Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)
Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia
16 Apr, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
4280
Marime text
- Imobilele sunt situate în Constanța, în apropierea sediului SRI Constanța, și au fost revendicate de moștenitorii proprietarilor de la care fuseseră preluate încă din anul 2001, în baza Legii 10.
Hotărârea de restituire a terenurilor și a construcțiilor prevede, totodată, despăgubirea proprietarilor, pentru bunurile ce nu mai pot fi restituite în natură.
Imobilele sunt situate în Constanța, în apropierea sediului SRI Constanța, și au fost revendicate de moștenitorii proprietarilor de la care fuseseră preluate încă din anul 2001, în baza Legii 10.
Ministerul Afacerilor Interne, intervenient în proces, însă, a atacat la Curtea de Apel decizia Tribunalului de restituire.
Recent, Curtea de Apel Constanța a stabilit definitiv că oamenii trebuie să-și primească înapoi bunurile ce mai pot fi restituite, urmând să fie despăgubiți pentru restul.
Povestea bunurilor preluate de comuniști și revendicate de adevărații proprietari este cuprinsă între filele dosarului civil 6383/118/2021, înregistrat inițial la Tribunalul Constanța și soluționat definitiv de Curtea de Apel.
În proces, reclamanții (cinci la număr) au chemat în judecată Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar, ulterior în litigiu intervenind și Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și Ministerul Afacerilor Interne.
În cauză, oamenii au cerut anularea dispoziției primarului din 2021 și restituirea în natură a terenurilor și imobilelor ce pot fi restituite, precum și acordarea de măsuri compensatorii pentru cele ce nu mai pot fi restituite în natură.
Este vorba despre mai multe suprafețe ce însumează aproximativ 200 de metri pătrați, situate în apropierea actualului sediul al Serviciului Român de Informații Constanța.
În cererea de chemare în judecată, citată în Hotărârea 2828/2023, oamenii au arătat că terenul a fost cumpărat inițial de autorul său în 1945, ulterior fiind preluat abuziv în timpul regimului comunist, în 1949.
În anul 2001, proprietarii de drept au notificat Primăria Constanța, în baza Legii 10/2001 cu privire la terenul respectiv, dar notificarea a fost respinsă, 20 de ani mai târziu, de către Primarul Municipiului Constanța.
Oamenii au cerut în instanță anularea dispoziției și restituirea bunurilor.
La finalul procesului, însă, judecătorii de la Tribunalul Constanța, au ajuns la concluzia că oamenii aveau dreptate.
Iată minuta Hotărârii 2828/2023 din dosarul 6383/118/2021:
„Admite cererea principală modificată formulată de reclamanţii (...) în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa. Admite cererea conexă formulată de reclamanţii (...) în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa.
Anulează dispoziţiile nr. 4571/06.08.2021 şi nr. 438/02.02.2022 emise de pârâtul Primarul Municipiului Constanţa.
Dispune restituirea în natură către reclamanţii din cererea principală şi reclamanţii din cererea conexă a imobilului situat în Constanţa, str. (...), compus din spaţiu comercial situat la parter, subsol cu suprafaţa utilă de 64,94 mp şi terenul în suprafaţă indiviză de 38,01 mp, apartamentul nr. 4 situat la etaj şi terenul în suprafaţă indiviză de 91,33 mp, situate în corpul de clădire C1 – S+P+1E, apartamentul nr. 6 şi terenul indiviz aferent de 73,94 mp, situate în corpul de clădire C2.
Obligă pârâţii să propună acordarea de despăgubiri sub formă de puncte, în condiţiile Legii nr. 165/2013, către reclamanţii din cererea principală şi reclamanţii din cererea conexă, pentru imobilul imposibil de restituit în natură situat în Constanţa, str. (...) compus din teren în suprafaţă de 237 mp şi construcţiile C1-apartamentele 1, 2 şi 3, C2 – apartament 5 şi C3-apartament 7.
Obligă pârâţii să propună acordarea de despăgubiri sub formă de puncte, în condiţiile Legii nr. 165/2013, către reclamanţii din cererea principală, pentru imobilul imposibil de restituit în natură, situat în Constanţa, (...), compus din teren în suprafaţă de 400 mp şi construcţie tip parter cu destinaţia de locuinţă.
Obligă pârâţii să înainteze spre soluţionare notificarea având ca obiect imobilul situat în Constanţa, (...), compus din teren în suprafaţă de 840 mp, către Ministerul Afacerilor Interne.
Respinge ca nefondate cererile de intervenţie în interes alăturat pârâţilor, formulate de intervenienţii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi Ministerul Afacerilor Interne.
Admite în parte cererea de majorare onorariu formulată de expert Ipate Dragoş Mihai. Obligă reclamanţii din cererea principală la plata către expert Ipate Dragoş Mihai a sumei de 1.000 lei, cu titlu de supliment onorariu.
Obligă reclamanţii din cererea conexă la plata către expert Ipate Dragoş Mihai a sumei de 1.000 lei, cu titlu de supliment onorariu.
Obligă pârâţii la plata către reclamanţii din cererea principală a sumei de 2.200 lei şi la plata către reclamanţii din cererea conexă a sumei de 7.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa“.
Conform datelor noastre, la Tribunalul Constanța, cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Aurora Coadă, din cadrul Secției I Civile.
Miniterul Afacerilor Interne a declarat apel, dar Curtea de Apel a decis respingerea apelului, ca nefondat.
Iată minuta deciziei de la Curtea de Apel:
„Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelantul către intimatul reclamant (...) la plata sumei de 2000 lei reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat). Obligă apelantul către intimatele reclamante (...) la plata sumei de 2700 lei reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat). Definitivă“.
Conform datelor noastre, la Curtea de Apel, cazul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Crina Mihaela Popescu și Claudia Bodean, de la Secția I Civilă.
Decizia Curții de Apel este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii