Totul a fost filmat Motivarea judecătorilor în cazul profesorului din Tulcea condamnat definitiv pentru că a bătut patru copii
Totul a fost filmat: Motivarea judecătorilor în cazul profesorului din Tulcea condamnat definitiv pentru că
16 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2127
Marime text
- Atenție! Detalii cu un puternic impact emoțional!
- Pe scurt, în actul de sesizare a instanței procurorii au reținut că, la jumătatea lunii ianuarie 2018, trei copii de nouă ani, și unul de zece ani, toți elevi ai clasei a III-a din cadrul unei școli gimnaziale, se jucau alergând pe holul de la etajul II al școlii, într-o pauză.
- Magistrații mai spun că cei mici se jucau pe holul unității de învățământ pentru că nu aveau voie să iasă afară pentru că ninsese.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au hotărât condamnarea definitivă a unui profesor din Tulcea, în vârstă de 45 de ani, (I.S.) consilier școlar în cadrul unei școli gimnaziale din municipiul Tulcea, pentru purtare abuzivă.
Cel în cauză a fost suspectat că ar fi lovit patru elevi (trei de nouă ani și altul de zece ani)
Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea profesorului la patru pedepse de câte trei luni închisoare. Instanța a contopit pedepsele aplicate în cauză, urmând ca inculpatul să execute în final o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere.
Totodată, instanța a majorat cuantumul daunelor morale acordate unei părții civile la 20.000 lei.
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Constanța arată, printre altele, că cele mai relevante mijloace de probă pe baza cărora a fost reținută situația de fapt expusă au fost declarațiile persoanelor vătămate minore, dar și înregistrarea video de la momentul faptei.
Instanța de apel mai reține că deosebit de relevantă este înregistrarea video care dovedește atitudinea violentă a inculpatului față de persoanele vătămate minore, îndeosebi față de elevul (...) atunci când a căzut la sol.
În ceea ce privește însă individualizarea pedepselor principale, Curtea de Apel a constatat că prima instanţă a aplicat inculpatului un regim sancţionator prea blând, întrucât datele dosarului au evidenţiat o gravitate deosebită a faptelor săvârşite.
Din perspectiva gravităţii infracţiunii comise, curtea constată că faptele comise de inculpat prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere modul concret de comitere şi urmarea produsă, care impune aplicarea unei pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege.
Aşadar, în aprecierea Curţii, se impunea condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii în condiţiile art.91 Cod penal, având în vedere că, prin săvârşirea faptelor deduse judecăţii, starea de pericol a fost creată prin atingerea demnității persoanei și a prestigiului activității unității în care își desfășoară serviciul, ţinând seama şi de reacţia în comunitate şi reacţia pe care organele judiciare trebuie să o aibă faţă de săvârşirea unor astfel de infracţiuni.
Amintim că în prima instanță a decis condamnarea profesorului la pedeapsa de 6000 de lei amendă penală pentru purtare abuzivă.
Pe scurt, în actul de sesizare a instanței procurorii au reținut că, la jumătatea lunii ianuarie 2018, trei copii de nouă ani, și unul de zece ani, toți elevi ai clasei a III-a din cadrul unei școli gimnaziale, se jucau alergând pe holul de la etajul II al școlii, într-o pauză.
Magistrații mai spun că cei mici se jucau pe holul unității de învățământ pentru că nu aveau voie să iasă afară pentru că ninsese.
Procurorii mai arată că inculpatul - aproximativ 45 de ani - profesor consilier școlar în cadrul școlii, a ieșit nervos din birou, a țipat la copii să facă liniște și imediat i-a apucat pe doi minori cu mâinile de ceafă, spunându-le că îi duce la directoarea școlii dacă mai aleargă pe hol.
În continuare, anchetatotii au mai reținut în sarcina profesorului că în momentul în care a observat că unul dintre copii dorea să treacă în fugă de el, i-a împins în perete pe cei doi copii pe care îi apucase cu mâinile de ceafă. Unul dintre cei doi minori s-a lovit la cap.
În acele secunde, inculpatul a încercat să îl prindă pe celălalt minor, care s-a dezechilibrat și a căzut la sol. Inculpatul a căzut peste copil, lovindu-l în zona toracică cu mâinile și cu piciorul, apoi când elevul s-a ridicat de la sol, l-a împins în perete, lovindu-l cu piciorul în partea dorsală.
În timp ce copii plecau de pe hol, din baia elevilor de la etaj a ieșit al patrulea minor. Procurorii spun că și acesta fost lovit de inculpat, cu piciorul în zona dorsală.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Fosta conducere a RADET Constanța ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară în care a ajuns regia (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii