Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren de peste 15.000 de metri pătrați în Portul Constanța Grup Servicii Petroliere SA, la judecată cu Administrația Porturilor! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

ro

10 Oct, 2023 17:00 1677 Marime text
 
 
 
  • Grup Servicii Petroliere SA a fost fondată în decembrie 2003, se ocupă de activități de servicii anexe extractiei petrolului brut și gazelor naturale, are sediul în incinta Port Constanța, și este controlată de asociații GSP Holding SA, cu 79.611796 %, din Luxemburg, de Industria Mundum SRL, cu 18.349433 %, din Ilfov, de RCI Grup de Consultanță SRL, cu 1.019413, din București și de Comănescu Gabriel Valentin, cu 1.019358, din Constanța.
  • Ca administratori apar, conform Termene.ro, Bratu Mihai Dumitru, Comanescu Gabriel Valentin (foto) și Gheorghita Corina.
  • Pentru anul 2020, cu aproape 30 de angajați, Grup Servicii Petroliere a raportat o cifră de afaceri netă de 15.235.091 de lei și un profit net de 94.294.181  
 
 
Dosarul 8770/118/2022 în care Grup Servicii Petroliere SA, parte a grupului de firme GSP, care realizează servicii integrate offshore pentru industria petrolului și a gazelor, a chemat în instanță Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a ajuns la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, cauza – ce are ca obiect „acţiune în constatare nelegalitate reziliere contract“ - nu a primit primul termen în faza apelului.
 
Potrivit datelor oficiale, la mijloc este vorba despre un teren în suprafață de 15.053,40 mp., situat în Portul Constanța, teren pe care se află: clădire folosită ca centru de tranzit, având suprafață la sol de 1.145,00 mp., construcție folosită ca hală modulară și atelier întreținere, având suprafața de 2.482,23 mp., clădire folosită ca sediu de birouri, având suprafața la sol de 79,52 mp și containere modulare, folosite ca birou, P + 1E, având suprafața de 892,73 mp.

De precizat că acest dosar a fost soluționat în primă instanță de Tribunalul Constanța, în completul prezidat de dr. Constanţa Ilie, judecător în cadrul tribunalului, prin Hotarârea nr. 890/2023, din 21.08.2023, prin respingerea acțiunii.
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: Respinge, în cauza civilă cu obiectul constatare nelegalitate reziliere contract închiriere, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Grup Servicii Petroliere S.A., în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A.. Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamantei privind acordarea cheltuielilor de judecată. Hotărârea pronunțată este supusă apelului, în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Constanța – Secția a II-a Civilă, sub sancțiunea nulității, conform art.471 alin.1 C.proc.civ.rep., și se dezleagă de Curtea de Apel Constanța. Pronunţată astăzi, 21.08.2023, punerea soluţiei la dispoziţia părţilor fiind realizată prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.396 alin.2 C.proc.civ.rep..

 
Decizia tribunalului a fost contestată de Grup Servicii Petroliere SA la Curtea de Apel Constanța.

 
Povestea oficială
 
Potrivit datelor oficiale, prin cererea de chemare în judecată, Grup Servicii Petroliere SA a chemat în judecată Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A., solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce va pronunţa să „constate nelegalitatea Notificării de Reziliere nr.11731/21.10.2022, privind Contractul de Închiriere nr. CNAPM-03967-CHI-05/01.07.2006 și Contractul de Închiriere nr.CNAPM-03967-IDP-05/2014, cu consecința menținerii în vigoare a acestor contracte, și să oblige pe pârâtă la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest litigiu“.
 
În acțiunea sa, Grup Servicii Petroliere SA a mai arătat că „face parte din grupul de firme GSP, care realizează servicii integrate offshore pentru industria petrolului și a gazelor“ și că în „activitatea sa, grupul GSP a reușit să coaguleze importanți parteneri de afaceri, (...), alături de care a dezvoltat numeroase proiecte de anvergură printre care Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale (Proiectul MGD), ultimul finalizat recent cu un impact național major asupra resurselor naturale ce urmează a fi furnizate către toți consumatorii țării“.
 
Grup Servicii Petroliere SA a mai arătat că „pe terenurile închiriate dorește să realizeze o puternică baza logistică, suport atât pentru celelalte societăți din grup, cât și pentru alți parteneri de afaceri din domeniul extracției de gaze (...)“.
 

Potrivit datelor oficiale, la mijloc este vorba despre un teren în suprafață de 15.053,40 mp., situat în Portul Constanța, teren pe care se află: clădire folosită ca centru de tranzit, având suprafață la sol de 1.145,00 mp., construcție folosită ca hală modulară și atelier întreținere, având suprafața de 2.482,23 mp., clădire folosită ca sediu de birouri, având suprafața la sol de 79,52 mp și containere modulare, folosite ca birou, P + 1E, având suprafața de 892,73 mp.
 
„Cu toate că reclamanta (nr. Grup Servicii Petroliere SA) a fost întotdeauna implicată în dezvoltarea zonei portuare, pârâta (nr. Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA) a înțeles să manifeste, în desfășurarea relațiilor contractuale, o atitudine dezinteresată cu privire la proiectele dezvoltate, motiv pentru care, pe parcursul timpului, reclamanta a întâmpinat anumite blocaje financiare ce au condus uneori la întârzieri la plata a chiriei. Aceste chirii restante au fost solicitate de către pârâtă în mai multe litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, în diverse stadii procesuale. În vederea soluționării litgiilor pe cale amiabilă și pentru a se putea continua derularea relațiilor comerciale în condiții optime pentru ambele părți, la data de 31 august 2022, a fost încheiat un Acord / Convenție, (...) prin care părțile au hotărât modificarea modalității și a termenelor de plată pentru sumele datorate“, potrivit acțiunii Grup Servicii Petroliere SA.
 
„Spre surprinderea reclamantei (nr. Grup Servicii Petroliere SA), deși a înțeles să respecte noile scadențe convenite prin (...), în data de 21.10.2022, prin Notificarea nr.11731, pârâta (nr. Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA) a procedat la rezilierea contractelor de închiriere anterior menționate, reziliere pe care reclamanta o apreciază ca fiind abuzivă, intempestivă și nelegală, pentru motivele ce urmează a fi prezentate“, se mai arată la dosarul cauzei.
 
„Cu privire la modalitatea de reziliere, pârâta (nr. Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA) a optat pentru calea imediată, prin invocarea unui pact comisoriu energic, iar, contrar interesului public protejat prin derularea contractului, cu privire la lucrările de amenajare, clădirile și construcțiile existente, pârâta a notificat că acestea să fie eliberate de pe terenuri, iar terenul să fie adus la starea inițială, în caz contrar urmând a proceda la exproprierea reclamantei (nr. Grup Servicii Petroliere SA), fără nicio justă despăgubire, deși reclamanta nu înțelege cum aceste afirmații pot fi duse la îndeplinire într-un stat de drept în care dreptul de proprietate este protejat prin legea fundamentală“, conform datelor aflate la dosar.
 
Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată.
 
Rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.
 
De menționat că într-un alt dosar 1302/118/2022  în care Compania Națională Administrația Porturilior Maritime SA a chemat la judecată SC Grup Servicii Petroliere SA! Conform portalului instanțelor de judecată, cauza (cu obiect - „pretenţii suma de 4.534.376,38 lei) a fost amânată pentru data de 12 decembrie 2023, pentru efectuarea unui raport de expertiză.
 
Despre Grup Servicii Petroliere SA
 
Potrivit Termene.ro, SC Grup Servicii Petroliere SA a fost fondată în decembrie 2003, se ocupă de activități de servicii anexe extractiei petrolului brut și gazelor naturale, are sediul în incinta Port Constanța, și este controlată de asociații GSP Holding SA, cu 79.611796 %, din Luxemburg, de Industria Mundum SRL, cu 18.349433 %, din Ilfov, de RCI Grup de Consultanță SRL, cu 1.019413, din București și de Comănescu Gabriel Valentin, cu 1.019358, din Constanța.
 
Ca administratori apar, conform Termene.ro, Bratu Mihai Dumitru, Comanescu Gabriel Valentin și Gheorghita Corina.
 
Pentru anul 2020, cu aproape 30 de angajați, Grup Servicii Petroliere a raportat o cifră de afaceri netă de 15.235.091 de lei și un profit net de 94.294.181  
 
Tot potrivit Termene.ro, Gabriel Valentin Comănescu apare în Vega Turism SA, Comproiect 92 SA, Grup Servicii Petroliere SA, Grup Servicii Petroliere Shipyard SRL, Grup Servicii Petroliere Engineering SRL, Vega Offshore SRL, Vega Travel International SRL, Green County SRL, Izvor M.D. Cringu SRL, Upetrom 1 Mai Trading SRL, Grup Servicii Petroliere Logistic SRL, Grup Servicii Petroliere Training SRL, Grup Servicii Petroliere Catering SRL, SPG Archivator SRL, SPG Medical Emergencies SRL, Tehnoconstruct Marine Operations SRL, Redivivus Energy SRL, Redivivus Green Farm SRL, Upetrom 1 Mai Manufacturing SRL, Forasol SRL, Providence Energy SRL, Texrom Well Management SRL, GSP Power SRL, Gino-Impex SRL, Euro Shipping Logistic SRL, GSP Offshore SRL dar și în UGM Energy Trading SRL – faliment.
 
În trecut, Comănescu a figurat în Global Operation SRL, Clubul Casa cu Lei SA, Algoritm Consult SRL, Romanien Production And Trading Company SA, R.P.T. Oil SRL, R.P.T.Grup SRL și în Emicom International SRL, radiate.
 
Despre Administrația Porturilior Maritime
 
Portul Constanța (cu zona Constanța, zona Midia și zona Mangalia) și portul turistic Tomis sunt porturi maritime publice-private aflate în proprietatea statului român, care asigură reglementarea și functionarea lor.
 
C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (APM) este o instituție aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
 
Adunarea Generală a Acționarilor
 
Gîrla Laura Diana, reprezentant Ministerul Transporturilor
 
Olteanu Adrian, reprezentant Ministerul Transporturilor
 
Reprezentant S.C. Fondul Proprietatea
 
Consiliul de administrație
 
Adrian Daniel Gavruta, membru provizoriu, președinte
 
Elena Vlad, membru provizoriu
 
Constantin Chirilă, membru provizoriu
 
Dan Alexandru Catană, membru provizoriu, vicepreședinte
 
Catalin Diaconu, membru provizoriu
 
Mihnea-Claudiu Drumea, administrator provizoriu
 
Suryan-Omar Dede, administrator provizoriu
 
Conducerea executivă
 
Florin Vizan, director general
 
Mihai Teodorescu, director executiv
 
Daniela Serban, director financiar
 
Florin Goidea, director general adjunct
 
Eugen Caruntu, director strategie - dezvoltare
 
Tanase Iulian Pepi, director juridic
 
George Gabriel Visan, director comercial
 
Florin Laurentiu Chirila, director tehnic
 
Costel Bucur, director operațiuni portuare
 
Emil Sorin Banias, director sucursale.  

Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Administratia Porturilior Maritime SA, la judecată cu Grup Servicii Petroliere SA! Suma este imensă. Dosarul, amânat
 
GSP Offshore SRL, vizată de o nouă cerere de insolvență!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii