Testamentul lui Jules Movilă, pentru Academia Română. Mii de metri pătrați, în Mangalia. Deciziile Curții de Apel Constanța
Testamentul lui Jules Movilă, pentru Academia Română. Mii de metri pătrați, în Mangalia. Deciziile Curții
11 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2204
Marime text
- Cele trei suprafețe de teren sunt revendicate de Academia Română în dosarele civile 605/254/2021, 3351/254/2020 și, respectiv 3356/254/2020.
- Acestea au fost lăsate Academiei Române de boierul Jules Movilă, prin testamentul din 26 decembrie 1945.
- În timpul regimului comunist, terenurile au trecut înfolosința Ministerului Agriculturii.
- În toate cele trei cazuri, Judecătoria Mangalia a decis declinarea competenței în favoarea Tribunalului Constanța, iar Tribunalul a apreciat că, de fapt, competența de soluționare i-ar reveni Judecătoriei.
- În această situație, Curtea de Apel Constanța a fost instanța care a stabilit cine va judeca, de fapt, cele trei dosare.
Trei dosare civile, în care Academia Română a solicitat autorităților returnarea terneurilor din Mangalia pe care Jules Movilă le lăsase acesteia, prin testament, dar care fuseseră preluate abuziv în timpul regimului comunist, s-au plimbat între Judecătoria Mangalia, Tribunalul Constanța și Curtea de Apel.
În cele din urmă, magistrații Curții de Apel Constanța, chemați să decidă cine trebuie să judece dosarele, au stabilit ca cele trei cazuri să fie împărțite între Judecătoria Mangalia și, respectiv, Tribunalul Constanța.
Așa cum precizam anterior, este vorba despre trei dosare, toate deschise anul acesta la instanță.
Testamentul din 26 decembrie 1945
Primul dintre acestea are indicativul 605/254/2021, reclamant este Academia Română, iar pârâtul este Municipiul Mangalia prin Primar. Inițial, cazul s-a aflat în atenția Judecătoriei Mangalia, dar instanța și-a declinat competența de soluționare în favoarea Tribunalului Constanța.
La rândul său, Tribunalul Constanța a apreciat că, de fapt, competența ar aparține chiar Judecătoriei Mangalia, așa încât a trimis cauza spre Curtea de Apel Constanța, instanța care putea stabili clar cui revine competența.
În cele din urmă, Curtea de Apel a decis că, în acest caz, competența de soluționare aparține Judecătoriei Mangalia.
Potrivit Hotărârii nr. 1730/2021 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, în acest caz, Academia Română a solicitat „pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să dispună reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea reclamantei pentru terenul în suprafață de 100mp situat pe raza municipiului Mangalia, obligarea pârâtelor la propunerea și respectiv la validarea dreptului de proprietate, la emiterea și respectiv înmânarea titlului de proprietate și la încheierea procesului-verbal de punere în posesie sau, dacă reconstituirea în natură a dreptului de proprietate nu este posibilă, la emiterea propunerii de acordare de despăgubiri și la înaintarea documentației la secretariatul CNCI asigurat de ANRP, precum și obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată“.
Conform sursei citate, în motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esență, faptul că a dobândit terenul în suprafață de 100 mp situat pe raza municipiului Mangalia în baza testamentului întocmit de Jules Movilă la data de 26.12.1945, prin Deciziunea Consiliului de Miniștri nr. 1486/1948, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/1948, imobilul a trecut în folosința Ministerului Agriculturii“.
De asemenea, reprezentanții Academiei Române au mai precizat că au solicitat retrocedarea terenului încă din 2005, însă nu au primit răspuns. În cele din urmă, s-au adresat instanței, solicitarea nefiindu-le soluționată.
Teren de 2.800 de metri pătrați
Mai departe, în dosarul civil 3351/254/2020, Academia Română se judecă, de asemenea, cu Municipiul Mangalia prin Primar, Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mangalia și, respectiv, Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Constanța.
Și în acest caz, Judecătoria Mangalia a declinat dosarul la Tribunalul Constanța, Tribunalul apreciind că, de fapt, cazul ar trebui judecat la Mangalia și trimițând dosarul Curții de Apel, pentru soluționarea conflictului negativ de competență.
La data de 4 octombrie 2021, Curtea de Apel Constanța a decis că, în această situație, competența de soluționare a dosarului îi revine Judecătoriei Mangalia.
Potrivit Hotărârii nr. 3301/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, Academia Română a solicitat instanței „prin hotărârea pe care o va pronunța, să dispună reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea reclamantei asupra terenului în suprafață de 2.800 mp situat pe raza municipiului Mangalia, să oblige pârâtele la emiterea și, respectiv, la înmânarea titlului de proprietate cu privire la terenul astfel reconstituit și la încheierea procesului verbal de punere în posesie sau, dacă reconstituirea în natură a dreptului de proprietate nu este posibilă, la emiterea propunerii de acordare de despăgubiri și la înaintarea documentației la secretariatul CNCI asigurat de ANRP, și, totodată, să oblige pârâtele la plata cheltuielilor de judecată“.
„În motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esență, că a dobândit terenul în suprafață de 2.800 mp situat pe raza municipiului Mangalia în baza testamentului întocmit de Jules Movilă la data de 26.12.1945, că prin Deciziunea Consiliului de Miniștri nr. 1486/1948, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/1948, acest teren a trecut în folosința Ministerului Afacerilor Interne, fiind menționat în decret la poziția 59“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
De asemenea, reprezentanții Academiei Române au precizat că au revendicat terenul încă din 2005, însă fără a primi răspuns, așa încât s-au adresat instanței.
Așa cum am precizat anterior, dosarul va fi analizat de Judecătoria Mangalia, în urma deciziei de săptămâna trecută a Curții de Apel Constanța.
Teren trecut în folosința Ministerului Agriculturii
Nu în ultimul rând, în dosarul civil 3356/254/2020, Academia Română este, de asemenea, reclamant, pârâți fiind Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Mangalia și, respectiv, Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Constanța.
În acest caz, Judecătoria Mangalia și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Constanța, iar Tribunalul a apreciat că Judecătoria ar trebui să se ocupe de caz. În această situație, dosarul a fost trimis Curții de Apel Constanța, pentru soluționarea conflictului negativ de competență.
La data de 4 octombrie 2021, Curtea a decis ca procesul să continue la Tribunalul Constanța, urmând ca dosarul să fie în atenția Secției I Civile a instanței.
Potrivit Hotărârii nr. 3302/2021 a Tribunalul Constanța, în acest proces, Academia Română a solicitat instanței „pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să dispună reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea reclamantei pentru terenul în suprafață de 100mp situat pe raza municipiului Mangalia, obligarea pârâtelor la propunerea și respectiv la validarea dreptului de proprietate, la emiterea și respectiv înmânarea titlului de proprietate și la încheierea procesului-verbal de punere în posesie sau, dacă reconstituirea în natură a dreptului de proprietate nu este posibilă, la emiterea propunerii de acordare de despăgubiri și la înaintarea documentației la secretariatul CNCI asigurat de ANRP, precum și obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată“.
„În motivarea cererii, reclamanta a arătat, în esență, faptul că a dobândit terenul în suprafață de 1 hectar situat pe raza municipiului Mangalia în baza testamentului întocmit de Jules Movilă la data de 26.12.1945, prin Deciziunea Consiliului de Miniștri nr. 1486/1948, publicată în Monitorul Oficial nr. 260/1948, imobilul a trecut în folosința Ministerului Agriculturii“, potrivit www.rolii.ro.
Și în acest caz, Academia Română a arătat că a revendicat terenul încă din anul 2005, însă notificarea sa nu a fost soluționată, așa încât s-a adresat instanței de judecată.
Date fiind cele trei soluții pronunțate de Curtea de Apel Constanța, Judecătoria Mangalia va analiza două dintre cele trei dosare în care sunt revendicate terenuri din Mangalia lăsate prin testament Academiei Române de către boierul Jules Movilă.
La rândul său, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța va analiza cel de-al treilea dosar.
Toate cele trei hotărâri pe care le vor lua atât judecătorii din Mangalia, cât și cei din Constanța vor putea fi atacate la instanțele superioare.
Sursa motivări: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Moștenirea din Constanța veche
Academia Română se judecă pentru testamentul Elenei Movilă cu Primăria Constanța. Ce decizie a luat Curtea de Apel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii