Titular la Facultatea de Teologie! ÎPS Teodosie a învins Universitatea Ovidius. Iată cum (MOTIVARE)
Titular la Facultatea de Teologie!: ÎPS Teodosie a învins Universitatea Ovidius. Iată cum (MOTIVARE)
14 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
10785
Marime text
- Prin Hotărârea 31/2023 a Curții de Apel Constanța, pronunțată în dosarul 8139/118/2021, a fost admis recursul declarat deÎPS Teodosie.
- Prin modificarea sentinței inițiale pronunțate de Tribunalul Constanța, Curtea de Apel a dispus anularea Hotărârii Senatului universității nr. 623/29.07.2021 numai în ceea ce îl privește pe arhiepiscop.
- În motivarea acestei decizii, judecătorii de la Curte au arătat, printre altele, că „este nejustificat refuzul de soluționare a unei cereri de prelungire a activității după împlinirea vârstei de 65 de ani, în sens pozitiv sau negativ, atâta timp cât abrogarea metodologiei în anul 2020 nu a fost justificată de existența titularilor suficienți pentru acoperirea normelor în anul 2021 sau anii următori, existența unui număr suficient de titulari fiind un aspect dinamic care trebuia analizat în raport de fiecare cerere de prelungire a activității“.
Prin modificarea sentinței inițiale pronunțate de Tribunalul Constanța, Curtea de Apel a dispus anularea Hotărârii Senatului universității nr. 623/29.07.2021 numai în ceea ce îl privește pe arhiepiscop.
„Este nejustificat refuzul“
În motivarea acestei decizii, judecătorii de la Curte au arătat, printre altele, că „este nejustificat refuzul de soluționare a unei cereri de prelungire a activității după împlinirea vârstei de 65 de ani, în sens pozitiv sau negativ, atâta timp cât abrogarea metodologiei în anul 2020 nu a fost justificată de existența titularilor suficienți pentru acoperirea normelor în anul 2021 sau anii următori, existența unui număr suficient de titulari fiind un aspect dinamic care trebuia analizat în raport de fiecare cerere de prelungire a activității“.Curtea de Apel a subliniat că „așa cum instanța a mai arătat,în cazul în care numărul de titulari este suficient pentru acoperirea normelor, cererea urmează a fi respinsă (fără a se putea refuza soluționarea acesteia)“.
„În lipsa unui număr suficient de titulari pentru acoperirea normelor“, au spus judecătorii, „o cerere poate fi respinsă pentru alte considerente, cum ar fi lipsa resurselor financiare ori un management orientat spre angajarea unor titulari pe termen lung, însă toate aceste elemente trebuie prevăzute într-o Metodologie (așa cum ele au existat până la abrogare), în caz contrar respingerile pot fi suspectate de arbitrariu“.
Potrivit instanței, „lipsa Metodologiei prevăzută de lege împiedică orice admitere a unei cereri în exercitarea unui drept al unei persoane pensionabile, după cum împiedică orice respingere a unei cereri pentru acele situații în care nu există titulari suficienți pentru acoperirea normelor, însă lipsa acesteia, urmare a unei conduite aleatorii a Universității, nu poate fi justificarea pentru nesoluționarea unei cereri în exercitarea dreptului unei persoane pensionabile care dorește continuarea activității după împlinirea vârstei de 65 de ani“.
„Reclamantul recurent (nr., ÎPS Teodosie) a fost vătămat astfel în drepturile sale, prin refuzul de a i se soluționa cererea cu motivația lipsei unei Metodologii, astfel cum s-a menționat în Hotărârea |Senatului nr. 623/29.07.2021“, spun judecătorii.
„Pentru considerentele expuse, constatând că prima instanță a făcut o greșită apreciere a normelor de drept material ce reglementează menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare după împlinirea vârstei de pensionare, fiind identificate motive de casare din perspectiva art. 488 punctul 8 C.pr.civ., instanța a admis recursul și, potrivit art. 496 alin. 2 C.pr.civ., a dispus casarea în tot a hotărârii atacate“, se arată în hotărârea instanței.
„Rejudecând cauza, instanța a dispus anularea Hotărârii |Senatului nr. 623/29.07.2021 care stabilește în mod nejustificat nesoluționarea cererii în ceea ce îl privește pe recurent, pentru lipsa unei Metodologii“, conform documentului oficial.
În continuare, judecătorii au mai arătat: „capătul de cerere privind obligarea pârâtei la prelungirea calității de cadru didactic titular a fost respins, având în vedere că instanța nu se poate substitui instituției de învățământ în luarea acestei decizii care este rezultatul unei analize atât a unor elemente obiective cât și a unora subiective, prevăzute în cuprinsul unei Metodologii obligatorii“.
Fragmentele fac parte din Hotărârea 31/2023 a Curții de Apel Constanța, pronunțată în dosarul 8139/118/2021, prin care a fost admis recursul declarat deÎPS Teodosie.
Dosarul are ca obiect „anulare act administrativ refuz sol. cerere, obligaţia de a face/ hot nr 623/29.07.2021“.
Amintim că prin intermediul Hotărârii nr. 623/29.07.2021, Senatul universitar a decis să nu dea curs solicitărilor de menținere a calității de titular a cadrelor didactice pensionabile, pentru anul universitar 2021-2022.
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Exclusiv!
IPS Teodosie a câștigat procesul intentat Universității Ovidius din Constanţa! (MINUTĂ)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii