Tineri luați cu duba poliției din curtea unei școli din Constanța! Cazul se judecă din nou! Motivarea magistraților! (DOCUMENT)
Tineri luați cu duba poliției din curtea unei școli din Constanța! Cazul se judecă din nou! Motivarea magistraților!
23 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1696
Marime text
- Faptele s-au petrecut în octombrie 2020, când opt tineri au fost luați de către polițiști din curtea Școlii nr. 29 Constanța, cu duba poliției, duși la secție și amendați.
- Judecat în primă instanță, dosarul a fost soluționat de Judecătoria Constanța prin anularea amenzilor aplicate tinerilor și respingerea cererii de constatare a abuzului de drept, ca inadmisibilă.
- Tribunalul a spus, însă, că „în speţă, în acord cu apelanţii, instanţa de control judiciar constată că nu poate fi identificat niciun fine de neprimire al cererii de constatare a abuzului de drept al intimatului, respectiv nicio cauză pentru care o astfel de cerere nu poate fi primită spre a fi judecată“.
- Procesul se va rejudeca, astfel, la Judecătoria Constanța, unde dosarul are termen în luna septembrie 2022.
- În Secțiunea Document puteți consulta Hotărârea nr. 322/2022 a Tribunalului Constanța, astfel cum apare pe Portalul Național al Jurisprudenței.
Judecătoria Constanța este chemată să constate dacă Poliția a făcut sau nu un abuz de drept, în legătură cu incidentul în cadrul căruia mai mulți copii au fost luați de către polițiști, cu duba, din curtea școlii, și duși la secție pentru a fi amendați.
Faptele s-au petrecut în octombrie 2020, când opt tineri au fost luați de către polițiști din curtea Școlii nr. 29 Constanța, cu duba poliției, duși la secție și amendați.
Totuși, cazul rămâne în atenția publică, după ce copiii amendați s-au adresat instanței de judecată pentru a anula amenzile, dar și pentru a constata abuzul de drept făcut, spun ei, de către Poliție.
Judecat în primă instanță, dosarul a fost soluționat de Judecătoria Constanța prin anularea amenzilor aplicate tinerilor și respingerea cererii de constatare a abuzului de drept, ca inadmisibilă.
Acum, însă, cazul a fost trimis înapoi, la rejudecare, după ce Tribunalul Constanța a stabilit că cererea privind constatarea abuzului de drept nu este inadmisibilă.
De ce se rejudecă dosarul
În motivarea deciziei de rejudecare, magistrații Tribunalului Constanța au arătat că „se constată că, în speţă, prima instanţă a respins, ca inadmisibile, capetele de cerere formulate de petenţii apelanţi având ca obiect constatarea abuzului de drept al intimatului, apreciind în lumina art. 34 al. 1 din O.G. nr. 2/2001 că pe calea plângerii contravenţionale nu se poate formula o astfel de cerere“.
Judecătorii Tribunalului au spus că „aşa cum s-a stabilit în doctrina de specialitate şi practica judiciară în mod constant, inadmisibilitatea este o sancţiune care vizează exercitarea unei acţiuni civile prohibite, în mod expres sau implicit, de către o normă legală imperativă sau care presupune nerespectarea unei condiţii de validitate a căii procedurale alese de parte, implicând înlăturarea dreptului părţii interesate de a sesiza instanţa“.
Instanța de apel a spus că „în speţă, în acord cu apelanţii, instanţa de control judiciar constată că nu poate fi identificat niciun fine de neprimire al cererii de constatare a abuzului de drept al intimatului, respectiv nicio cauză pentru care o astfel de cerere nu poate fi primită spre a fi judecată. Or, conform art. 5 al. 1 C.pr.civ., «Judecătorii au îndatorirea să primească şi să soluţioneze orice cerere de competenţa instanţelor judecătoreşti, potrivit legii»“.
„Constatând că, în speță, prima instanță a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului cererii de chemare în judecată formulate de petenta apelantă, în sensul art.480 al. 3 teza I C.pr.civ., în ceea ce priveşte capetele de cerere având ca obiect constatarea abuzului de drept material al intimatului, din dosarele conexate iar apelanta a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanţe, Tribunalul va admite apelul, va anula sentința apelată și va trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe, cu privire la capetele de cerere menţionate“, a decis Tribunalul.
Decizia Tribunalului a fost luată în dosarul 24036/212/2020, aflat în atenția completului APCA7 al Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței, format din magistrații Dumitru Radu Comșa (vicepreședintele Tribunalului) și Raluca Elena Lupu.
Amintim, cazul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde trei dintre tinerii care au fost amendați de poliție au contestat amenda primită și le-au cerut judecătorilor să constate „abuzul de drept material“ al IPJ Constanța.
Totuși, după analizarea dovezilor de la dosarul cauzei, magistrații Secției Civile a Judecătoriei, în Completul C1 prezidat de magistratul Alina Mariana Lefter, au hotărât să anuleze amenda, însă au respins ca inadmisibilă solicitarea privind constatarea abuzului de drept material.
Tribunal a decis însă rejudecarea dosarului, în ce privește solicitarea legată de constatarea abuzului de drept material al IPJ Constanța.
Ce spunea poliția
La data de 3 octombrie 2020, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că „urmare a mai multor sesizări cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locatarilor din zona unei școli din municipiul Constanța (Școala 29), în cursul zilei de ieri, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au legitimat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces“.
Polițiștii au mai spus că „cei 8 tineri au fost duși la secție, unde au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, conform art. 2, punct 13 din Legea 61/1991 R. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor“.
În zilele următoare, mai multe opinii au fost formulate în legătură cu acțiunea Poliției privind la Școala 29 din Constanța, iar Ministerul de Interne a trimis Corpul de Control la IPJ Constanța, unde verificările nu au scos la iveală nimic în neregulă.
Totodată, directorul de atunci al unității de învățământ, Ion Denys Ciorogaru, a demisionat din funcție.
Cazul, rejudecat în septembrie
Întors pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, procesul se va relua pe 13 septembrie 2022, de la ora 14.00, după ce instanța a respins deja excepția privind nelegala compunere a completului de judecată, invocată din oficiu.
Oricare va fi noua decizie a Judecătoriei Constanța, aceasta va putea fi atacată din nou, de către părțile nemulțumite, la Tribunalul Constanța.
În Secțiunea Document puteți consulta Hotărârea nr. 322/2022 a Tribunalului Constanța, astfel cum apare pe Portalul Național al Jurisprudenței.
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărârea nr. 322/2022 din 09.03.2022
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Sălile de sport ale școlilor constănțene, pregătite să primească refugiați. Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții. Ce spune directorul școlii nr. 29 „Mihai Viteazu”? (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii