Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă Cristian Borcea, Camboianu, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient SA, executaţi silit în cazul retrocedărilor suprapuse din Constanţa

ro

03 Oct, 2019 00:00 4032 Marime text

Cristian Borcea, executat silit în dosarul retrocedărilor suprapuse din Constanţa, privind terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă. Alături de el, în dosar figurează Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu, Geta Săvulescu şi SC Habitat şi Ambient SA.


Victorie dulce-amară în dosarul „retrocedărilor suprapuse“ din Constanţa pentru Felicia Arnold, constănţeanca ce s-a trezit cu Cristi Borcea şi alţi afacerişti proprietari pe o parte din terenul său. Femeia a reuşit abia la finalul acestei veri, în 2019, să îşi recupereze efectiv terenul, după ce instanţa a decis executarea silită a lui Borcea şi a colegilor săi de dosar încă de la începutul anului trecut, respectiv în ianuarie 2018.


Concret, după cum am arătat în ediţiile anterioare ale cotidianului ZIUA de Constanţa, este vorba despre un teren în suprafaţă de 478 mp, situat în peninsulă, pe strada Aristide Kartzali. Problemele au apărut după ce Cristian Borcea, Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu, Geta Săvulescu şi SC Habitat şi Ambient SA au devenit proprietari inclusiv pe această suprafaţă de teren, prin dispoziţia prin care li se retroceda terenurile ce aparţinuseră lui Jules Movilă. Ca o paranteză, modul prin care au ajuns Borcea, Giurgiucanu, Camboianu şi ceilalţi proprietari pe terenurile lui Jules Movilă a fost în atenţia procurorilor anticorupţie, iar ulterior a instanţei de judecată, ce a decis şi condamnarea lor.


A aflat întâmplător de ceilalţi „proprietari“


Povestea Feliciei Arnold a devenit publică în 2007, când aceasta s-a adresat magistraţilor Judecătoriei Constanţa, solicitând recuperarea terenului. În cererea de chemare în judecată formulată în dosarul iniţial, reclamanta susţinea că a descoperit întâmplător faptul că are alţi proprietari pe teren, când a dorit să realizeze o schiţă cadastrală a proprietăţii sale, pentru a o îngrădi, însă „am aflat cu stupoare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară că o mare parte de teren este ocupată de pârât“.



De altfel, chiar în adresa trimisă de către Direcţia Patrimoniu a Primăriei Constanţa în procesul cu Felicia Arnold, se arată că „în baza Dispoziţiei Primarului nr. 679/2004 s-a procedat la punerea în posesie a terenului în suprafaţă de 2985,69 mp, situat în Constanţa, zona Port Turistic Tomis, Tronsonul 4, lotul 4, lui Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuta, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA şi Mihai Camboianu, conform procesului verbal de predare-primire. Parte din teren, în suprafaţă de 300 mp, se suprapune cu terenul Feliciei Arnold“.


După ce a descoperit că are alţi proprietari pe teren, femeia i-a dat în judecată pe Camboianu, Borcea, Giurgiucanu, SC Habitat şi Ambient SA, dar şi pe Geta Săvulescu, moştenitoarea Mariei Mariuta. Numai că aceştia, la rândul lor, dăduseră în judecată Primăria Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi primarul, pentru încurcătura făcută cu terenurile, solicitând un alt teren în compensare pentru suprafaţa suprapusă.


Cristi Borcea, primul la plată



După ani de zile şi nenumărate termene în procesele civile, în cele din urmă, judecătorii constănţeni au admis în parte acţiunea Feliciei Arnold şi au hotărât obligarea pârâţilor „să lase reclamantei în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de teren de 478 mp (nr., pe parcursul proceselor s-a stabilit că aceasta era parcela în litigiu) din imobilul situat în Constanţa, strada Aristide Karatzali nr. (...)“.
Totodată, instanţa a admis şi cererea privind acordarea cheltuielilor de judecată, ce s-au ridicat la valoarea de 17.632 de lei, pe parcursul anilor.


Ulterior rămânerii definitive şi irevocabile a acestei hotărâri, Judecătoria Constanţa a aprobat, în 2018, executarea silită a lui Cristi Borcea, Georgică Giurgiucanu, Geta Săvulescu, SC Habitat şi Ambient SA şi Mihai Camboianu.


Totuşi, surse avizate ne-au declarat că abia în august 2019 femeia a reuşit să îşi recupereze efectiv terenul, întârzierile ţinând acum de o chestiune de natură tehnică. Mai exact, procedura a mers mai greu din cauza coordonatelor topografice pentru delimitarea exactă a suprafeţei vizate, cu atât mai mult cu cât terenul în sine are o formă neregulată şi este denivelat.


Cu toate acestea, aşa cum precizam anterior, în cele din urmă s-a reuşit punerea în posesie a femeii pe terenul ce îi aparţinea şi pentru care s-a judecat mai bine de zece ani.
Nu la fel stă situaţia şi în ce priveşte cheltuielile de judecată. Aceleaşi surse apropiate cazului ne-au declarat că, deşi Cristian Borcea a fost unul dintre cei ce au pus imediat suma cuvenită la dispoziţia reclamantei, prin avocatul propriu, încă mai sunt aproape 10.000 de lei de recuperat de la ceilalţi colegi de dosar.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii