Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa pe un loc de parcare din cartierul Inel II Constanța, decisă de Curtea de Apel

ro

28 Jan, 2024 17:00 2295 Marime text
  • Reclamantul le-a cerut judecătorilor să oblige Primăria Constanța să-i restituie taxa achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare amenajat și semnalizat corespunzător.
  • Decizia Curții de Apel în cauză va fi definitivă.
Curtea de Apel Constanța va deschide mâine, 29 ianuarie 2024, dosarul care vizează cererea formulată de un constănțean de a i se restitui taxa pentru locul de parcare achitată Primăriei Constanța!
 
Spus pe scurt, omul, care a achitat taxa pentru rezervarea unui loc de parcare în cartierul constănțean Inel II, le-a cerut judecătorilor să oblige primăria să-i restituie taxa achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare amenajat și semnalizat corespunzător.
 
În primă instanță, cererea constănțeanului a fost admisă în parte de Tribunalul Constanța, care a obligat primăria să-i răspundă conducătorului auto la cererea transmisă instituției încă din iulie 2022.
 
Cazul a ajuns acum la Curtea de Apel după ce atât constănțeanul, cât și municipalitatea au declarat recurs împotriva deciziei inițiale a Tribunalului Constanța.
 
Dosarul are indicativul 6840/118/2022 și va fi deschis de judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții mâine, 29 ianuarie 2024, de la ora 9.30.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel în cauză ea va fi definitivă.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, conform hotărârii judecătorilor de la Tribunal, prin cererea de chemare în judecată, omul a solicitat ca primăria să fie obligată să-i răspundă la sesizările cu privire la starea locului de parcare.
 
Totodată, omul a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.

 
În primă instanță, Tribunalul a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de constănțean și a obligat Primăria Constanța să-i răspundă omului la solicitările adresate.
 
În proces, s-a arătat că reclamantul este beneficiarul unei autorizații loc de parcare obținute tot prin instanță, dar primăria i-a atribuit un loc de parcare „într-o zonă care face parte din domeniul public al municipiului Constanța și reprezintă spațiu verde“.
 
Ce au spus judecătorii primei instanțe
 
În motivarea Hotărârii 737/2023 a Tribunalului, ce va fi analizată acum la Curtea de Apel, judecătorii au arătat, printre altele, că „se afirmă că regimul juridic de spaţiu verde nu permite şi celelalte amenajări ce fac obiectul pretențiilor reclamantului, pentru că în mod evident s-ar schimba configurarea locației şi regimul juridic de spaţiu verde, astfel încât nu se poate da curs solicitării reclamantului de amenajare a parcării“.
 

„Instanţa constată că prin aceste precizări pârâții prezintă situaţia de fapt cu privire la locul de parcare atribuit reclamantului şi motivele pentru care nu poate fi integrat în sistemul de amenajare şi sistematizare a parcărilor de reședință“, au explicat judecătorii de la Tribunalul Constanța.
 
„Cu toate acestea“, a spus instanța, „nu s-a răspuns la cele două cereri ale reclamantului prin care acesta a solicitat restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reședință din momentul atribuirii acestuia până la momentul remedierii deficiențelor şi aducerea parcării la stadiul de «amenajată, asfaltată şi semnalizată» şi dacă din cauza lipsei semnalizării şi numerotării locurilor de parcare, poliţia locală nu poate interveni în tragerea la răspundere a celor care parchează pe locurile plătite“.
 
„Chiar dacă solicitările persoanei care se adresează autorităţilor publice locale ar avea un vădit caracter neîntemeiat, acestea au totuși obligaţia de a răspunde cetățeanului în termenele şi condiţiile stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public“, au spus judecătorii.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel, în recurs.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Constanța! Tânăr bătut după ocuparea unui loc de parcare. S-a lăsat cu o trimitere în judecată
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii