Surse Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)
Surse: Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)- Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Un polițist este cercetat, potrivit datelor noastre, de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa, pentru favorizarea făptuitorului şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Recent, procurorii DIICOT au cerut Tribunalului Constanța arestarea preventivă a celui în cauză, însă judecătorii au respins solicitarea și au decis plasarea bărbatului sub control judiciar.
MINUTĂ
Respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa privind luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul BĂDĂRĂNESCU ALEXANDRU IONUŢ, (...)cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului, prev. de art. 269 C.pen., şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen..
Dispune luarea faţă de inculpatul BĂDĂRĂNESCU ALEXANDRU IONUŢ a măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută de art. 211 C.proc.pen., pe o durată de 60 de zile, până la data de 27.05.2024 inclusiv.
În baza art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii pe durata măsurii preventive a controlului judiciar: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărei arie teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 C.proc.pen.
Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească teritoriul ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura; b) să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii MATYAS GABRIEL, MATYAS ION, MERGEANI GEORGE, DRĂGOI IONUŢ ADRIAN, MERTOI ROBERT şi PINTILIE ADRIAN VASILE. În baza art. 215 alin. 3 C.proc.pen. Atrage atenţia inculpatului BĂDĂRĂNESCU ALEXANDRU IONUŢ că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului BĂDĂRĂNESCU ALEXANDRU IONUŢ de sub puterea Ordonanței de reținere din 29.03.2024. În baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen.
Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa a sumei de 340 lei pentru av. Belecciu Gilmar, delegaţie seria AV nr. 1620/2024, cu titlu de onorariu apărător din oficiu. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Se comunică inculpatului şi instituţiilor prev. de art. 215 alin. 5 C.proc.pen. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare“.
Decizia a fost contestată la instanța superioară.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Sute de mii de comprimate de diazepam, alprazolam şi clonazepam, introduse ilegal în România
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp