Teren înstrăinat SRI, la judecată cu municipalitatea constănțeană. Ce s-a decis la Curtea de Apel
Teren înstrăinat: SRI, la judecată cu municipalitatea constănțeană. Ce s-a decis la Curtea de Apel
10 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1913
Marime text
- În proces, miza este un teren de 324 mp, situat în stațiunea Mamaia.
- SRI susține că hotărârea de Consiliul Local ce a stat la baza înstrăinării terenului ar fi nelegală.
- Curtea de Apel a decis că este inadmisibilă sesizarea Înaltei Curți în cauză, pentru pronunțarea unei hotărâri legate de Legea contenciosului administrativ.
Procesul în care Serviciul Român de Informații încearcă să recupereze un teren înstrăinat de Primăria Constanța, susținând nelegalitatea unei hotărâri a Consiliului Local, merge mai departe la Curtea de Apel.
Judecătorii constănțeni au decis că este inadmisibilă sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, așa cum fusese pusă în discuție, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru interpretarea unui articol din Legea nr. 554/2004, a contenciosului administrativ. În aceste condiții, noua înfățișare în proces a fost fixată tocmai în toamnă, pe data de 4 noiembrie 2020.
Așa cum menționam în edițiile anterioare, Serviciul Român de Informații încearcă să obțină definitiv în instanță anularea unei hotărâri a Consiliului Local Constanța. Hotărârea în cauză privește un teren de 324 mp din Mamaia, pe care municipalitatea l-a înstrăinat Mirelei Valentina Țugulea, deși Serviciul susține că suprafața îi aparține.
Dosar din 2013
Cazul a fost înregistrat inițial pe rolul Judecătoriei Constanța în anul 2013, însă de atunci și până în prezent nu a fost pronunțată o hotărâre definitivă.Pe scurt, reprezentanţii SRI au dat în judecată municipalitatea, dar şi pe Mirela Valentina Țugulea şi au cerut constatarea nulităţii contractului de schimb imobiliar încheiat la data de 23.01.2001 între aceasta şi Municipiul Constanţa prin Primar. În esenţă, contractul viza un teren de 324 mp, situat în Mamaia.
Astfel, SRI a susţinut că respectivul contract între cele două părţi ar fi fost încheiat în baza HCL 563/2000, act care, în opinia SRI, era „o hotărâre nelegală“, dat fiind că Serviciul este administratorul complexului Neptun, împreună cu terenul aferent, din staţiunea Mamaia. Suprafaţa de peste 300 mp ar fi fost, spuneau cei de la SRI, aferentă aceluiaşi teren administrat de aceştia. Astfel, reprezentanţii Serviciului le-au cerut judecătorilor să anuleze această hotărâre a Consiliului Local Constanţa, respectiv HCL 563/2000.
Cu alte cuvinte, reprezentanții SRI susțin că terenul în suprafață de 324 mp din Mamaia le-ar fi aparținut lor, în fapt, așa încât CLC nu ar fi trebuit să adopte hotărârea ce a dus la contractul de schimb imobiliar în urma căruia suprafața i-a revenit Mirelei Valentina Țugulea.
Curtea are ultimul cuvânt
După ce procesul a fost judecat deja de două instanțe, iar dreptatea a fost împărțită, pe rând, între SRI și, respectiv, Consiliul Local Constanța și Municipiului Constanța prin Primar, judecătorii Curții de Apel sunt acum cei care vor pronunța decizia definitivă în cauză.Mai exact, inițial, Judecătoria Constanța a admis acțiunea SRI, dar Tribunalul a admis apelul municipalității și, astfel, a schimbat sentința Judecătoriei. Așa se face că în prezent cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, în recurs, hotărârea ce va fi pronunțată la Curte fiind definitivă. În acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla la termenul fixat pentru data de 4 noiembrie.
Citește și:
Schimb de terenuri!:
SRI încearcă să anuleze în instanţă o hotărâre a Consiliului Local Constanţa din 2000
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii