Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Termen nou în litigiul dintre Alexandru Bajdechi și Ministerul Educației. Iată ce au stabilit magistrații din Constanța!

ro

13 Jul, 2024 16:37 779 Marime text
  • Fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, Alexandru Bajdechi, acum avocat în București, a dat în judecată Ministerul Educației. Din anul 2022, avocatul Alexandru Bajdechi este doctorand la Drept constituțional în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Potrivit portalului instanțelor de judecată, a fost stabilit următorul termen pentru data de 16.09.2024.
 
Pe data de 08.04.2024, pe rolul Curții de Apel Constanța, Secţia de contencios administrativ și fiscal a fost înregistrat dosarul cu indicativul 193/36/2024 și obiectul - anulare acte administrative cu caracter normativ Despăgubire - Ordin nr. 6901/2023. Părțile dosarului aflat în stadiul procesual de fond sunt: Alexandru Bajdechi - reclamant, iar Ministerul Educației - pârât.
 
Pe data de 2 iulie, judecătorii au repus cauza pe rol și au stabilit termenul de judecată pentru data de 16.09.2024, ora 12:30, pentru când se citează părţile.
 
„Reclamantul se va cita cu menţiunea de a depune contractul de studii doctorale încheiat cu instituția de învăţământ superior. Pârâtul se va cita cu menţiunea de a depune documentaţia care a stat la baza emiterii Ordinului nr. 6901/2023, adresa nr. 2825 din 13.11.2023 a Comisiei Naţionale pentru Finanţarea Învăţământului Superior înregistrată la Ministerul Educaţiei cu nr. 641/E/DGIU din 15.11.2023 și Referatul de aprobare nr. 641/E/DGIU din 15.11.2023 în vederea emiterii Ordinului nr. 6901/2023, sub sancţiunea amendării pârâtului în caz de neconformare. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, pe 02.07.2024. Document: Încheiere de şedinţă 02.07.2024“, se spune în soluția pe scurt.
 
https://portal.just.ro/36/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3600000000051524&id_inst=36
 
 
„Am solicitat obligarea Ministerului Educației la plata, cu titlul de despăgubire, a sumelor constând în bursă doctorală“
 

Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, acum avocat în București, a dat în judecată Ministerul Educației. Tânărul avocat și actual doctorand la ASE București solicită Ministerului Educației bursa pentru doi ani, adică 76.800 lei (3.200 de lei pe lună).


 
Din anul 2022, avocatul Alexandru Bajdechi este doctorand la Drept constituțional în cadrul Academiei de Studii Economice din București. „Am fost admis la studiile doctorale din cadrul ASE – Școala doctorală Drept în anul 2022 cu finanțare la buget, la studii cu frecvență, și înmatriculat în anul I în anul universitar 2022-2023. La admiterea în cadrul studiilor universitare de doctorat, subsemnatul nu am beneficiat de bursă doctorală. În urma aprobării raportului de progres, subsemnatul am promovat anul I și în prezent sunt anul II la studiile doctorale, în anul universitar 2023-2024. În anul 2023 a intrat în vigoarea Legea Învățământului superior nr. 199/2023, care prevede că toți doctoranzii la buget au dreptul la bursă, adică 3.200 de lei pe lună. Dar ASE și Ministerul Educației au răspuns că eu nu am dreptul la această bursă“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, Alexandru Bajdechi.
 
„Solicit instanței de judecată ca prin hotărârea pe care o va pronunța să dispună anularea parțială a Ordinului nr. 6901/2023, respectiv a sintagmei „cu bursă” / „și bursă” din art. 6 alin. (1) și (2) din metodologia anexată, precum și sintagma „locuri cu bursă” din Anexa nr. 2 a metodologiei anexate („Ordinul atacat”). De asemenea, solicit obligarea Ministerului Educației la plata către mine, cu titlul de despăgubire, a sumelor constând în bursă doctorală începând cu intrarea în vigoare a Legii nr. 199/2023, sume indexate cu rata inflației, la care se adaugă și dobândă legală penalizatoare, până la încetarea calității de student în cadrul studiilor doctorale. În plus, solicit obligarea Ministerului Educației la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces“, se spune în cererea de chemare în judecată, formulată de Alexandru Bajdechi.
 


Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023 și prevede următoarele: „Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență redusă” (art. 63 alin. 5). Astfel, fondul de burse nu mai este unul distinct, ci bursa pentru doctorand se include în grantul pentru doctorat, fiind reglementate două situații: studentul de la buget, cu frecvență – care include bursă; precum și studentul de la buget, cu frecvență redusă – care nu include bursă. Adică, nu mai există student cu finanțare de la buget, cu frecvență, fără bursă, deoarece grantul include bursa pentru toți studenții.
 

După intrarea în vigoare a noii legi a învățământului superior, Ministerul Educației a aprobat un nou ordin de ministru referitor la bursele doctorale, iar cuantumul bursei doctorale a fost majorat.
 
„Având în vedere această situație, respectiv schimbarea criteriilor și eliminarea discriminărilor între studenții care au fost admiși cu bursă și cei fără bursă, am solicitat unității de învățământ superior și Ministerului Educației clarificări și punerea în plată a bursei.

Prin răspunsul din 7 martie 2024 (Anexa nr. 1 la prezenta), Ministerul Educației mi-a comunicat că: Ordinul de ministru  nr. 6.494/2023 se aplică studenților doctoranzi care au dobândit statutul de bursier conform legislației aflate în vigoare la data admiterii la studii”, a precizat avocatul Alexandu Bajdechi.
 
„Ministerul Educației refuză să dea curs plângerii prealabile, afirmând că solicitarea mea ar fi o aplicare retroactivă a legii învățământului superior. Având în vedere răspunsul vădit neîntemeiat al Ministerului Educației precum și faptul că acest răspuns împiedică acordarea bursei doctorale, am formulat  cerere de chemare în judecată“, a mai adăugat Alexandu Bajdechi.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
 
Firme Constanța: Quartet Consulting SRL, fondată de constănțeanul Alexandru Bajdechi, a fost preluată de un asociat unic
 
Elevul care a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local Constanța este acum avocat și și-a deschis o firmă
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii