Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de români, trimiși la muncă în Germania, ar fi fost păcăliți. A fost emis un mandat european de arestare

ro

12 Jul, 2021 10:27 1909 Marime text

 
Judecătorii de la Tribunalul din Aachen - Germania au emis, la data de 09 iunie 2021, un mandat european de arestare pe numele unui bărbat din Iași, având însă domiciliul în Constanța!
 
Cel în cauză este suspectat de săvârșirea infracțiunilor de reținerea și apropierea în mod fraudulos a beneficiilor cuvenite salariaților și evaziune fiscală (198 fapte penale) prev. și ped. de art. 266a (1)(2) din Codul penal german, art. 369, art. 370 (1), art. 149 din Legea impozitării (durata maximă a pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile susmenționate fiind pedeapsa de 15 ani închisoare).
 
Recent, Curtea de Apel Constanța a dispus predarea persoanei solicitate (Nicu C.) către autorităţile judiciare germane, sub rezerva principiului specialităţii predării.
 
Potrivit anchetatorilor, în fapt, se reține că, în perioada ianuarie 2017 - octombrie 2019, numitul în calitate de director/administrator, a condus activitatea comercială, desfășurată pe teritoriul Germaniei - Geilenkirchen, a societăților comerciale S.C. Karisma Tub Steels S.R.L. și K-Arisma Nav S.R.L.
 
În această perioadă, susnumitul, în calitate de angajator, a angajat un număr mare de muncitori din Republica Federală Germania, în împrejurările în care societatea K-Arisma Nav S.R.L. a început să desfășoare activitate comercială abia în luna mai 2018.
 
Magistrații arată că folosindu-se de contracte fictive de muncă și prestări servicii, încheiate cu firma Laser Bearbeitungs-Und Beratungszentrum Nrw GMBH (LBBZ GMBH), cu sediul în Germania, numitul ar fi trimis pe teritoriul Germaniei în mod regulat, între 150 - 200 persoane, angajați de naționalitate română, pentru a munci în vederea prestării respectivelor servicii.
 
„În acest scop, persoanele angajate (muncitorii) lucrau în ture de 8-10 ore în fiecare zi, în halele de producție ale LBBZ GMBH, unde în principal, realizau lucrări de sudură la structuri de caroserii pentru vehicule electrice.

 
Numitul a plătit angajații cu suma de 5,00 euro (net/oră) în împrejurările în care era obligat să plătească salariul minim de 8,84 euro (2017, 2018) și respectiv 9,19 euro (2019).
 
În aceste împrejurări, numitul, în calitate de angajator, nu a plătit angajații care se aflau în concediu sau care erau bolnavi“, potrivit magistraților.
 
Pentru a ascunde plățile reale s-au întocmit, spun anchetatorii, liste fictive cu salarii impozitate și că, astfel, diferența pentru care nu s-au plătit taxele a fost transferată angajaților, drept „cheltuieli“.
 
Mai mult, arată magistrații, beneficiile financiare sub forma costurilor de cazare, plătite de LBBZ GMBH nu au fost luate în calcul.
 

„În primele trei luni de angajare, muncitorii nu erau deloc înscriși pentru a beneficia de asigurări. Susnumitul, în calitate de director/CEO al firmelor românești (angajator) avea obligația de a înregistra legal toți lucrătorii angajați, la instituțiile de asigurări corespunzătoare și de a plăti contribuțiile atât pentru angajați cât și pentru angajator, în condițiile în care plățile la asigurările de sănătate trebuiau realizate până la sfârșitul fiecărei luni calendaristice (în acest context realizându-se angajarea unui număr mare de muncitori neînregistrați corespunzător și în totalitate, pentru plata asigurărilor).
 
S-a constatat că, prin încălcarea dispozițiilor legale, cel în cauză, în calitate de director al celor două firme românești, nu a achitat contribuțiile la asigurări de sănătate pentru 147 persoane, în perioada ianuarie 2017 - septembrie 2019, la firmele de asigurări de sănătate AOK Rheiland/Hamburg, DAK-Gesunheit, AOK Hessen, Techniker Krankenkasse, AOK Bayem, AOK Nordwest, HEK Hanseatisch, Hkk- Krankenkasse și BARMER“, potrivit anchetatorilor.
 
„Daunele provocate prin neplata contribuțiilor la asigurări au fost cuantificate la suma de 3,781,597.79 euro. Numitul, în calitate de administrator al firmelor conduse de acesta, a depus declarații lunare de impozit pe salarii incorecte, în 45 de cazuri (perioada ianuarie 2017 - septembrie 2019), iar în 6 cazuri privind situația firmei K-ARISMA NAV S.R.L., nu a depus până pe data de 10 ale fiecărei luni, declarații lunare de impozit pe salarii pentru lunile aprilie 2018 - septembrie 2018, la Agenția Fiscală Geilenkirchen.
 
Având în vedere faptul că susnumitul a ascuns agenției fiscale plățile făcute în mod real, sumele totale reprezentând impozitul pe salariu în cuantum de 642,508.01 euro și impozitul de solidaritate în cuantum de 35,337.94 euro, nu au fost plătite conform procentului de 14% stabilit de lege“, se mai precizează la dosar.  
 
Presupusul prejudiciu financiar cauzat a fost stabilit la suma totală de 4,459,443.74 euro.
 
Faptele penale susmenționate sunt incriminate și de legea penală română, respectiv, infracțiunile de reținerea și apropierea în mod fraudulos a beneficiilor cuvenite salariaților și evaziune fiscală (198 fapte penale) prev. și ped. de art. 266a (1)(2) din Codul penal german, art. 369, art. 370 (1), art. 149 din Legea impozitării (durata maximă a pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile susmenționate fiind pedeapsa de 15 ani închisoare).

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa text: rolii.ro 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii