Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:32 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tânără mămică, moartă după ce a născut într-un spital privat. Stadiul anchetei - „informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor“

ro

20 Feb, 2020 00:00 3490 Marime text


Doi ani şi o lună se vor împlini în curând de la decesul Teodorei, tânăra care a venit din Ialomiţa în Constanţa, pentru a naşte în siguranţă al doilea copil, la un spital privat din oraşul de la malul mării. De la tragicul eveniment şi până în prezent, dosarul se află, în continuare, la Parchetul Judecătoriei Constanţa. Magistratul Camelia Andrei, prim-procurorul adjunct al unităţii de parchet, ne-a transmis recent că nu ne poate oferi nicio informaţie legată de stadiul anchetei, aceste date fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, potrivit legii.
 
În data de 24 ianuarie 2018, Teodora M., o tânără din judeţul Ialomiţa, a dat naştere celui de-al doilea copilaş al său în cadrul unui spital privat din Constanţa. Acasă, o aştepta primul copilaş, un băieţel în vârstă de circa trei ani. La câteva ore după naştere, tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. A fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, însă cadrele medicale nu i-au mai putut salva viaţa. Teodora a lăsat în urma sa doi copilaşi ce aveau nevoie de mama lor şi un soţ sfâşiat de durere.
 

Poziţia spitalului privat

 
La momentul respectiv, reprezentanţii Spitalului Privat Isis din Constanţa au făcut următoarele precizări:
„În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
 Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.
Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru  travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate. Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital  va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“.
 

Poziţia procurorilor

 


Teodora a fost înmormântată la data de 28 ianuarie 2018, slujba având loc în comuna ialomiţeană Gheorghe Lazăr. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni cutremuraţi de tragedia ce a lovit familia.
Dosarul morţii Teodorei a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În contextul scurgerii unei perioade însemnate de la producerea nefericitului eveniment, respectiv de doi ani, am solicitat reprezentanţilor acestei unităţi de parchet informaţii legate de mersul anchetei. Informaţiile solicitate vizau stadiul în care se află cercetările la acest moment, dacă s-au luat măsuri cu privire la anumite persoane şi care au fost acestea, ori dacă dosarul a fost închis.
 
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanţa, magistrat Camelia Andrei, ne-a transmis: „În baza articolului 12 alineat 1 litera f din Legea nr. 544/2001, vă aducem la cunoştinţă că informaţiile solicitate nu vă pot fi comunicate, întrucât fac parte din categoria celor exceptate de la accesul liber al cetăţenilor“. „În acest context, subliniem şi faptul că, potrivit articolului 285 alineat 2 Cod procedură penală, procedura în cursul urmăririi penale este nepublică“.
 
Citeşte şi:
 
Lacrimi şi durere!:
Zeci de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Teodora, tânăra decedată după ce a născut la o clinică privată din Constanţa (galerie foto)

A trecut un an de la moartea Teodorei:


Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat. Ce se întâmplă cu dosarul

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii