 2012, procurorii propunând arestarea acestuia, într-un dosar privind dispariţia a 100 de tone de grâu. Investigatorul.ro informa că „patru camioane, încărcate cu 100 de tone de grâu, în valoare de 30.000 de euro, fără TVA, s-au «evaporat» în timp ce se întorceau din Bulgaria, pe 16.02.2011, cu destinaţia Constanţa.
 
Afacerile lui Goagă Nicu-Mihai
 
Goagă Nicu-Mihai este asociat în societatea JESSFRA GRILL SRL împreună cu Geamănu Lucian-Gabriel, fiecare deținând câte 50% din capitalul social. De asemenea, cei doi figurează și ca administratori ai societății.
 
JESSFRA GRILL SRL a fost înregistrată pe data de 6 martie 2024, la Bragadiru, județul Ilfov și are ca obiect de activitate „Restaurante”.
 
Tot în Bragadiru, Goagă Nicu-Mihai mai deține firma Franco Service SRL, pe care a deschis-o pe data de 16 octombrie 2023 și care are ca obiect de activitate „Întreținerea și repararea autovehiculelor”.
 
Conform termene.ro, Goagă Nicu-Mihai figurează ca asociat unic și administrator al societății.
 
În anul fiscal 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de 8.107 lei și o pierdeere de 115.506 lei, cu un număr mediu de 3 angajați.
 
Afacerile lui Chiran Cristian Nicușor și ale lui Tănase Alin Claudiu
 
Numele celor doi afaceriști se leagă de societatea CRISTIALIN ELITE DRIVERS SRL, fondată în anul 2022, în București, pe strada Crainicului, nr. 5-7.
 
Potrivit platformei online termene.ro, firma se ocupă de transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.
 
Asociatul unic al societății este Chiran Cristian Nicușor, din Alexandria, județul Teleorman, care mai figurează ca asociat în FIRMA LUI NICO SRL dar și ca administrator în FIRMA LUI KIRAN SRL, ambele cu sediul social în localitatea Frumoasa, județul Teleorman.
 
Ca administrator figurează Tănase Alin Claudiu, din București, care a fost asociat și administrator în societatea BEST CHAFFEURS SRL (radiată din 6 martie 2024).
 
În anul fiscal 2022, CRISTIALIN ELITE DRIVERS SRL a raportat o cifră de afaceri de 577.108 lei și o pierdere de 317.296 lei, cu 2 angajați.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
DNA Coordonatorii unor societăți de transport alternativ de persoane, reținuți pentru evaziune fiscală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii