Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)
Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru
03 May, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1270
Marime text
- Judecătorii de la Tribunal au precizat, printre altele, că „atâta timp cît terenul de 500 mp a fost identificat de către expert ca fiind complet în corpul falezei, acesta face parte în mod cert din domeniul public al Statului Român“.
- În motivarea deciziei favorabile ANAR, prin care Primăria Constanța a pierdut terenul din zona blocurilor PA5(lot 2), judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele că „aşa cum rezultă din dispoziţiile art 136 alin 4 din Constituţia României bunurile proprietate publică sunt inalienabile“.
În motivarea deciziei favorabile ANAR, prin care Primăria Constanța a pierdut terenul din zona blocurilor PA5(lot 2), judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele că „aşa cum rezultă din dispoziţiile art 136 alin 4 din Constituţia României bunurile proprietate publică sunt inalienabile“.
Fragmentul este cuprins în Hotărârea 425/2024 pronunțată de Tribunal în dosarul 10060/212/2020, cauză în care părți sunt ANAR-Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (apelant reclamant), Municipiul Constanța prin Primar (apelant pârât), Consiliul Local Constanța (apelant pârât) și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice (intervenient).
În acest proces, judecătorii de la Tribunal au admis apelul declarat de reprezentanții Apelor Române și au restituit terenul în cauză în proprietatea Statului Român și administrarea ANAR-ABADL.
Hotărârea Tribunalului mai poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate.
Iată minuta Hotărârii 425/2024:
„Decizie
Respinge apelul formulat de pîrîţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa ca nefondat.
Admite apelurile formulate de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române- ABADL şi intervenientul Statul Român prin MFP.
Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite acţiunea formulată de reclamanta Administraţia Naţională Apele Române- ABADL în contradictoriu cu pîrîţii Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local Constanţa şi intervenientul Statul Român prin MFP.
Obligă pîrîţii să restituie în administrarea reclamantei şi în proprietatea intervenientului terenul în suprafaţă de 500 mp situat în Constanţa, str Ion Raţiu lîngă Bl Pa5, lot 2, jud Constanţa, identificat cu nr cad 216574.
Rectifică Cartea Funciară nr 216574 a localităţii Constanţa în sensul că radiază dreptul de proprietate întabulat în favoarea pîrîtului Municipiul Constanţa.
Obligă pîrîţii să plătească reclamantei suma de 14000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentînd onorariu de expert.
Menţine dispoziţia referitoare la respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale active. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare“
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Adriana Lepădatu și Felicia Marcu, din cadrul Secției I Civile a instanței.
În motivarea acestei decizii, judecătorii de la Tribunal au precizat, printre altele, că „atâta timp cît terenul de 500 mp a fost identificat de către expert ca fiind complet în corpul falezei, acesta face parte în mod cert din domeniul public al Statului Român“.
„Prin urmare, concluzia expertului că imobilul este amplasat pe un teren ce reprezintă un mal înalt şi abrupt al unei mări, un mal rezultat atît în urma acţiunii erozive a marii cît şi în urma unor modificări prin lucrări antropice, instanţa de fond trebuia să aprecieze că acesta face parte din domeniul public al Statului“, conform Tribunalului.
„Conform art 136 alin 3 din Constituţie «Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice»“, se arată în motivarea deciziei Tribunalului.
În continuare, judecătorii au spus că „potrivit art 286 Cod administrativ «Domeniul public al statului este alcătuit din bunurile prevăzute la art. 136 alin. (3) din Constituţie, din cele prevăzute în anexa nr. 2, precum şi din alte bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public naţional»“.
„Din anexa nr 2 a Codului administrativ rezultă că în lista ce cuprinde unele bunuri care aparţin domeniului public al statului intră la punctul 3 şi faleza şi plaja mării. Aşa cum rezultă din dispoziţiile art 136 alin 4 din Constituţia României bunurile proprietate publică sunt inalienabile“, au spus judecătorii.
„În cauză, Tribunalul constată că terenul de 500 mp este în administrarea apelantei reclamante şi în proprietate statului făcînd parte din domeniul public. Avînd această calitate, de bun public al Statului, terenul nu putea trece în proprietatea privată a Municipiului Constanţa prin Hotărîrea Consiliului Local al Municipiului Constanţa“, a conchis instanța de apel.
„Față de cele expuse, avînd în vedere dispoziţiile art 908 C civil citate, Tribunalul va rectifica CF nr 215674 a localităţii Constanţa în sensul că va radia dreptul de proprietate întabulat în favoarea pîrîtului Municipiul Constanţa“, au mai precizat judecătorii.
Acum, municipalitatea are la dispoziție 30 de zile de la primirea hotărârii motivate pentru a declara recurs.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Primarul din Constanța, dat în judecată de o companie privată! Afaceriștii cer refacerea certificatelor de urbanism pentru mai multe terenuri din Dosarul Retrocedărilor (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii